2008.08: QMC@home

Zaczęty przez Bober, 30 Czerwiec 2008, 12:44

Który projekt powinniśmy liczyć w sierpniu?

ABC@home
2 (3.9%)
Climateprediction.net
6 (11.8%)
Einstein@home
3 (5.9%)
Leiden Classical
0 (0%)
Malariacontrol.net
2 (3.9%)
Milkyway
3 (5.9%)
MindModeling Beta
0 (0%)
PrimeGrid
3 (5.9%)
Proteins@home
0 (0%)
QMC@home
13 (25.5%)
Rectilinear Crossing Number
0 (0%)
Riesel Sieve
0 (0%)
Rosetta@home
5 (9.8%)
SHA-1 Collision Search
2 (3.9%)
SETI@home
9 (17.6%)
Spinhenge@home
0 (0%)
Superlink
0 (0%)
Sudoku
0 (0%)
SZTAKI Desktop Grid
0 (0%)
TANPAKU
0 (0%)
The Lattice Project
1 (2%)
uFluids
2 (3.9%)
Yoyo@home
0 (0%)

Głosów w sumie: 51

Głosowanie skończone: 30 Lipiec 2008, 12:44

Troll81

RAD-Poland

w projekcie miesiąca Nasz SKB@P punktuje jako międzynarodowy  :(

WCG:
PG:         YOYO:

TJM

Czy to normalne, że w QMC wskaźnik postępu nieraz prawie się zamraża ? Albo mam takiego wolnego kompa albo coś jest nie tak, bo przez 24h przybyło może z 0.5%  ???

RAD-Poland

nie spotkałem się z takimi objawami:
próbki mają różną długość od kilku godzin do kilkudziesięciu
na wolnych komputerach liczą się nawet dużo dłużej (na PIII 800 jedna z próbek liczyła się 565,998.49 sek - ponad 6 dni, ale wskaźnik postępu nie zamrażał się)

sprawdź czy w komunikatach nie ma informacji o braku pamięci lub oczekiwania na nią , niektóre wu mają spore zapotrzebowanie na RAM

EDIT: sprawdź ustawienia ilości % RAM'u w trybie aktywności użytkownika

WCG:

TJM

Czas CPU rośnie więc oczekiwanie na pamięć nie wchodzi w grę, to musi być jakaś mega próbka bo mam czas przeliczania już 5 dni (proc Celeron Tualatin 1.3 pyknięty aktualnie na 1600) a dopiero niecałe 17%. Ewentualnie jest uszkodzona i na koniec zostanę uraczony wielkim COMPUTATION ERRORem  :D

RAD-Poland

widzę, że jest to wu three_691_peptidexp-ecp2.4136 jedna z najdłuższych, generalnie liczą się one ok 12-24h za 512 pkt
przeglądnij tego samego typu "sąsiadujące" z twoją próbki, które są już przeliczone

choć np XeonMP 2,0 potrzebował 2,5 dnia na przeliczenie http://qah.uni-muenster.de/workunit.php?wuid=4667786

przeliczyć to ją przeliczysz tylko czy zdążysz przed terminem, a nie wiem czy w QMC punktują próbki odesłane po terminie  ??? i czy ilość punktów za tak długi czas będzie satysfakcjonująca

po drugie tak długi czas przeliczania sugeruje problemy z wydajnością (konfiguracją) na linii CPU - RAM

WCG:

TJM

Cytat: RAD-Poland w 10 Sierpień 2008, 12:14
widzę, że jest to wu three_691_peptidexp-ecp2.4136 jedna z najdłuższych, generalnie liczą się one ok 12-24h za 512 pkt
przeglądnij tego samego typu "sąsiadujące" z twoją próbki, które są już przeliczone

choć np XeonMP 2,0 potrzebował 2,5 dnia na przeliczenie http://qah.uni-muenster.de/workunit.php?wuid=4667786

przeliczyć to ją przeliczysz tylko czy zdążysz przed terminem, a nie wiem czy w QMC punktują próbki odesłane po terminie  ??? i czy ilość punktów za tak długi czas będzie satysfakcjonująca

Zostało 8 dni więc jakieśtam szanse na przeliczenie są, może postęp jest nieliniowy i przyspieszy wkrótce. Ilość punktów /  czas na pewno będzie niska (w niektórych projektach jak np. yoyo da się na tej maszynie wycisnąć 500 punktów/dzień) ale mniejsza z tym, ważne że nie cofaja się do tyłu  ;D

Cytat: RAD-Poland w 10 Sierpień 2008, 12:14
po drugie tak długi czas przeliczania sugeruje problemy z wydajnością (konfiguracją) na linii CPU - RAM

No nie dziwne, komp ma swoje lata a jego pamięci to jeszcze SDRAMy, jeśli projekt intensywnie wykorzystuje pamięć to nic dziwnego, że tak się człapie.

emik

mi próbki serii three na T5500 (1.66 GHz) przeliczają się średnio 21 godzin

TJM

86% i dwa dni do końca deadline. Komp zdąży, ale czarno na białym widać, że nie jest to projekt dla słabszych maszyn, nawet tych pracujących 24/7.

IThorne

QMC jest dla dobrych maszyn, tym bardziej że skrócili deadline (kiedyś dawali nawet 5 tygodni, teraz około 20 dni). Słabe maszyny robią ponad 100 godzin na próbkę ok. 600 kredytową. Te nowsze 20-25 godzin.

Dlatego u mnie słabsze maszyny przeszły na matematykę lub POEM.

Tak na marginesie to mam sentyment do tego projektu - kiedyś dał mi prawie 1500 za jedną z próbek. Liczyła mi się 50 godzin.

RAD-Poland

projekt miesiąca sierpnia QMC@home dobiegł końca

- w projekcie udział wzięło 87 użytkowników oraz nasz SKB@P
- w tym ponad 20 nowych użytkowników, którzy po raz pierwszy liczyli ten projekt
(niektóre z nowych osób/liczydłowych nie mają (*) wynika to z faktu przyłączenia się do projektu dzień czy dwa przed oficjalnym rozpoczęciem naliczania punktów)
- w przeciągu tego miesiąca uzyskaliśmy w projekcie łącznie 695.188,20 punktów

Bober ostateczne wyniki gotowe do przeniesienia/skopiowania do pierwszego postu

WCG: