Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

Hydrogen@Home

Zaczęty przez Bober, 14 Maj 2007, 00:58

RAD-Poland

może coś poprawili, dość dawno nie liczyłem
problem był taki, że proces przeliczania próbki przechodził przez kilka wywoływanych aplikacji, proces dochodził tak do 1/3 i MB próbował uruchomić kolejną aplikację i błąd i tak tak w kółko do ..... ubicia procesu (próby i błędy były na systemie Linux 64bit)

jeśli tak jest jak piszesz - to w weekend po testuję

WCG:
PG:         YOYO:

TJM

Podobne zachowanie u siebie widziałem z jakimiś zadaniami, ale nigdy nie restartowały się w nieskończoność - zawsze parę razy i zwracało błąd.

RAD-Poland

bywało po 5-6 godzin - poszedłem do pracy, wracam a tu zonk
kilka razy po 20-30 min (testowałem)
aby dobić do 1k pkt - uruchamiałem tylko wtedy gdy byłem przy kompie i ręcznie ubijałem (z tego co pamiętam to było co kilkanaście próbek)
ale może już poprawili ten błąd
i drugi z brakiem spójności bazy próbek, dostawałeś próbkę a po 30-60 sek - abort próbki przez serwer, sprawdzasz po numerze próbki a dostał ją inny użytkownik, a na twoim koncie ani śladu (był to częsty błąd gdy serwer udostępnił/wygenerował 2 lub więcej próbek w krótkim czasie)

WCG:

TJM

Raczej to był błąd gdy koleś który tym zarządza przywracał backupa  XD

RAD-Poland

nie to nie nie były backup'y
błąd występował nagminnie kilka razy dziennie (niemalże zawsze gdy serwer wygenerował kilka wu z tym samym czasem utworzenia próbki)
ale może w sobotę przetestuję

WCG:

AiDec

Cytat: TJM w 20 Listopad 2008, 09:56
Akurat z hydrogena zadania można dorwać codziennie, trzeba tylko mieć klienta który niezrażony ich brakiem często requestuje.

A moze cos wiecej w tym temacie? Jakiego klienta? Skad?

Cytat: RAD-Poland w 20 Listopad 2008, 18:10
request Boinc najlepiej ustawić co 5 minut, zsynchronizować czas z serwerem i dodać eksperymentalnie 3-6 sek w zależności od łącza net (udawało mi się podczas testów złapać ok 80% wszystkich próbek projektu)  XD - stąd ten okrągły 1k punktów

A moze cos wiecej w tym temacie? Jak ustawic taki request?

Panowie, prosze. Wiecej konkretow. Porad, ale takich praktycznych. Takich ktore faktycznie pomoga. Bo z tego co piszecie dla typowego usera nie wynika kurna nic. To tak jak na imprezie strzelic tylko jedna banie. Szkoda sobie w ogole smaka robic.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

TJM

Klient - każdy, robisz sobie w windowsie plik bat w którym dodajesz wywołanie boinccmd z update projektu który chcesz np. co 5 minut - przydatna jest komenda 'sleep.com' którą da się dodatkowo zaciągnąć z netu lub wywołanie pinga do jakiegoś lokalnego kompa z 300 powtórzeniami %-) BATa zapętlasz żeby się w kółko wykonywał (jest instrukcja goto) i tyle.
Ale szczerze - szkoda czasu na kombinowanie, w projekcie zadań jest tak mało, że nic ciekawego nie da się osiągnąć, lepiej już zostawić i niech sobie policzy parę jak akurat się trafią.

TJM

Hydrogen ma nowy serwer, trwają testy i jest masa testowych WU do zassania, można sobie trochę punkty podreperować %-)

Machloj

już się chyba rozeszły...na szczęście z 200 złapałem :)

edit. a jednak wciąż jest pod dostatkiem - ale to takie 2-5 sekundowe...

Troll81

bo to chyba słynny uppercase :D

TJM

Skończyły się wczoraj niedługo po tym jak napisałem posta. I tak był limit 1000/core, więc przy punktacji rzędu 0,03 za zadanie nie dało się za wiele punktów natrzepać, ale zawsze coś. No i stress test serwera %-)
Miałem zamiar reaktywować FreeHALowe klienty, żeby załapać ile się da, ale niestety brakło zadań już podczas odpalania drugiego  :(

TJM

Znów testy i można podłapać nieco zadań.

KrzychuP

Achtung! Achtung!
Złapałem jednostkę Hydrogena na aplikację GROMACS 2.10
Na stronie projektu nowa szata graficzna.
Czyżby comeback tego projektu?

Szopler

Ladies an gentlemen ;) in Hydrogen@Home we have actually "Results ready to send"   369,694

emik

ok - już zassysam

Szopler

Dobrze jest mieć > 512MB ram. Zassałem na 2 kompach zapas na tydzień :)

emik

mam 3GB :) - ile ci się liczą próbki? bo u mnie na linuksie ok 1min

Szopler

4 minuty na T9300 @ WinXp_x64
a na P4 2.8 @ Ubuntu Server podam wkrótce

RAD-Poland

na tydzień szczęściarz  ;)

pod Linuksem 64bit próbka liczy się 28 sek (AMDX2_3800+ 2,0@2,4), a limit tylko 500wu/core starcza na niecałe 4h

krótkie próbki, częste zmiany aplikacji pośrednich oraz wczytywanie/rozpakowywanie sporego archiwum przed każdą próbką powoduje widoczne przerwy w wykorzystaniu CPU zalecam zwiększenie ncups w cc_config o +1 w stosunku do rzeczywistych rdzeni lub liczenie na równoległym kliencie
(jeśli wyżej opisane efekty występują tylko u mnie to znaczy że coś niedobrego dzieje się z moim HDD)

EDIT1: aż dziwne, że serwer wytrzymuje taki ruch
EDIT2: przeliczone już  ~1700wu czasami przycina się system, trochę to nieprzyjemne

WCG:

Szopler

Na P4 2.8GHz i Ubuntu Server 32 bit liczą się 39 sekund

sesef

Z tego co widzę pod windowsem cały problem polega na rozpakowaniu i skopiowaniu pythona, a jakby go zainstalować globalnie i ustawić tak ten wrapper żeby sobie odpalał wsztko ale nie musiał kopiować pythona bo ma go już na kompie zainstalowanego. Pod linuxem liczy tak szybko z powodu że python pewnie jest już zainstalowany.

Troll81

Szopler

Python pod Windows to nie problem. Jakby był wrapper jeszcze... Bo nie mogę patrzeć jak komp klasy P4 robi coś w 40 sek, a C2D w 4 minuty :wth:

Troll81

jak znajdziecie jakieś rozwiązanie to dawajcie znać :D

sesef

Jak na razie udało mi się przerzucić pythona na dysk jeszcze tylko te toolsy z których korzysta, nie przyspiesza to jakoś wielce, ale przynajmniej nie jeździ tak po dysku i nie kopiuje stale tych samych plików.

TJM

U mnie na linuksie bardzo dziwna akcja. Kilkaset zadań wisi sobie ze statusem 'Pobieranie' a tymczasem w zakładce transfery pusto, ostatnie info w logu jest na temat zakończenia pobierania tego największego pliku - MGLtoolscośtam 30+MB.

EDIT: Poprawka, manager tak pokazywał, a w rzeczywistości po prostu stracił komunikację z core clientem, który wesoło trashował zadanka wywalając je jedno po drugim - Cannot rename output file.

Szopler

Cytat: sesef w 25 Maj 2009, 09:43
Jak na razie udało mi się przerzucić pythona na dysk jeszcze tylko te toolsy z których korzysta, nie przyspiesza to jakoś wielce, ale przynajmniej nie jeździ tak po dysku i nie kopiuje stale tych samych plików.

Co i jak? Każde przyspieszenie jest warte zachodu ;).

TJM

Lepiej wmelduj się ze zmianami do odpowiedniego tematu na forum http://www.boincatpoland.org/smf/zespol-boincpoland/optymalizacje-modyfikacje-i-inne-'-acje'/ , zanim zostaniesz gdzieś nazwany cheaterem  :ph34r: %)

sesef

Cytat: TJM w 25 Maj 2009, 16:20

Lepiej wmelduj się ze zmianami do odpowiedniego tematu na forum http://www.boincatpoland.org/smf/zespol-boincpoland/optymalizacje-modyfikacje-i-inne-'-acje'/ , zanim zostaniesz gdzieś nazwany cheaterem  :ph34r: %)

Już poinformowałem wodza :)

TJM mam do Ciebie takie pytanie bo masz doświadczenie z wrapperami, który plik w tym projekcie to jest wrapper czy może nowoczesne klienty sobie już same interpelują job.xml bez zewnętrznego programu. Chce sobie dodać do loga czas wywołania każdego kroku, a pewnie to jest standardowy wrapper więc dodanie 1 linijki kodu + rekompilacja i zrobione.

