SKB@P VPS

Zaczęty przez SzaMoT, 20 Kwiecień 2023, 19:05

SzaMoT

Cytat: SzaMoT w 21 Marzec 2025, 20:54DLA KONTYNUACJI uruchomiłem 2 rdzenie, te same co kiedyś (AMD EPYC 9654)
niech sobie liczy powoli, proszę nie wpłacać na cel SKB@P VPS, jakoś nie czuję sie na siłach by coś wiecej
podziałać.
Obecnie liczy PrimeGrid, Asteroids, SRBase
Cytat: tito w 22 Marzec 2025, 11:20Ale jak to nie? Przecież ja dziś wracam do kraju i w tygodniu chciałem wpłacić. :(  jakby Ci wróciła chęć, to daj znać. Trzymaj się.

Aktualizacja
Czuję się znacznie lepiej, liczą te 2 rdzenie jako VPS,
Od wczoraj uruchomienie GPU.
Jakby ktoś chciał dołożyć cegiełkę jako wsparcie dla GPU|CPU, inicjatywa wspólna do wpłat aktywna.

Teraz liczy 5 x 5070 plus 94 wątki, 47 fizycznych rdzeni, 1 host stała cena, 2 ten co ma 4 x 5070 z licytacji, jak długo policzy nie wiadomo, na razie liczą, plus jest jeszcze jedna 4080S plus CPU Ryzen 5950x ale obecnie został przelicytowany jest wyłączony.

Pozdrawiam

SzaMoT

W tym roku inicjatywa SKB@P VPS została zasilona przez 2 Darczyńców tito, SzaMoT, ?

PS.
Trochę mało osób ale dajemy radę coś podziałać na wynajętych hostach.

Pozdrawiam

tito

Serio?
To wszystko do tej pory to Ty? Szacun.

chr80♂°🛰�

Nadal inicjatywa SKB@P VPS jest anonimowa tzn. nic nie jest wpisane w Primegrid w ustawieniach REAL name ?

SzaMoT

Cytat: chr80♂°🛰� w 06 Wrzesień 2025, 20:30Nadal inicjatywa SKB@P VPS jest anonimowa tzn. nic nie jest wpisane w Primegrid w ustawieniach REAL name ?
Z tego co mi wiadomo musi być prawdziwe imię, dlatego dałem od początku anonimowo zgłoszenia do T5K

chr80♂°🛰�

Cytat: SzaMoT w 06 Wrzesień 2025, 21:33
Cytat: chr80♂°🛰� w 06 Wrzesień 2025, 20:30Nadal inicjatywa SKB@P VPS jest anonimowa tzn. nic nie jest wpisane w Primegrid w ustawieniach REAL name ?
Z tego co mi wiadomo musi być prawdziwe imię, dlatego dałem od początku anonimowo zgłoszenia do T5K
Ile grozi jak byś wpisał Boinc Poland?

SzaMoT

Dożywocie
REAL name   Boinc Poland

chr80♂°🛰�

Cytat: SzaMoT w 07 Wrzesień 2025, 06:44Dożywocie
REAL name   Boinc Poland
To wpisz swoje lub cokolwiek.
Niby proste ale wszystko wam przychodzi z wielkim trudem.

SzaMoT

Cytat: chr80♂°🛰� w 07 Wrzesień 2025, 15:16
Cytat: SzaMoT w 07 Wrzesień 2025, 06:44Dożywocie
REAL name   Boinc Poland
To wpisz swoje lub cokolwiek.
Niby proste ale wszystko wam przychodzi z wielkim trudem.
Cytat: SzaMoT w 26 Październik 2024, 16:35Cyt.
"Drogi Primefinderze,

Gratulacje! Nasze dane wskazują, że zarejestrowany przez Ciebie komputer znalazł unikalną liczbę pierwszą. Na tym komputerze działa BOINC, jest on dołączony do projektu PrimeGrid i jest przypisany do Generalized Fermat Prime Search . To, co czyni tę liczbę pierwszą wyjątkową, to fakt, że jest ona wystarczająco duża, aby znaleźć się na liście Top 5000 w The Largest Known Primes Database .

Ponieważ jesteś znalazcą, to Tobie przypisuje się dokonanie odkrycia.

