Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Wodne chłodzenie PC

Zaczęty przez PBT_marian_boss, 10 Grudzień 2008, 10:46

PBT_marian_boss

Witam, przymierzam się do wyciszenia mojego Media Center. Niestety nie znam się na tym wcale więc proszę o pomoc. Zamierzam chłodzić CPU, GPU no i zasilacz jeżeli to możliwe. Kiedyś widziałem w internecie sklep który sprzedawał tego typu części były tam nawet przerabiane zasilacze ale nie mogę go znaleźć.

Troll81

zasilacze dostosowane do WC można znaleźć na allegro. Poza tym będziesz potrzebował bloku na CPU i GPU oraz zapinek/mocowań do nich. Poleciłbym ci także blok na mostek północny (jeśli dasz go radę zamocować). Oprócz tego rezerwuar i zbiornik wyrównawczy plus pompka i prtzewody. do tego oczywiście chłodnica. Pominąłem coś??

Mchl

Cytat: PBT_marian_boss w 10 Grudzień 2008, 10:46
Kiedyś widziałem w internecie sklep który sprzedawał tego typu części były tam nawet przerabiane zasilacze ale nie mogę go znaleźć.

To mogło być cpc.pl Firma bodajże z Krakowa zajmująca się "budżetowymi" zestawami WC. Gave nawet miał coś takiego i jakoś dawało radę, mimo że opinie zbierało różne. Najwyraźniej nie wytrzymali konkurencji w momencie kiedy ceny zestawów innych firm spadły.

Zostały po nich takie wątki:
http://www.man.lodz.pl/LISTY/PECET/2005/10/6176.html

:)

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

PBT_marian_boss

Nie do końca, znalazłem ich w necie: http://www.hydrox.pl/. Niestety zestaw jaki bym chciał kosztuje 380 zł. No ale chyba po nowym roku się skuszę

CytatTwój idealny (minimalny) zestaw chłodzenia wodnego:
WaterCooler 12dB plus    159.00 PLN
Blok Wodny Grafiki   49.00 PLN
Zasilacz ATX 350W 19dB chłodzony wodą   129.00 PLN
Klej termoprzewodzący THERMOPOX 85 CT   12.00 PLN
Pasta termoprzewodząca Stars-420   5.00 PLN
Synchroniczny włącznik zasilania w30   25.00 PLN
Razem:   379.00 PLN

Mchl

Och. CPC pod nowym szyldem. Nie zmieniła się nawet szata graficzna za bardzo.

BTW: To jest coś, co im zaproponowałem dawno temu. Nie wiem na ile mój mail był dla nich motywacją, ale czuję się prawie jak Edison  :arrr:
http://www.hydrox.pl/zlaczka1.php

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

Troll81

Myślałem że takie cuś już dawno jest robione  |-?

Mchl

No właśnie piszę, że dawno im to zaproponowałem. Ze sześć lat temu chyba jak mieli dużo mniejszy asortyment (i zbiorniki wyrównawcze z pudełek na kanapki :P ).

TJM

Tego typu WC moim zdaniem ma pewne wady.
Blok wodny z hydroxa jeszcze ujdzie, najważniejsze że jest gładki na styku z procem i naprawdę pozłacany zarówno w środku jak i na zewnątrz, dzięki czemu nie będzie wchodzić w żadne reakcje z płynem chłodniczym. W środku są jakieś rurki które mają zapewne za zadanie rozprowadzać równomiernie wodę po całym bloku, może i to robią ale znacznie przy tym wyhamowują strumień wody.
Niestety blok ten ma jedną wadę: wymusza użycie cieńkich wężyków (można dać grubsze + przelotki, ale to nic nie da), a z takimi wężykami żeby uzyskać jaki-taki przepływ wody trzeba dość wysokiego ciśnienia, czego te taniutkie pompeczki nie są w stanie zapewnić. Mam jeden taki blok i przy dobrym przepływie wody nie ustępuje on za bardzo lepszym, ale wymusza to dość wysokie ciśnienie w układzie przez co nie można spać spokojnie %-)
W ofercie hydroxa są też wężyki oddające ciepło do otoczenia, niestety tylko o małej średnicy. To znów powoduje problemy j/w i na dodatek mają inną wadę: pod wpływem temperatury rzędu 45 stopni+ robią się bardzo mięciutkie i po prostu załamują się na każdym mocniejszym zgięciu.

