Za Polskę ! Do boju ! Grzegorz Roman Granowski

Zaczęty przez Grzegorz R. Granowski, 19 Marzec 2021, 20:25

tito

Ale powiem Ci, że 7950x od AMD wymiata (wiem, bo mam), zaś 9950x w pewnym aplikacjach jest jeszcze szybszy.
Ale tak naprawdę to czekam na 10950 czy co tam wyjdzie na koniec roku i wymienię moją 7950x.
I przypuszczam, że Intel się schowa w swojej mitycznej szufladzie.

chr80♂°🛰�

O jaki CPU chodzi 20 rdzeni?
Xeon E5-2673 v4, Xeon E5-2679 v4, Xeon E5-2698 v4 wszystkie mają L3 50 MB czyli 51 200 KB ?
W BIOS Hyper Threading OFF, Turbo Boost OFF,
ESP może zająć do 23040K - 2 zadania po 10 core każdy na CPU,
PSP może zająć do 30720K - 1 zadanie po 20 core każdy na CPU,
SoB może zająć do 36864K - 1 zadanie po 20 core każdy na CPU,
Czy jeszcze coś innego (CPU)?
A idąc w stronę AMD z serii 7000 lub 9000 to one mają największą przewagę.
Chyba, że chodzi ci o farmę rdzeni do krótkich zadań.

Xeony E5 26xx v4 jak i AMD EPYC 1 i 2 gen - energetycznie mała sprawność.
A obecnie w PG jeżeli chodzi o znaleziska poprzeczka jest ustawiona dość wysoko.

Grzegorz R. Granowski

dobry, dobry.

Xeon E5-2698 v4 x 2 x dwa komputery ... będą w nadchodzącym tygodniu ... spróbuję najpierw 2 x 20 core na zadanie.

pozdrawiam serdecznie ... GRG

Grzegorz R. Granowski

zacząłem grać znowu w tenis ... ostatni raz 15 lat temu ... :) ...

gram rakietą zawodniczą, wyczynową, a to ze względu na dobrą technikę ... za młodu ... grałem 2 lata ...

intensywnie ...

zdrówka, Grzegorz

Grzegorz R. Granowski

Cytat: tito w 19 Lipiec 2025, 20:36Ale powiem Ci, że 7950x od AMD wymiata (wiem, bo mam), zaś 9950x w pewnym aplikacjach jest jeszcze szybszy.
Ale tak naprawdę to czekam na 10950 czy co tam wyjdzie na koniec roku i wymienię moją 7950x.
I przypuszczam, że Intel się schowa w swojej mitycznej szufladzie.

all right ... kto co lubi ... płyt nie będę wymieniał ... wolę upgrade procesorów ... GRG

Grzegorz R. Granowski

a tak przy okazji - pyknęło 200.000 zadań w GFN. 7 trafień.

pozdrawiam, GRG

chr80♂°🛰�

Cytat: Grzegorz R. Granowski w 20 Lipiec 2025, 06:21dobry, dobry.

Xeon E5-2698 v4 x 2 x dwa komputery ... będą w nadchodzącym tygodniu ... spróbuję najpierw 2 x 20 core na zadanie.

pozdrawiam serdecznie ... GRG

2 zadania po 20 core na zadanie to na SoB?

Jeśli chcesz zminimalizować koszt wejścia i masz już płytę + RAM, dual Xeon może być opłacalny jako drugi system do zadań "masowych".
Jeśli jednak zależy Ci na wydajności, oszczędności energii i szybkim zwrocie w LLR/ESP, nowoczesny Ryzen (szczególnie X3D) miażdży stare Xeony w każdej kategorii poza ceną.

Jeżeli wyłączysz turbo boost w BIOSie to warto włączyć w BIOSie Advanced → CPU Configuration → Performance
Daj znać jak to wygląda - czasy na zadanie?

Grzegorz R. Granowski

ustawię 4 x 10 ESP i 2 x 20 SoB i PSP ...

procesorów jeszcze nie mam. pozdrawiam, GRG

chr80♂°🛰�

Na laptopie polecam w BM ustawić czas procesora na 75% jak i w biosie wyłączyć turbo boost - laptopy mają słabszą sekcję zasilania.
Sekcja zasilania CPU (VRM) często 2–4 fazy, szybko się przegrzewa.

SzaMoT

Cytat: Grzegorz R. Granowski w 19 Lipiec 2025, 08:13a przy okazji - padł komputer, który naliczył 4.5 mld pkt w PG.

a te 14 core ... x 2 będę wymieniał na 2 x 20 core x 2 komputery ... a jak to poustawiać dla PG SoB, ESP, PSP.???

pozdrawiam, GRG

A co uległo awarii? Jaki komponent?
Widzialem na WUProp@Home już 1 masz zmienionego ale na PrimeGrid masz ukryte hosty, nie widać jak sobie radzi.

