Instalacja na RedHat Enterprise Linux ES Version 4

Zaczęty przez timmon, 25 Czerwiec 2007, 13:55

timmon

Cześć

Mogłby mi ktoś z Was pomóc w instalacji BOINC'a na systemie jak w temacie? Problem zaczyna się przy znalezieniu odpowiedniej wersji (jestem zielony z linucha) :/

Pozdrawiam
Mateusz

D_T_G

Witam nowego liczydłowego!

Pewnie chcesz tak, żeby to było jeszcze uruchamiane wraz z systemem itd.? Najlepiej by było zainstalować to z paczek rpm, jeśli takowe istnieją, a niestety o takich nie wiem. Teraz z marszu nie potrafię Ci pomóc, choć da się to zrobić w sposób linuksowo-uniwersalny, ale każda dystrybucja ma swoją specyfikę.

Ale na szybciocha wygooglałem to :) Stare to howto, ale pewnie załapiesz mniej więcej o co chodzi.

Powodzenia.

Robert1970

Witaj.

Jeżeli masz jakieś problemy, po przeczytaniu opisu z linku od D_T_G to w miarę możliwości postaram się pomóc. Nie jestem ostatnio często na forum, ale zaglądam i na pewno odpisze :).

Jedno pytanie - RedHat Enterprise to raczej system do zastosowań przemysłowych a nie amatorskich. Czy jesteś administratorem takiego serwisu? Bo jeżeli chcesz odpalić Boinca na koncie shellowym jako normalny użytkownik bez uprawnień roota, to o ile dobrze  system został skonfigurowany, będzie cieżko i przydałaby się zgoda administratora na odpalenie takiego grzejnika na prockach :).

timmon

Witajcie

Dzieki za odzew i pomoc :)

Wykonalem czynnosci wymienione w pkt 1:

potem sh boinc_5.2.8_i686-pc-linux-gnu.sh
Nastepnie chcialem przejsc do pkt 2 ale niestety nie da sie sciagnac tych skryptow z tej strony (linki sa chyba nieaktualne) :/

CytatPewnie chcesz tak, żeby to było jeszcze uruchamiane wraz z systemem itd.?
Spoko, wystarczy zeby sie odpalal - serwer i tak chodzi 24h na dobe.

CytatRedHat Enterprise to raczej system do zastosowań przemysłowych a nie amatorskich. Czy jesteś administratorem takiego serwisu? Bo jeżeli chcesz odpalić Boinca na koncie shellowym jako normalny użytkownik bez uprawnień roota, to o ile dobrze system został skonfigurowany, będzie cieżko i przydałaby się zgoda administratora na odpalenie takiego grzejnika na prockac
Zgadza sie bedzie wykorzystywany do rozwiazan przemyslowych :) Mam byc administratorem tego serwera (bedzie to serwer www) z tym, ze oczekuje na szkolenie z jego obslugi (CPanel) a tymczasem serwer stoi i bedzie jeszcze kilka miesiecy stal bezczynnie wiec chcialem go wykorzystac.

Moze macie jeszcze jakies pomysly? :)

Jak nie da rady to trudno ale szkoda by było bo tam są 2 fajne procki (Intel Xeon 3.00GHz)

Pozdrawiam
Mateusz

Robert1970

1. Zawsze się da :)
2. W razie wątpliwości patrz punkt 1 ;)

A poważnie:
Opiszę Ci krok po kroku instalację jaką właśnie przeprowadzam na moim serwerze na Fedorze 7 - czyli będzie podobnie :). Będę używał tylko trybu znakowego - czyli wydając polecenia wpisywane z klawiatury.

Odpalanie Boinc-a na koncie roota to raczej niezbyt dobry zwyczaj. Najlepiej jest stworzyć sobie użytkownika, który będzie właścicielem procesów Boinc-a.

czyli jako root:

adduser boinc

oraz

passwd boinc

Mamy stworzonego użytkownika i nadane mu hasło.

Logujemy się na niego.

Sciągamy plik instalacyjny - najlepiej ( z powodu pewności źródła ) z boinc.berkeley.edu - ja akurat wybrałem wersję 5.10.8

Następnie uruchamiamy plik instalacyjny

sh boinc_5.10.8_i686-pc-linux-gnu.sh

zostanie stworzony katalog BOINC i w nim zostaną stworzone wszystkie niezbędne pliki.

W tym katalogu pojawia się trzy pliki wykonywalne:
boinc, boinc_cmd oraz boincmgr.

Boincmgr jest to menadżer projektów który może być uruchomiony tylko w środowisku graficznym.

Boinc_cmd służy do zarządzania projektem z linii poleceń.

Boinc jest to środowisko w którym liczymy.

Będąc w katalogu BOINC zawsze możesz odpytać dany program co można za jego pomocą zrobić przez wpisanie następującego polecenia:

./program --help

czyli np:

./boinc_cmd --help

Kropka i slash na początku oznaczają że szukamy tego polecenia w bieżącym katalogu.

Ale wracając do naszego konfigurowania:

Wydajesz polecenie

screen

Właściwie dla Ciebie nic sie nie zmieni. Zaletą tego polecenia jest to, że programy uruchomione w tym środowisku będą mogły działać nawet po wylogowaniu się  z systemu użytkownika który je uruchomił - a właśnie o to chodzi :)

Zakładam że jesteś w katalogu BOINC

wydajesz polecenie:

./boinc

pojawi się informacja że boinc działa i że nie jest dołączony do jakiegokolwiek projektu.

Naciskasz control oraz a,  następnie samo d.

W ten sposób odłączasz się od środowiska stworzonego przez screen, jednak boinc dalej będzie tam działał. Gdybyś potrzebował kiedyś przyłączyć się ponownie do tego screena wydajesz polecenie

screen -r

Pozostało dołączenie się do projektu. Zakładam że liczysz już dany projekt pod windowsem w BOINC. Poszukaj w katalogu BOINC w windowsie pliku account_strona_www_projektu.xlm. Plik ten jest możliwy do podejrzenia w każdym edytorze - tylko lepiej nic nie zmieniać w środku. Interesuje nas ciąg znaków pomiędzy klamrami: <authenticator> </authenticator>. Zapisz go sobie i wracamy do linuksa.

Wydajesz polecenie:

./boinc_cmd --project_attach strona_www_projektu_do jakiego_chcesz_się_zapisać spisana_wartość_z_pola_authenticator.

czyli na przykład

./boinc_cmd --project_attach abcathome.com numer

Od tego momentu komputer przyłączy się do projektu abc i zacznie ściągać potrzebne pliki a następnie zacznie liczyć.

I na tym kończy się Twoja praca :)

Należy pamiętać że komputer będzie liczył aż wyłączysz program, lub nastąpi z jakiegoś powodu restart systemu (na przykład z powodu braku prądu). Wystarczy wtedy tylko uruchomić screen i uruchomić boinc. Odłączamy się od screena i boinc hula dalej :)

A co zrobić w sytuacji gdy zaczynamy liczyć i nie liczyliśmy wcześniej na windowsie i nie mamy kodu z pola authenticator? W każdym praktycznie serwisie istnieje możliwość rejestracji przez stronę www.  Wtedy potrzebne dane zostaną Ci przesłane emailem. A dalej postępujesz tak samo :)

Mam nadzieję że Ci pomogłem.

Jeżeli masz jeszcze pytania - to wal śmiało :)

timmon

Jest gitara! Dziala :) Dzieki wielkie, jestem Ci niezmiernie wdzieczny i Wam wszystkim za pomoc.

Tylko dlaczego disk usage: 0.000000 i project files downloaded: 0.000000

boinc@baklazan [~/Desktop/BOINC]# ./boinc_cmd --get_project_status
======== Projects ========
1) -----------
  name: rosetta@home
  master URL: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/
  user_name: timmon
  team_name: BOINC@Poland
  resource share: 100.000000
  user_total_credit: 1191.374359
  user_expavg_credit: 96.061299
  host_total_credit: 0.000000
  host_expavg_credit: 0.000000
  nrpc_failures: 0
  master_fetch_failures: 0
  master fetch pending: no
  scheduler RPC pending: no
  attached via Account Manager: no
  tentative: no
  suspended via GUI: no
  don't request more work: no
  disk usage: 0.000000
  last RPC: 1182931610.832359
  project files downloaded: 0.000000
GUI URL:
  name: Message boards
  description: Correspond with other users on the Rosetta@home message boards
  URL: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/forum_index.php

GUI URL:
  name: Help
  description: Ask questions and report problems
  URL: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/forum_help_desk.  php
GUI URL:
  name: Your account
  description: View your account information and credit totals
  URL: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/show_user.php?us  erid=185581
GUI URL:
  name: Your preferences
  description: View and modify your Rosetta@home account profile and preferences
  URL: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/home.php
GUI URL:
  name: Your results
  description: View your last week (or more) of computational results and work
  URL: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/results.php?user  id=185581
GUI URL:
  name: Your computers
  description: View a listing of all the computers on which you are running Rosetta@home
  URL: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/hosts_user.php?u  serid=185581
GUI URL:
  name: Team
  description: Info about BOINC@Poland

Pozdrawiam
Mateusz

Robert1970

A zerkałeś na to polecenie w Windowsie? :)

boinccmd.exe --get_project_status

1) -----------
  name: ABC@home
  master URL: http://abcathome.com/
  user_name: Robert1970
  team_name: BOINC@Poland
  resource share: 50.000000
  user_total_credit: 197265.034248
  user_expavg_credit: 4061.568890
  host_total_credit: 1465.784593
  host_expavg_credit: 10.570377
  nrpc_failures: 0
  master_fetch_failures: 0
  master fetch pending: no
  scheduler RPC pending: no
  attached via Account Manager: no
  tentative: no
  suspended via GUI: no
  don't request more work: no
  disk usage: 0.000000
  last RPC: 1182931162.640625
  project files downloaded: 0.000000

Czyli dokładnie tak samo :) Prawdopodobnie coś w programie nie jest jeszcze zaimplementowane.

timmon

Masz rację, wszystko jest OK - działa i liczy :)

Pozdrawiam
Mateusz

PBT_marian_boss

No to pogratulować, witamy nowego wymiatacza. Nie masz tam jeszcze pod ręką więcej takich maszynek? :D

timmon

Mam jeszcze takie 2 ale nie bardzo mogę na nich to puszczać (są zajęte) :(