Te tanie pompeczki hydroxa - śmiech na sali, woda z nich ledwo kapie przy tak cieńkich rurkach.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

PBT_marian_boss

Panowie ale poproszę konkrety, jeżeli to co znalazłem to syf to w takim razie co? Dodam że rozmiar zbiornika/chłodnicy nie powinien być większy niż ten proponowany przez hydrox.

Troll81

Najlepsza pompka to taka od pralki automatycznej :D daje wysokie ciśnienie. węże z miedzi tak jak i bloki. Cały układ spawany w osłonie :D

TJM

Pisze gdzieś tam jaka pompka napędza ten zestaw ? Czy jest wbudowana w ten cały zbiorniczek już ? Bo jeśli jest to jedna z tych kiepścizn które można kupić w ich sklepie, to jest to najsłabszy element zestawu.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Mchl

Pompki niby są dwie... trudno tylko powiedzieć jakie.

AiDec

Prosbe o rozwiazanie ponizszego problemu kieruje przede wszystkim do Novi i TJM (bo wiem ze sie na tym znaja), ale kazdy rozsadny, fachowy glos jest bardzo mile widziany. Zamieszczam opis problemu na 4um, liczac, ze ew. rozwiazanie problemu moze niejednemu z Was pomoc w przyszlosci.

Troche sie rozpisze, ale to tylko dlatego ze chcialbym jak najlepiej opisac sytuacje.

Bohaterowie akcji:
- Kosmos (a jakze :P)
- 2x Zalman Reserator V2 (zwany dalej w skrocie `ZR`)
- Pompka (cholera jedna :P)
- Chlodnica. Zaznaczam, ze chlodnica to nie byle co, ale porzadny nowy sprzet (rozmiary: 14cm wys./26cm szer./2cm grubosc), do ktorego dodatkowo podpialem 4 wenty (po dwa z kazdej strony) 120mm 2500rpm Noctua.

1. Novi, kupilem juz dawno ta pompke (Swiftech pompa MCP350 12V (Laing DDC 1T)) ktora mi polecales http://www.cooling.pl/swiftech-pompa-mcp350-12v-laing-ddc-1t,produkt,157622.html . Co do glosnosci o ktorej rozmawialismy, to jestem bardzo zadowolony - cisza az normalnie nie do wiary :). Naprawde nie spodziewalem sie ze bedzie az tak cicha :). Co do wydajnosci to bedzie ponizej.

2. Do niedawna mialem WC skonfigurowane tak (zaczne od strony kompa, bo pozostal elementy beda zmieniac miejsce):

CPU - 10cm - NB - 1m - ZR - 1m - ZR - 1m do CPU
(wszystko na cienkich Zalmanowskich rurkach - btw, sa swietne)

3. Planowalem zmienic miejsce `postoju` chlodzenia (dalej od kompa bo musze miejsce na kolejne kompy zrobic, a zwlaszcza na lato chcialem postawic ZR przy drzwiach na taras), poprawic chlodzenie poprzez dodanie chlodnicy, pompki itp. I tutaj pojawilo sie mase problemow. Przede wszystkim czym wiecej wpietego badziewia, tym wiecej srednic :P. A taaaak, kazde jedno ma inna kurna srednice! :P. Do pompki trzeba uzyc grubych rurek, do ZR cienkich (8-12mm) itp. itd. Ale to nie jest jakis wielki problem, tylko wqrza jak cholera :P. Obecnie wyglada to tak:

CPU - 10cm cienka - NB - 1m cienka - 0.1m gruba - pompka - 1.2m gruba - ZR - 0.2m gruba - chlodnica - 0.2 gruba - ZR - 1m gruba - 0.2m cienka do CPU

Rurki chcialbym wydluzyc (i tu pierwsze pytanie o ile moge przedluzyc, tak aby zachowac dobra przeplywnosc?), ale w ostatecznosci moga pozostac jakie sa obecnie.