PrimeGrid może zgłosić prime w Twoim imieniu. Jeśli chcesz, aby PrimeGrid zgłosił prime, edytuj stronę preferencji PrimeGrid . W sekcji Reporting primes to the Prime Pages włącz automatyczne raportowanie prime, aby udzielić pozwolenia. Twoje PRAWDZIWE IMIĘ i NAZWISKO są wymagane przez Prime Pages do zgłaszania prime. Twoje imię musi być poprawnie sformatowane jako Imię Nazwisko. Na przykład: John Smith

Proszę NIE zmieniać nazwy użytkownika, aby odpowiadała Twojemu prawdziwemu imieniu. Prosimy o włączenie funkcji Prime reporting w Preferencjach PrimeGrid. Jeśli wolisz nie klikać powyższego łącza, na dowolnej stronie internetowej PrimeGrid kliknij na Twoje konto po lewej stronie. Na wyświetlonej stronie powinieneś kliknąć na dolny link w sekcji Preferencje , oznaczony jako Preferencje PrimeGrid . To umieści Cię w tym samym miejscu, w którym kliknąłeś powyższy link i powinieneś postępować zgodnie z pozostałymi instrukcjami. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, skontaktuj się z nami, a pomożemy rozwiązać wszelkie problemy.

Jeszcze raz gratuluję znaleziska i witam na liście Top 5000! Dziękujemy za udział w PrimeGrid.

Pracownicy PrimeGrid

UWAGA: Będziesz mieć 19 dni na odpowiedź. Następnie powiadomimy osobę sprawdzającą i umożliwimy jej zgłoszenie. Jeśli nie będzie chciała zgłosić, prime zostanie przypisany do anonimowego konta."

Było wpisane Rozległy a musi być format dwuczłonowy (imię, nazwisko), wpisałem Anonymous

Pisałem w tej sprawie ale nikt się nie odniósł co do nazwy zgłaszanych liczb do T5K Teraz napisałeś
sugestie co do zmiany, zostało to zmienione z sugerowaną nazwą, i to nam "wszystko" przychodzi z "wielkim trudem"?

chr80♂°🛰�

Zawsze można ponowić pytanie, bo tu wszystko przychodzi z trudem - rozumiem każdy ma swoje sprawy i mogło to umknąć.
Anonymous - to też nie jest prawdziwe.
Wpisz siebie lub imię i nazwisko jakiegoś z wielkich Polaków?
Pozdrawiam.

lolek

Cześć wszystkim których znam że starych czasów i tych których nie znam. Nie chce mi się czytać całego wątku.Jak wpłacić na skb@poland vps?

SzaMoT

Wysłałem PW, numer do wpłat dla SKB@P VPS

tito

9 lat od ostatniego wpisu?
Ale dobrze, że ktoś wraca, a i wspomożenie inicjatywy na +

SzaMoT

Aktualizacja podpisu odznak (badge)
Osoby ze szczególnym wsparciem zostały wyróżnione dodatkowo [][]
Doszło dodatkowe "samofinansowanie" []System KauCyjnY ± 100 szt. 24H]

Obraz wygenerowny za pomocą AI

SzaMoT

Za jakiś czas będzie więcej butelek kaucyjnych w obiegu. Pogoda będzie bardziej przyjazna, myślę, że pozycja Naszego zespołu raczej wskoczy wyżej 🤞

SzaMoT

Wspólna Inicjatywa SKB@P VPS, wygenerowane przez notebooklm.google/

Wersja poprawiona, dajcie znać czy da sie otworzyć z dysku google?
Wspólna_Moc_Obliczeniowa.mp4

pszyklejony

Odtwarza, głos to AI?

SzaMoT

SzaMoT

Kolejna wersja, tym razem są wymienione osoby wspierające

Wspólna Inicjatywa SKB@P VPS wygenerowane z tematu na Forum

tito

Za długie;
1:48 Universe@home?
3:20 2x Chr80 2x SzaMoT (jako dymki) - chyba, że nie zrozumiałem przekazu
3:40 - ta wstawka to w ogóle po co jest?
4:42 - 3080 to bestia? :D

SzaMoT

Może płatna wersja była by bardziej precyzyjna. Podajesz link do tematu, możesz określić styl, co ma tam być, w tym przypadku wpisałem by zostały wmienione osoby współpracujące, podałem również link do statystyk ale tam nastąpiła blokada przed botami. Wygeneruje kolejną wersję ale czy będzie lepiej to nie wiem.

