Firewall ?

Zaczęty przez Azi, 25 Styczeń 2009, 12:46

Azi

Witam

Problem mam takowy. Używam Ashampoo firewall. Jest to bardzo mi odpowiadający FW. Jednak przy włączeniu komputera pojawia się taki komunikat:

Nie do końca rozumiem o jakie "filter-driver" chodzi, czy co to w ogóle jest?. Jako że w internecie nie mogłem znaleźć żadnej informacji na ten temat a wiem, że tu są ludzie którzy się znają to proszę was ładnie o pomoc :)

Poza pojawianiem się tego komunikatu przy starcie systemu, FW działa poprawnie. Jednak kiedyś takie cuś mi nie wyskakiwało. Reinstall programu nie pomógł. Jedyny pomysł jaki mi świta to to, że się FW gryzie z Antywirem (PC Tool Antyvirus).

Pomożecie towarzysze? ;)

Pozdrawiam

mindc

jeśli ten 'PC Tool Antyvirus' także w jakiś sposób kontroluje ruch sieciowy, to prawdopodobnie się gryzą
zobacz jeszcze, jakie 'dodatki' masz poinstalowane przy sterownikach, obok protokołu TCP/IP (we właściwościach konkretnego połączenia sieciowego)

Azi

Wygląda na to ze antywir nie kontroluje ruchu sieciowego. Chyba ze czuwanie nad pamięcią systemową przeszkadza?
Obok protokołu TCP/IP mam dodane:

1 Klient sieci Microsoft Network
2 Udostępnianie plików i drukarek w sieciach MN
3 Harmonogram pakietów QoS
4 System NetBIOS NWlink
5 Protokół transportowy zgodny z NW link IPX/SPX/Net...
6 Protokół Internetowy TCP/IP

Przepraszam za to, iż jestem zielony :)

Czyli w sumie wygląda na to, że musiałbym wywalić antywira, wtedy reinstalnąć FW i zobaczyć czy będzie marudzić?

mindc

z tego co tu widać, to nic nie kontroluje twojej sieciówki, znaczy się niskopoziomowo
spróbuj zrobić tak jak piszesz, zobaczymy
jak nie pomoże, będziemy kombinować dalej