4. Problem:
Pompka od samego poczatku generowala mi do obiegu duze ilosci powietrza. Dziwi mnie to, bo Zalmanowskie pompki nie daja do obiegu ani grama powietrza. Poczatkowo myslalem ze gdzies kiepsko polaczylem rurki z pompka, ale sprawdzalem wielokrotnie i nic nie znalazlem, dodalem na gwinty tasmy teflonowe uszczelniajace i nic. Wyciekow zadnych tez nie bylo. Gdyby pompka miala cienkie wyjscie, to przez rurke o malej srednicy przepchnelaby powietrze i po sprawie, ale niestety rurka musi byc gruba i tutaj mi sie zbiera powietrze - pompka go nie przepchnie mimo ze rurka lezy plasko. Raz na dzien musze recznie przepychac zebrane powietrze (podnoszac rurke...). Za pompka mam ZR, a obydwa ZR maja odpowietrzniki, wiec do CPU powietrze juz nie dochodzi, ale cala sytuacja mnie wqrza (mam nadzieje ze to jest zrozumiale ;) ). Pytania do problemu: Czy to normalne ze pompka generuje tyle powietrza? Dlaczego? Czy ja cos zle zrobilem? Czy pompka do bani? Mam postawic ZR powyzej poziomu pompki zeby powietrze samo szlo do gory do odpowietrznika, ale czy wtedy pompka wypchnie wode do gory? Uzyc mocniejszej/drugiej pompki? Solucja? A tak w ogole to dlaczego taka porzadna pompka ma taki slaby przeplyw, ze nie przepycha powietrza przez gruba rurke (18mm) - czy to moja wina ze uzylem zbyt grubej rurki? Ale przeciez tam sa takie gwinty...! No niby moglbym na upartego wcisnac deczko ciensza rurke, ale tylko deczko ciensza i czy to naprawde o to chodzi?

5. Plan na najblizsza przyszlosc (zrobilbym to juz dzisiaj, ale sklepy zamkniete :P): zaraz za pompka (najblizej pompki jak tylko sie da) zaloze przejsciowke na cienka rurke. Da mi to tyle, ze powietrze bedzie sie zbieralo tylko tuz za pompka i tuz przed przejsciowka (na tych 3-4 cm od pompki), a przez cienka rurke pompka powinna juz przepchnac powietrze (raz na jakis czas poleci babel i spokoj - odpowietrzy sie zaraz w ZR).

6. Plan docelowy:

CPU - 10cm cienka - NB - 1m cienka - 0.1m gruba - pompka - 3m - ZR - 0.2m gruba - chlodnica - 1.5m - ZR - 5m do CPU.

*niebieski - to co zaznaczone kolorem niebieskim, to pytanie do Was jakiej rurki uzyc (pompka ma wejscie/wyjscie grube, chlodnica tez, a ZR cienkie, wiec gdzies tam miedzy nimi trza oczywiscie pozakladac przejsciowki).

7. Jajo w calej historii:
Obecne chlodzenie (pompka, ZR, chlodnica aktywna 4 wiatraki, ZR) stojace 2m od boku kompa przy drzwiach do tarasu, ma prawie taka sama wydajnosc, jak dotychczasowe 2xZR stojace w cieplym kacie zaraz za kompem (nagrzewane przez wylot powietrza z 3x 280 GTX) :P  XD.

8. Chlopaki, qrna ratujcie bo ja tu opipieje  :attack:. Juz naprawde nie wiem, smiac sie czy plakac  ;D. Czy pompka mi sie trafila do bani i puszcza powietrze a nie powinna, czy moze po prostu za slaba? Mam uzyc pieciu pomp szeregowo? :P Czy uzylem zlych rurek, czy moze to ja jestem debil :P.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

tak na chłopski rozum to pompka nie powinna generować powietrza, chyba że coś przed pompką "dodaje" powietrza do wody. Nawet jakby pompka była nieprawidłowo zalana to po baru obiegach powietrze powinno zostać usunięte z układy poprzez odpowietrzniki w ZR. Mam takie pytanko. Czy pompka jest zintegrowana z rezerwuarem wodnym?? czy nie masz takowego w układzie?? Bo jeśli pompka jest zintegrowana z rezerwuarem to może w rezerwuarze jest za niski poziom wody? jak kiedyś się bawiłem akwariami to zbyt wysoko zawieszona pompka dawała dużo bąbelków. Wystarczyło opuścić pomkę/zwiększyć ilość wody i już bąbelki znikały.

AiDec

Nie ma rezerwuaru. Nie ma tez pompka skad brac powietrza. Albo sama z siebie daje, albo pobiera z gwinta ale juz zrobilem w tej sprawie wszystko co moglem. Dwa ZR odpowietrza wszystko - poza tym siedzialm i patrzylem czy sie gdzies powietrze przed pompka nie zbiera... A poza tym, niechby sobie to powietrze dawal, byle je przepchnela do ZR!

TJM

ad 4 - z podobnym problemem użerałem się przez jakiś czas.
Co prawda pompki generującej powietrze znikąd nie widziałem i nigdy nie miałem, ale powietrze może brać się z samej wody, zwłaszcza jeśli często dolewasz świeżej. W wodzie rozpuszczone są duże ilości gazów, w kontakcie z wirnikami pompki (o ile ta twoja jest wirnikowa) i zmianami ciśnienia gazy opuszczą wodę i staną się bąbelkami powietrza, które mają tendencję do zbierania się do kupy. Dlatego odgazowana woda krążąca w WC jest jak skarb i nie należy jej bez powodu zastępować nową ;D

Domyślam się, że w przewodach tworzy ci się coś co ja nazywam 'rzekami' - w wyższym punkcie zbiera się powietrze, woda płynąc tam nie zajmuje całej części przewodu tylko płynie 'po dnie' jak strumyczek ?
Miałem z tym zjawiskiem ogromne problemy, stąd obecnie używam rurek o średnicach wewnętrznych 8-12mm i nie grubszych, w połączeniu z ciśnieniem jakie daje moja pompka nie ma szans na zbieranie się powietrza. Czasami jak pougniatam trochę rurki, widać jak z jakiegoś bloku wyskoczy pojedyńczy bąbelek i zapiernicza do wylotu jak rakieta.
Tworzenie się takich zastojów jest nieuniknione przy małym przepływie i dużej średnicy rurek, z tego co mi kiedyś kumpel tłumaczył jest jakaś minimalna przepływność konieczna żeby woda zawsze zajęła całą średnicę przewodu, jest na to chyba nawet jakiś wzór.
Każdy taki bąbel powietrza w rurce dodatkowo przyhamowuje wodę, więc powstanie jednego może wywołać następne, u mnie tak właśnie było i po jakimś czasie wszystkimi grubszymi odcinkami rzeki sobie płynęły.
Spróbuj na początek znaleźć najwęższe gardło w całym zestawie (centymetrowy kawałek rurki o średnicy mniejszej niż reszta obiegu już skutecznie hamuje wodę) i je usunąć, może prędkość przepływu lekko wzrośnie i problem sam zniknie, zwłaszcza, że masz odpowietrzacze.
Ja u siebie nawet porozwiercałem lekko złącza w dwóch blokach (zawsze to ~1mm więcej na średnicy wewnętrznej) i w pompce, różnica niby nieduża, wizualnie niezauważalna, a jednak ciśnienie przed tymi elementami spadło, więc szybkość przepływu wody musiała wzrosnąć.

Btw, powyżej poziomu pompki raczej nic nie powinno stać, na chłopski rozum pompka powinna być najwyżej (wtedy jej parametr hmax przestaje mieć znaczenie), chyba że pompka jest zalana, wtedy hmax liczy się od poziomu wody nad nią.

AiDec

Cytat: TJM w 10 Kwiecień 2009, 13:21
ad 4 - z podobnym problemem użerałem się przez jakiś czas.
Co prawda pompki generującej powietrze znikąd nie widziałem i nigdy nie miałem, ale powietrze może brać się z samej wody, zwłaszcza jeśli często dolewasz świeżej. W wodzie rozpuszczone są duże ilości gazów, w kontakcie z wirnikami pompki (o ile ta twoja jest wirnikowa) i zmianami ciśnienia gazy opuszczą wodę i staną się bąbelkami powietrza, które mają tendencję do zbierania się do kupy. Dlatego odgazowana woda krążąca w WC jest jak skarb i nie należy jej bez powodu zastępować nową ;D

Nie mam doprawdy pojecia skad sie to powietrze bierze... (btw, wody dolewam 1l. raz na 2-3 tygodnie, a w obiegu jest ok. 6l.).

Cytat: TJM w 10 Kwiecień 2009, 13:21
Domyślam się, że w przewodach tworzy ci się coś co ja nazywam 'rzekami' - w wyższym punkcie zbiera się powietrze, woda płynąc tam nie zajmuje całej części przewodu tylko płynie 'po dnie' jak strumyczek ?

Dokladnie o to chodzi.

Zatem jakis punkt zaczepienia mam. Po pierwsze zastosuje wszelkie mozliwe sposoby aby uzyc cienkich rurek. Biorac pod uwage co napisales i moje rozwazania o przepychaniu powietrza 90% problemu powinno zniknac. Generalnie o to wlasnie mi chodzi, ze zbierajace sie powietrze nie byloby zadnym problemem (przy uzyciu ZR) gdyby tylko babelki mialy w rurkach predkosc dzwieku :). Na pewno wieksza przeplywnosc osiagne uzywajac cienkich rurek. W takich okolicznosciach temat rurek mozna uznac za zamkniety.

Ale teraz rozwazmy inny sposob. Jesli pozostawilbym szerokie rurki, to jaka pompke musialbym miec? Pytanie jest niebezsensowne, bo i tak zamierzam stawiac WC do drugiego kompa. Moge kupic silniejsza pompke do Kosmosa, a z niego wezme dotychczasowa do drugiego klada. Tylko o ile silniejsza musialaby byc? Czy ew. potrafilbys podac przyklad jakiejs pomki w necie? Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze duza silna pompa jest glosna. Rozsadna glosnosc pompy jak najbardziej zniose (a w przyszlosci i tak wyekspediuje do innego pokoju), a zalezy mi na wydajnosci.

Mam tez jedno dodatkowe pytanie (czysto teoretyczne). Jak wyglada wzrost wydajnosci ukladu pompujacego przy zastosowaniu kilku pompek na raz? Szeregowo (jedna za druga), badz rownolegle, badz szeregowo na roznych odcinkach transportowania wody? Czy ma to jakikolwiek sens?

Troll81

łączenie pompek głębszego sensu nie ma (szczególnie szeregowo) w chłodzeniu. Bąbelki mogą się brać ze zjawiska kawitacji w przewodach (jeśli woda z cienszej rury wpłya do grubszej lub jeśli na łączeniu rur występuje przewężenie.

TJM

Ja w temacie pompek do komputerów jestem praktycznie zielony. Przy odrobinie majsterkowania da się zaadoptować pompki od innego sprzętu, które często są tańsze.

Rozsądny przepływ za niską cenę - pompka od pralki, ale ciężko regulować obroty i nie jest cicha, na dodatek nie może pracować w zanurzeniu i trwałość też ograniczona (1-2 lata pracy 24/7 na wysokich obrotach, później zaczyna przeciekać).

Niewątpliwe zalety - woda leci jak z kranu, przy średnicy przewodów nawet z 5cm przy pełnych obrotach nie ma szans na powietrze w środku. Obroty w pewnym zakresie dają się regulować poprzez zwykłe wstawienie rezystora w szereg (najlepiej żarówkę wkręcić).

Inne ciekawe rozwiązanie - pompka od CO, dobre są praktycznie bezszelestne, ja już przymierzałem się do pompki grundfosa, położona obok kompa poziom głośności ma na poziomie dwóch w miarę cichych dysków twardych, jednak możliwości regulacji obrotów są chyba żadne (dołączony jest sterownik ale ma tylko opcję on/off - termistor na 2m kablu można przykleić do bloku procesora i pompka sama się włączy razem z kompem). Ewidentną wadą takiego rozwiązania jest według mnie szybkość przepływu, tu z kolei trzeba koniecznie mieć grube rurki, bo przy cieńkich ciśnienie pewnie rozerwałoby coś prędzej czy później lub spowodowało jakieś nieszczelności.

Może zrób test - zassaj do obiegu wodę z jakiegoś wiaderka, wylot skieruj do niego i zobacz jak wizualnie prezentuje się przepływ wody (najlepiej wrzuć filmik na forum, to ocenimy %-)).

Btw, napisałeś że nie masz rezerwuaru - skąd w takim razie pompka ciągnie wodę ? Może tworzy się niskie ciśnienie, a to też by wiele wyjaśniało w kwestii generowania powietrza - nabierz pół strzykawki świeżej wody, zatkaj wlot i pociągnij tłoczek dalej, zobacz jaki będzie efekt.

AiDec

Miewasz swietne pomysly :). To praktyka, czy juz sie taki genialny urodziles?  ;)

Pogadalem tu i tam, podzwonilem i cos sie zmajstruje. Okazalo sie ze mam znajomego, ktory pracuje w punkcie uslugowym `Pralki, lodowki - naprawa, skup, sprzedaz` :). Samochody tez naprawia :P. Jakies 20 luznych pompek ma - cos dobierzemy ;). Obecnie przebywa swiatecznie w Polsce, ale wroci do norłeja w poniedzialek, czesci bedzie mial gotowe na wtorek, a w srode sie spotykamy i uzgadniamy co i jak - lubie takie rzeczowe interesy. Bedzie dobrze :). He, he, he, a ze mieszkam na wzgorzu (na szczycie), to jeszcze bede mial jak znalazl armatke wodna na lany poniedzialek :P  XD.

Cytat: TJM w 10 Kwiecień 2009, 17:22
Może zrób test - zassaj do obiegu wodę z jakiegoś wiaderka, wylot skieruj do niego i zobacz jak wizualnie prezentuje się przepływ wody (najlepiej wrzuć filmik na forum, to ocenimy %-)).

Juz dzisiaj nie chce mi sie dwudziesty raz rozbierac wszystkiego  :no: - sprawdze przy jakiejs okazji.

Cytat: TJM w 10 Kwiecień 2009, 17:22
Btw, napisałeś że nie masz rezerwuaru - skąd w takim razie pompka ciągnie wodę ?

Zalman Reserator jest jednoczesnie rezerwuarem, odpowietrznikiem, chlodnica i pompka zanurzeniowa. Moze jeszcze nie miales okazji zobaczyc jak to wyglada? Przyznaje ze produkt jest fantastyczny - wszystko w jednym, doskonale materialy, wszystko dziala perfekcyjnie. http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?idx=183

TJM

Jeśli chcesz się pobawić pompką od pralki, kup sobie od razu kilka żarówek różnej mocy, bo na pełnych obrotach tego sprzętu nie wiem czy WC ci wytrzyma ciśnienie XD (i głowa hałas).
Wystarczy w szereg z pompką włączyć żarówkę, da się w ten sposób mniej więcej dobrać obroty, niestety żarówka będzie ci cały czas świecić (wiadomo, słabiej niż normalnie bo ma pompkę w szeregu, ale będzie się też nagrzewać). Z tego co pamiętam, z 60-tką w szeregu pompka od polara (taka jak na foto u góry) wolno się rozpędzała, ale jak się obroty ustabilizowały było tak w sam raz, woda płynęła szybko ale ciśnienia dużego nie była w stanie wytworzyć.

novi

do Ai Dec - dodaj jakieś fotki tego chłodzenia-bo opis to jedno a prawda postrzegania to drugie..
ale coś mi się zdaje , po pobieznej lekturze wątku,że stworzyłeś sbie zwężkę Venturiego w obwodzie chłodzenia

[Asus Rampage X48 (BIOS: 0410), Intel Xeon X3230 "G0" , VID 1.3, 3,2 Ghz, FSB 400*8, Vcore 1.424, Idle/load temp: 40/55`C| 2x2GB Apogee GT-1066 (5-5-5-15 2T PL=9 Vdimm 1.9, 1100mhz), RAID0 2xST3320620AS| 1xST3250620AS| | Gigabyte 8800GTS 512MB, core 832 Shader  2020 Mem 1100 | PSU Tagan BZ1100| Case update WC-Gigabyte 3D Mercury| SyncMaster 226BW | |
http://web.mit.edu/persci/gaz/gaz-teaching/flash/vasarely-movie.swf

AiDec

Na to wyglada. Fotek nie dam bo wstyd :P. Jak skoncze, to dopiero wtedy sie pochwale.