SzaMoT

Za kilka chwil będzie kolejna wersja w tym wątku, generuję...

W tej wersji raczej mniej jest nieścisłości, projekt Universe@home jest wymieniony ponieważ znajduję się w postach, a nie ma info, że został zakończony, trzeba by go usunąć albo edytować przed wygenerowaniem prezentacji. Prezentacja ma ~2 minuty

Inicjatywa SKB@P VPS prezentacja wygenerowana z tego tematu na forum przez Google

luk154

Całkiem to ciekawe 😊

Obejrzałem, posłuchałem i od razu w uszy i oczy rzuciła mi się pewna nieścisłość:

Słysząc teksty jak niżej:
,,Pełna anonimowość wpłacających"
lub
,,Albo inny, absolutnie kluczowy moment dyskusji: użytkownik tito poruszył bardzo ważną kwestię prywatności, pisząc, że wpłaty powinny być anonimowe. Reakcja społeczności – błyskawiczna zgoda. Ta zasada stała się jednym z filarów projektu."

Mój mózg nie może tego pogodzić z wpisami:

,,Osoby ze szczególnym wsparciem zostały wyróżnione dodatkowo [][]"
,,Kolejna wersja, tym razem są wymienione osoby wspierające"

Oczywiście super, że osoby wspierające są wyróżniane – gratulacje dla nich za ich wkład – ale jednak o ,,pełnej anonimowości" i tym bardziej anonimowości jako filarze projektu raczej chyba więc nie ma mowy 😉

Ale to tylko takie moje luźne przemyślenie 😊

SzaMoT

Uwagi proszę składać do tak zwanej sztucznej inteligencji. To z wpisów z tego wątku pochodzą te kwestie.
Tito kiedyś napisał by wpłaty pozostały anonimowe i żeby darczyńców nie można było powiązać ile kto wpłaca. A osoby wyróżnione to mój pomysł, nie chodzi to głównie o wielkość wpłat, raczej systematyczność a nie np. raz albo 2, inicjatywa trwa już prawie 3 lata, jeśli ktoś wspomógł inicjatywę na samym początku a przez kolejne lata np. zapomniał albo zapał do projektów zmalał. Dlatego postanowiłam wyróżnić wszystkie osoby, ale niektórzy mają więcej "↑" albo "♣" to i tak nie ujawnia kwoty wpłat tylko wyróżnia większe zaangażowanie

Kolejna kwestia jest taka, że ai analizuję początek postów, a kwestie które z czasem się zmeniały, może to być mniej spójne. Wygenerowaniem tą prezentacje z ciekawości jak to wyjdzie. I tak głównym celem tej inicjatywy jest wsparcie dla projektów i to jest plan numer 1, reszta ma mniejsze znaczenie

Wspólna_Moc_Obliczeniowa.mp4

luk154

Ja to wszystko rozumiem, wiadomo, że AI nie wyłapie takich nieścisłości, przynajmniej jeszcze nie teraz - i oby nigdy nie była do tego zdolna ;) Przemieliła wszystkie dane jakie dostała, wypluła ciekawą opowiastkę i tyle. Fajnie że w ogóle chce się Tobie w to bawić i pokazywać co w tych czasach da się zrobić dzięki pomocy odrobiny krzemu :)

Mam nadzieję, że nikt nie poczuł sią urażony tym, że poruszyłem tą kwestię - jak pisałem było to tylko luźne przemyślenie zwracające jedynie uwagę na niedoskonałość sztucznej inteligencji.

SzaMoT

Cytat: lolek w 31 Styczeń 2026, 12:56Cześć wszystkim których znam że starych czasów i tych których nie znam. Nie chce mi się czytać całego wątku.Jak wpłacić na skb@poland vps?

Potwierdzam wpłata zaksięgowania. Dziękuję w imieniu Inicjatywy za deklarację stałego zlecenia comiesięcznego

SzaMoT

Rok założenia Wspólnej Inicjatywy składkowej zinicjował 19 kwietnia 2023.
Po niespełna 3 latach zbliżamy się do Wielkiego Kamienia Milowego ( 10 mld w ogólnym kredycie )
Przez ten czas udział w 20 projektach przedstawia się następująco:

Obecnie Inicjatywa skupiona jest na Projekcie Einstein@Home, niebawem koniec partii zadań 04AS dla GPU.
W tym roku podczas zawodów TdP z samego początku było użyte niespełna ~100 kart graficznych, sporo rdzeni CPU, 5 trafień GFN-17.
Podczas etapu górskiego 1 trafienie GFN-17 ( 34 x V100, RTX 3080 )

W tym roku Inicjatywę formalnie wsparły 3 osoby: Tito, Lolek, SzaMoT + ( przy okazji system Kaucyjny )

tito

Ostatni akapit mnie zdołował.
Lata temu SKB@P był znacznie lepiej dotowany, gdzież ci ludzie?

