Za Polskę ! Do boju ! Grzegorz Roman Granowski

Zaczęty przez Grzegorz R. Granowski, 19 Marzec 2021, 20:25

tito

Ale powiem Ci, że 7950x od AMD wymiata (wiem, bo mam), zaś 9950x w pewnym aplikacjach jest jeszcze szybszy.
Ale tak naprawdę to czekam na 10950 czy co tam wyjdzie na koniec roku i wymienię moją 7950x.
I przypuszczam, że Intel się schowa w swojej mitycznej szufladzie.

chr80♂°🛰�

O jaki CPU chodzi 20 rdzeni?
Xeon E5-2673 v4, Xeon E5-2679 v4, Xeon E5-2698 v4 wszystkie mają L3 50 MB czyli 51 200 KB ?
W BIOS Hyper Threading OFF, Turbo Boost OFF,
ESP może zająć do 23040K - 2 zadania po 10 core każdy na CPU,
PSP może zająć do 30720K - 1 zadanie po 20 core każdy na CPU,
SoB może zająć do 36864K - 1 zadanie po 20 core każdy na CPU,
Czy jeszcze coś innego (CPU)?
A idąc w stronę AMD z serii 7000 lub 9000 to one mają największą przewagę.
Chyba, że chodzi ci o farmę rdzeni do krótkich zadań.

Xeony E5 26xx v4 jak i AMD EPYC 1 i 2 gen - energetycznie mała sprawność.
A obecnie w PG jeżeli chodzi o znaleziska poprzeczka jest ustawiona dość wysoko.

Grzegorz R. Granowski

dobry, dobry.

Xeon E5-2698 v4 x 2 x dwa komputery ... będą w nadchodzącym tygodniu ... spróbuję najpierw 2 x 20 core na zadanie.

pozdrawiam serdecznie ... GRG

Grzegorz R. Granowski

zacząłem grać znowu w tenis ... ostatni raz 15 lat temu ... :) ...

gram rakietą zawodniczą, wyczynową, a to ze względu na dobrą technikę ... za młodu ... grałem 2 lata ...

intensywnie ...

zdrówka, Grzegorz

Grzegorz R. Granowski

Cytat: tito w Wczoraj o 20:36Ale powiem Ci, że 7950x od AMD wymiata (wiem, bo mam), zaś 9950x w pewnym aplikacjach jest jeszcze szybszy.
Ale tak naprawdę to czekam na 10950 czy co tam wyjdzie na koniec roku i wymienię moją 7950x.
I przypuszczam, że Intel się schowa w swojej mitycznej szufladzie.

all right ... kto co lubi ... płyt nie będę wymieniał ... wolę upgrade procesorów ... GRG

Grzegorz R. Granowski

a tak przy okazji - pyknęło 200.000 zadań w GFN. 7 trafień.

pozdrawiam, GRG

chr80♂°🛰�

Cytat: Grzegorz R. Granowski w Dzisiaj o 06:21dobry, dobry.

Xeon E5-2698 v4 x 2 x dwa komputery ... będą w nadchodzącym tygodniu ... spróbuję najpierw 2 x 20 core na zadanie.

pozdrawiam serdecznie ... GRG

2 zadania po 20 core na zadanie to na SoB?

Jeśli chcesz zminimalizować koszt wejścia i masz już płytę + RAM, dual Xeon może być opłacalny jako drugi system do zadań "masowych".
Jeśli jednak zależy Ci na wydajności, oszczędności energii i szybkim zwrocie w LLR/ESP, nowoczesny Ryzen (szczególnie X3D) miażdży stare Xeony w każdej kategorii poza ceną.

Jeżeli wyłączysz turbo boost w BIOSie to warto włączyć w BIOSie Advanced → CPU Configuration → Performance
Daj znać jak to wygląda - czasy na zadanie?

Grzegorz R. Granowski

ustawię 4 x 10 ESP i 2 x 20 SoB i PSP ...

procesorów jeszcze nie mam. pozdrawiam, GRG