AiDec

1. Jesli chodzi o dotychczasowe klopoty z chlodzeniem Kosmosa, to wszystko sie wyjasnilo dzisiaj. Bloczek sie przytkal :). `Kłaczek`  XD. Pewnie sie przytykal od `wtedy` (znaczy od dawna) i dopiero dzisiaj przytkal sie na amen. Wpadlem na to jak dzisiaj po powrocie z pracy zobaczylem temperatury i po rozebraniu calego ukladu WC nie znalazlem NIC XP. Dopiero rozbiorka bloczka wyjasnila temat. Swoja droga niezle te QX9770, skoro przy 3.8GHz i napieciu 1.5V wytrzymywal 80-85C XD (a trzeba bylo widziec moja mine jak zobaczylem temp`y ;) i ten wspanialy okrzyk `kurna, i to jeszcze dziala? i liczy? :O`). Woda sie prawie gotowala w rurce, a ten sqrczybyk liczyl az milo XP. Zadna probka sie nie wysypala :). Btw, bloczek tez niezly, skoro mimo praktycznie zerowego przeplywu wody tak ladnie odpromieniowywal cieplo :D.

2. Niedlugo ten bloczek idzie do innego kompa, a ja zamierzam sobie sprawic nowy. Lepszy. Panowie, doradzcie prosze, gdzie dorwac `bloczek dla mnie`*? Cena powiedzmy ze nie gra duzej roli, to ma byc po prostu de beściak.

*`Bloczek dla mnie` = best bloczek ever ;).

TRZECIAK

Ja mogę polecić takie coś:

http://www.cooling.pl/swiftech-apogee-gtz,produkt,550958.html

mam go w tej chwili i jestem bardzo zadowolony.

Jest pod LGA775, ale można dokupić różne adaptery np pod LGA1366, AM2.

ksysju

Hi

Miałem to samo, jakieś takie bloki bardzo ciasne + plus jeszcze "sitko" na wejściu.
Jak łączyłem w domu WC z dwóch kompów w jedno to mi coś to za wolno wypływało, no i tak po kolei doszedłem do tego bloku.

Teraz mam takie  http://www.cooling.pl/black-water-gt-cpu-block,produkt,550719.html,
jedne z  tańszych, ale spełniają swą role. 

ksysju

OxyOne

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

TJM

Przytykanie się bloków to kapczasta sprawa, dlatego warto mieć jakiś filterek na wlocie (zwłaszcza, jeśli cały zestaw WC to jakaś domowa konstrukcja).
U mnie też jakiś czas temu zatkał się jeden z bloków, a że mam szeregowo-równoległe połączenie, od razu odbiło się to na wydajności całości, przez jakiś czas nie wiedziałem co się dzieje z temperaturami i zwalałem to na nadchodzące lato %)
Do odtykania 'na żywca' bez rozbierania układu dobra jest jak największa strzykawka z dorobioną przelotką na średnicę przewodów - zasysając i wciskając płyn najszybciej jak tylko się da, często udaje się wyssać albo wypchnąć ewentualne syfilisy.

AiDec zanim kupisz jakiś blok, zobacz czy dostępne są zdjęcia jego wnętrza - niektóre konstrukcje są bardzo dziwne, mają grube rurki sugerujące możliwość osiągnięcia dużych prędkości przepływu cieczy, a tymczasem w środku są jakieś konstrukcje które skutecznie to uniemożliwiają.

AiDec

Na chwile obecna stawialbym na Apogee GTZ (chyba na to sie zdecyduje). Czytalem o nowszej wersji GTX, ale jakos nigdzie nie jest dostepna (ciekawe dlaczego...).