SzaMoT

@tito
CytatLata temu SKB@P był znacznie lepiej dotowany, gdzież ci ludzie?

Tak z ciekawości zanurzyłem się w wątki SKB@P od 2008 do 2015, sporo tych tematów na przestrzeni lat.
Wtedy na Forum B@P było o wiele więcej aKtywnych użytkowników.

Nie było takich możliwości odnośnie wynajmu hostów jak teraz od kilku lat.
Przy odrobinie zapału można wyszukać hosty wynajmowane poniżej kosztu energii w PL.

Inicjatywa składkowa SKB@P, trzeba było zbudować hosty, części były kupowanie nowe oraz od innych przekazywane używane.
Po kilku latach tych hostów było kilka ~10?
Sprzęt się po latach zużywa, pojawiają się hosty które niedomagają.
W końcowej fazie Inicjatywy poszczególne hosty są przekazywanie do osób które zadeklarowały zasilić je energią.
Okolice roku 2017 praktycznie przestały liczyć, postarzały się na tyle, dobieg koniec.

Próbowałem w okolicach 2019 wskrzesić ("obudzić") Inicjatywę SKB@P coś tam jakiś czas nawet liczyło na CPU, + Colab.

Teraz mamy od 2023 kolejną Inicjatywę ale nie mamy na głowie fizycznych hostów.
Wiadomo wynajem wymaga dopracowania, stąd w nazwie "VPS".
VPS same CPU od jakiegoś czasu słabo opłacalne cenowo,
Praktycznie nie ma ofert poniżej kosztów energii, nie mogą pracować na 100% czasu CPU, standard to ( 70% max 85% ).

Początki Inictywy SKB@P VPS, nie znałem jeszcze usługi Vast.
Zaznajomienie się z wyszukiwaniem hostów, problemy ze sterownikami nie było łatwo.
Ceny się zmieniały, doszły nowe generacje GPU\CPU, ilość hostów do wynajmu wzrosła.
Wynajem starszych generacji GPU koszty zmalały.
$ ostatnimi czasy był poniżej 3,5 zł, teraz trochę podskoczył.

Mógłbym pisać i pisać o różnych niuansach.
Inicjatywa SKB@P VPS ma się dobrze !!!
Wiadomo, że ilość 40 x V100 nie będzie trwała zbyt długo.
Jak będzie możliwość to coś z V100 pozostanie.

RTX 3080 z CPU 3900x pozostaje na tyle ile będzie można, ma dość długi czas (44 mon.)

Moja Motywacja
( aktywność fizyczna dla poprawy zdrowia oraz zgubienie tkanki tłuszczowej.
Hobby napędza by realizować przy okazji pozyskiwanie dodatkowych środków poprzez system kaucyjny).

Jak ktoś ma ochotę, na Discord praktycznie codziennie są wpisy, panuje miła atmosfera:)
Zaproszenie do Drużyny BOINC@Poland, jak wygaśnie link, proszę pisać

lolek

Na forum kiedyś był znacznie większy ruch, szczególnie było to widać w działach poświęconych projektom. Jak masz 10 razy więcej aktywnych użytkowników to jest dużo łatwiej zebrać kasę (zwykła statystyka). Z SKB odwalasz kawał dobrej roboty i to trzeba Ci przyznać.

Co do liczenia na wynajmowanych procesorach (serwerownie typu google), nie ma problemu z liczeniem na 100%, trzeba tylko wybrać instancję do tego przeznaczoną (gdzie nie dzielisz zasobów z kimś innym). Najlepiej tryb spot na nieobciążonej serwerowni. Z doświadczenia 24 rdzenie AMD Epyc Milan (fizyczne) to około 300pln miesięcznie, więc opłacalność podłóg GPU zerowa (przynajmniej jeśli chodzi o punkty,