Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Wymiana dysku w laptopie

Zaczęty przez TJM, 25 Luty 2009, 15:50

TJM

Rzućcie okiem na to, bo nie chce mi się kopiować %-)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1239964.html

dość pilnie potrzebuję dysk do tego sprzętu, nawet mógłby być używany, ale nie mogę nic znaleźć co na 100% będzie pasować :/

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

Kontroler powinien być gut i powinieneś móc podpiść praktycznie każdy dysk IDE. Ten stary to już złom bo jak widać elektronika mu pada. W biosie powinieneś móc ustawić by pierwszym bootowalnym urządzeniem byl cd-rom (sprawdź czy ten CD też nie jest uwalony, bo stare CD mogą nie odpalać z płytki ze względu na zły stan lasera). Jak bardzo si.ę cykasz o zakup dysku to kup mu dokładnie ten sam model który miał wetknięty poprzednio. Ja sam miałem podobne przygody z laptopem MEDION. CD musiało pójść do wymiany bo nie chciał startowac z płyty. Po wymianie wszystko Cacy. Dysk co prawda został stary ale działa. Strzeliłem pełnego formata i teraz wszystko gra i huczy i boinca na nim odpalam :D.

TJM

Każdy dysk IDE na pewno z nim nie działa, tak po prostu zrobiły te dziady z Acera. Sprawdzałem już 4 dyski i jak na razie ruszył tylko jeden, pozostałych 3 laptop w ogóle nie widzi, a jeśli nie widzi dysku to chociażbym na rzęsach stanął nie da się nic na nim uruchomić, bo z miejsca wyskakuje jakiś głupi napis o braku systemu operacyjnego, można sobie do woli zmieniać kolejność bootowania i nawet ręcznie wybierać przy starcie start z płyty, ale nic to nie daje.
Gdyby to był mój sprzęt, zaryzykowałbym po prostu kupno jakiegoś WD Scorpio 60-80GB, najwyżej umoczyłbym kasę. Jednak nie jest mój, więc przed zakupem muszę mieć 100% pewność że ruszy.

Heh akurat wbiłem na allegro i są dwa takie WD600UE, co prawda używane ale może jakiś czas podziałają, zastanawiam się czy łyknąć.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

OxyOne

ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/travelmate_4060/bios/3a06.zip
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

TJM

BIOSu (prawie) na pewno nie ruszę, niechby coś padło przy upgrejdzie to chyba w ciągu paru dni bym posiwiał, w razie kłopotów nie mam zamiaru dokładać ze swojej kasy do czyjegoś sprzętu, a w tym przypadku bym musiał bo bardzo mi zależy na tym, żeby ten sprzęt postawić na nogi.
Wiem że ryzyko związane z upgrejdem przy sprawnie działającym sprzęcie nie jest duże (gdyby to był mój sprzęt to nawet bym się nie zastanawiał), jednak zawsze są prawa Murphyego i coś może się nieoczekiwanie nieudać. W tym przypadku sprawę komplikuje fakt, że nie mając sprawnego dysku nie jestem w stanie w żaden sposób tego sprzętu uruchomić. Bootuje mi co prawda z płyty przy podłączonym tym uszkodzonym dysku (ale upgrade z podłączonym takim złomem to byłoby szaleństwo, bo komp z tym dyskiem często się wiesza) lub z podpiętym tym starym ST9235A, ale tu z kolei ryzyko też wzrasta, bo dysk również nie jest w pełni sprawny, wystarczyłoby żeby coś by się odwołało do dysku podczas upgrejdu i zonk.

Troll81

upgrade biosu zrób z CD-Rom i nic ci się do dysku nie będzie odwoływać :D ewentualnie zakup któryś z tych dysków z alledrogo.

TJM

Okazuje się to nie takie proste, chętnie bym upgrejdnął BIOS bo dysku oryginalnego nie idzie kupić, tymczasem ten złom jest tak skonstruowany, że bez sprawnego dysku połowa płyt bootowalnych w ogóle nie ma chęci ruszyć. Zwykła pusta płyta bootowalna zrobiona z dyskietki Win98 nawet nie rusza, na początku próbuje chyba odnaleźć dyski, postuka trochę głowicami i po chwili pewnie osiąga jakiegoś timeouta bo wyrzuca błąd. Lekarstwem wydawałoby się wyjęcie dysku, ale i tu inżynierowie Acera zadbali o to, żeby użytkownik się nie wykazał inwencją twórczą - z wyciągniętym dyskiem nie da się bootować z niczego, od razu wyskakuje Operating System not found  :D

EDIT: gdyby ktoś kiedyś miał taki problem: Dyskietki startowe oparte na Win98, 98SE, ME nie działają. Nie ma szans ich uruchomić. Ratunkiem jest dyskietka startowa Win95, uruchamia się bez problemu i nadaje się do flaszowania po uruchomieniu selektywnym (jak zwykle szybkie F8 przy starcie), wybraniu step by step confirmation i wyłączeniu himema (nazwanego przez inżynierów Acera himenem w pliku readme  :D). Ja zrobiłem płytę startową w oparciu o image Win95 z bootdisk.com, wrzuciłem tam flasha i plik z biosem i tyle.