Moim zdaniem dla podprojektów które muszą działać na wielu rdzeniach na zadanie to najlepiej sprawdzają się CPU od AMD z jedną matrycą CCD z najnowszych AMD Ryzen 7 9700X ma tylko 65 W TDP, procki z 16 core z tej seri mają 2 matryce CCD a to wymaga wiązania wątków by osiągnąć porównywalne wyniki tak jak 8 core.
Mam jednego na stałe na Vast ale seria niżej AMD Ryzen 7 7700X, SoB przeliczył na 8 rdzeniach w czasie ( 54,994.33 )

Grzegorz R. Granowski

Grzegorz R. Granowski

procesory wymienione, a za 50 euro poszedłem w Rytisa Science Cloud.

zdrowia o poranku, Grzegorz

tito

Grzegorz R. Granowski

tito

Grzegorz R. Granowski

idę też na znalezisko w yoyo ... mam 45700 zadań i tylko 6 ECM.

a idę na grubo ... GRG

Grzegorz R. Granowski

dobry!

po kilku próbach co gdzie lepiej liczy ... ustosunkowałem się 50 x 1 core dla yoyo ecm i siever ...

0.56 $ - godzina ... zapycha AŻ miło ... pozdrawiam, GRG

Grzegorz R. Granowski

a w PG mam już 30 mld i stuknęło 400 mln ... GRG

tito

Cytat: Grzegorz R. Granowski w 06 Sierpień 2025, 08:44a w PG mam już 30 mld i stuknęło 400 mln ... GRG
Nice. 3x więcej niż ja w totalu.

Grzegorz R. Granowski

podliczyłem trochę SR5 i AP ... pozdrawiam.

chr80♂°🛰�

Cytat: Grzegorz R. Granowski w 31 Lipiec 2025, 12:50idę też na znalezisko w yoyo ... mam 45700 zadań i tylko 6 ECM.

a idę na grubo ... GRG
Ekstremalna liczba rdzeni w niskiej cenie!
Można jeszcze trochę pogrubić:
Można zwiększyć przeputowość RAM ECC jeżeli jest dobre chłodzenie w obudowie i jeżeli masz w BIOSie opcje w sekcji North Bridge dla pamięci: DRAM RAPL BWLIMIT dostępne opcje to 0,1,8,16.
Im niższa liczba tym mniejsze ograniczenie przepustowości ale większa temperatura.
Najlepszy kompromis to 8.

Wartość    Opis działania    Szacunkowa przepustowość    Szacunkowa temp. RAM    Temp. kontrolera pamięci (IMC)
0    Bez ograniczeń    100% (pełna prędkość)    ~45–52°C    ~65–75°C
1    Minimalne ograniczenie    ~95–98%    ~43–50°C    ~63–72°C
8    Umiarkowane ograniczenie    ~60–70%    ~38–45°C    ~58–68°C
16    Silne ograniczenie    ~40–50%    ~35–42°C    ~55–65°C

DRAM RAPL MODE dostępne opcje to: Diasble, Mode 1, Mode 2:

0    Disabled / Manual    RAPL wyłączony lub w niestandardowym trybie (często ignorowany)    🟡 testy, OC, pełna wydajność

1    Energy Metering    Tylko monitorowanie zużycia energii RAM (nie ogranicza jej)    🟢 domyślna opcja w stacjach roboczych

2    Energy Control / Power Capping    Ogranicza zużycie energii DRAM według limitu RAPL    🔵 serwery 24/7, optymalizacja zużycia prądu

Jeszcze są opcje Channel Interleaving oraz Rank Interleaving - warto ustawić na Auto jeżeli nie wiadaomo jaka jest organizacja pamięci/kanały oraz rank/bank.

Maksymalna wydajność:
DRAM RAPL BWLIMIT = 1 
DRAM RAPL MODE = Disabled 
Channel/Rank Interleaving = Enabled (lub Auto) 

Zrównoważony tryb:
DRAM RAPL BWLIMIT = 8 
DRAM RAPL MODE = Mode 1 
Channel/Rank Interleaving = Auto 

Tryb oszczędnościowy/serwerowy:
DRAM RAPL BWLIMIT = 16 
DRAM RAPL MODE = Mode 2 
Channel/Rank Interleaving = Auto 

Channel Interleaving & Rank Interleaving
Włączone (Enabled/Auto) – poprawia równoległy dostęp do pamięci, co jest kluczowe dla wielordzeniowych Xeonów (np. 2x E5-2698 v4).

Sekcja dla CPU:
C1E / C-States → Wyłączone (zapobiega obniżaniu taktowania w czasie obliczeń).

SpeedStep (EIST) → Wyłączone (stałe taktowanie = mniejsze opóźnienia).

Pozdrawiam.