======================================
Co do optymalizacji to tak:

1. Wypakować to do C:/
http://www.adrive.com/public/22707265ff14dd1148bcc83a49e683051011a458918c4fff8f19b07bad4776fd.html
2. Wypakować to do hydrogenathome.org (napisać te pliki)
http://www.adrive.com/public/036d4988d4e370dce6c3e5753ed3843954f4e666e81738ee06fafa51566b504c.html
3. Jak ktoś ma 64 bit system to może jeszcze ten plik zastąpić w katalogu hydrogenathome.org
http://www.adrive.com/public/da8801efa9e66cad78b9959d80fd13682226fe0a047ca71e317755a1b4354206.html

TJM

Klient nie da rady sam sobie zinterpretować job.xml, bo wtedy i tak braknie BOINC API od strony aplikacji, które jest właśnie we wrapperze i nic nie zadziała.
A wrapper u mnie nazywa się po prostu wrapper_9.72....

Troll81

Zaraz testnę :D

Troll81

mam 3 pliki

tools.zip
python.zip
7za_1.025_windows_intelx86.exe
teraz pytanie czy python.zip ma być na c czy w katalogu głównym dysku na którym leży BOINC i system (u mnie akurat D)
rozpakowywać to czy tylko wrzucić plik na dysk?
jak rozpakować to do jakiego katalogu??

sesef

python.zip trzeba wypakować do C:\ (tak ścieżki w plikach poustawiałem) jak wypakujesz to na C:\ powinny pojawić się 2 katalogi MGLToolsPckgs i Python25. Tools.zip wrzucasz do katalogu gdzie masz aplikacje licząca u mnie to C:\ProgramData\BOINC\projects\hydrogenathome.org w Win 7 na XP będzie to Documents and Settings/All Users/Boinc/projects/hydrogenathome.org na koniec plik 7za_1.025_windows_intelx86.exe również wrzucasz w to samo miejsce co tools.zip ale tylko w wypadku systemu x64

Szopler

25.05.09 19:07:50 Hydrogen@Home [error] Can't rename output file 2hra_1243127025203215000_2_0 to projects/hydrogenathome.org/2hra_1243127025203215000_2_0: Error 2
25.05.09 19:07:57 Hydrogen@Home [error] Can't rename output file 2hrb_1243127025505730000_0_0 to projects/hydrogenathome.org/2hrb_1243127025505730000_0_0: Error 2

:wth:

Pliki nie są ReadOnly

Ścieżki u mnie:
Python na C:\ 2 foldery jak wyżej napisałeś.
Do BOINC - d:\program files\boinc\data\projects\hydrogenathome.org
W DocumentsAndSettings też wrzuciłem wAllUsers\Boinc\Projects\Hydrogenathome.org

Zarówno pliki rozpakowane jak i archiwa tam są... WINXP x64

sesef

trochę pozmieniałem  nie chce mi się kombinować dlaczego to nie działa zrób coś takiego

1. Pliki z tego archiwum wrzuć do hydrogenathome.org
http://www.adrive.com/public/9318cab1855eef8e6bec7cbedfa61ebbdf580545fb17b1d86ec89dfc621f4add.html

2. Wypakować na C:/ tak żeby powstał katalog C:/Python25
http://www.adrive.com/public/6925716f3930cf35bce03c40686cab39c2d22b3e7663ba25f02612d5c78b1173.html

Timaxi

Jak jest u was z odsyłaniem próbek  bo ja od prawie 2 dni nie mogę odesłać żadnej próbki ?  :( serwer chyba leży ale strona czasami działa

Edit: Już wszytko działa jak należy  ;)

KrzychuP

U mnie wczoraj normalnie odsyłał. Dziś nie wiem, bo jestem Ralph'em zawalony i nic Hydrogena nie policzył.

Szopler

Zainstalowałem sobie WMVare Workstation + Ubuntu Server + BOINC i śmigam ;) zamiast 4 minut mam 25 sekund na lapku z X P x64...

TJM

Są jakieś szanse, żeby to obejść ?

<core_client_version>5.10.28</core_client_version>
<![CDATA[
<message>
process exited with code 1 (0x1, -255)
</message>
<stderr_txt>
autodock_mgl_1.106_i686-pc-linux-gnu: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6: version `GLIBC_2.4' not found (required by autodock_mgl_1.106_i686-pc-linux-gnu)

</stderr_txt>
]]>

Mchl

Pytanie ze strony projketu

Cytat

I've been trying to put out schedular issues left and right. So you built a better app awesome. Could I see it somehow. Maybe we can integrate it!

BTW initially I was using the pyinstaller to build standalone binaries for each of the MGLTools scripts. This was problematic because I could not figure out how to get the scripts to share all the dependencies. Is this what your friend did?

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org