Prawdopodobnie pada zasilacz

Zaczęty przez RAD-Poland, 04 Marzec 2009, 22:20

RAD-Poland

zasilacz TAGAN 480 (TG480-U22) - raczej duży zapas mocy
płyta ASUS A8N-E + Athlon X2 3800+
gpu (7800GT)

objawy:
- pod obciążeniem 100% CPU słychać z zasilacza "syk" chyba przetwornicy, dysk zgłasza błędy dostępu (słychać skoki głowicy), przywiesza się system (ze względu na brak dostępu do HDD, np projekt AP26 liczy się cały czas, gdyż cały siedzi w pamięci)

- przy obciążeniu 5% CPU i pełnym GPU (7800GT) wszystko jest ok, dopiero przy wzroście obciążenia do 70% jednego rdzenia CPU zaczynają się w/w problemy

jeśli macie jakieś pomysły piszcie, mam nadzieję, że nie będę musiał kupować nowego zasilacza i sprawa zakończy się np: na wymianie kondensatora w zasilaczu bo chyba nic innego nie da się zrobić w domowych warunkach, dodam, że poziom zasilania wskazywany przez lm_sensors w normie :
Vcor 1,34V  (5% CPU)
Vcor 1,36V  (100% CPU)
+5V (4,95-5,01)
+12V (11,6 -11,7) - poziom napięć czwarty rok na tym samym poziomie

chłodzenie ok 2 wentyle wolnoobrotowe pracują, automatycznie regulowane z zasilacza, powietrze chłodne
na płycie kondensatory w sekcji zasilania wyglądają ok nie popuchnięte nie popękane

niestety ze względów technicznych nie będę mógł aktualizować statystyk,  :( muszę wyłączyć kompa (nie chcę nic usmażyć)
jutro w pracy postaram się poczytać trochę forum, a po południu otworzę zasilacz i może coś zobaczę

mam pytanie

1. czy zasilanie procesora jest z linii 5V  czy 12V (poprawna praca przy 100%GPU która chyba korzysta z linii 12V sugeruje że mam problem z linią 5V)

2. jakby była konieczność zakupu nowego zasilacza (dopiero po 10 marca ) jaki zasilacz proponujecie ?

WCG:
PG:         YOYO:

Troll81

Syk z zasiłki sugeruje gotujący się kondziołek. Spróbuj podpiąć inny zasilacz i zobacz czy będzie hulać (pożycz od kolegi). Jak system ci padnie na innej zasiłce tzn że problem leży gdzie indziej. A jak nie padnie to zasiłka na gwarnacji do sklepu lub podpięcie zasilacza i i sprawdzanie co mu się gotuje.

OxyOne

ja mialem taki syk w TOPOWER 420 chodził chodził i przestał. walczyl jak lew padł jak mucha.
TOPOWER i TAGAN to ta sama firma a seria 4xx to sa blizniacze zasiłki.
za pierwszysm razem 2 misiace przed koncem gwarancji padł a drugim razem juz wywaliłem do kubla

mam teraz Silverstone jestem bardzo zadowolony
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

RAD-Poland

dzięki

@Troll81
gotowały się dwa kondziołki 4700uF/10V czyli był problem z linią 5V (spęczniałe i pęknięte, rdzawe ślady na nacięciach)

@NetMonitoring
przy wyborze następnego zasilacza wezmę wszelkie sugestie pod uwagę,

byłem zdziwiony po otwarciu zasilacza , wykorzystana całkowicie przestrzeń,
dostałem kondensatory trochę większe gabarytowo i niestety skończyło się montażem po drugiej stronie płytki i teraz wystają dwa kondziołki z obudowy  ::), wewnątrz tak wszystko spasowane, że nawet 1mm większy element by nie wszedł

zasiłka może jeszcze trochę pociągnie (na razie ok 1h  pod pełnym obciążeniem) i wszystko ok
nie wiem co będzie z dyskiem, z tego co pokazuje SMART to dysk już zajechany na podstawie liczników błędów dostępu/odczytu (po analizie logów wynika, że ponad trzy dni dysk był katowany nieprawidłowym zasilaniem)
wszystko co ważne już zarchiwizowanie, dysk nie wykazuje żadnych problemów (kilka testów), ale lepiej dmuchać na zimne  :arrr:

WCG:

Troll81

Przeleć teraz dysk programem HDD regenerator. Bo ci SMART nawciskał kitu o błędach odczytu które się pojawiły w wyniku wadliwego zasilania (sektory są gut tylko SMART tego nie kuma). Potem formatowanko i dokładny test powierzchni. I zobacz podczas testu ile bad sectorów wyskoczy.

TJM

Jeśli kondensatory zapodałeś dobrej jakości to powinno jeszcze długo pochodzić, największym wrogiem elektrolitów jest temperatura która szybko skraca ich żywotność, pogarsza się jakość kondensatora co prowadzi do wzrostu jego własnej temperatury i jeszcze szybszej degradacji, w rezultacie albo pojemność w końcu spada w okolice bliskie zera (= nieprawidłowa praca przetwornicy), albo na skutek zmian chemicznych, naprężeń mechanicznych itp w końcu można spodziewać się zwarcia :D
Niektóre z takich awarii wynikają po prostu z oszczędności producentów, miałem już przyjemność poprawiać zasilacze w których producent zastosował tak lipne kondensatory, że padały ledwo po paru tygodniach pracy 24/7. Wystarczyło wrzucić zwykłe markowe kondensatory o wysokiej max temperaturze pracy i wystarczały na lata. To samo zdarza się też na płytach głównych.

Dziwne też trochę, że awaria na linii 5V ujawniała się przy obciążeniu procesora, bo ostatnie płyty jakie widziałem z zasilaniem procesora z +5V to starsze Socket 462 i nawet te miały czasami ogromne problemy (palenie się złącz ATX %-)) po dłuższej pracy z wsadzonym mocniejszym procem.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

RAD-Poland

na razie wszystko pracuje ok
od dawna nie widziałem tak dobrych wyników transferów HDD (prawdopodobnie problem nasilał się od kilku tygodni)
CytatDziwne też trochę, że awaria na linii 5V ujawniała się przy obciążeniu procesora ...
stąd moje pytanie o zasilanie CPU w pierwszym poście, odpowiedzi znalazłem w innym wątku naszego forum, dla mnie też było dziwne zwłaszcza, że do sekcji zasilania CPU mam podciągnięte osobne 12V (ATX12V1)

związku z objawami początkowo zjechałem trochę z OC AMD X2 3800+ do 2,0@2,3 obecnie powróciłem do 2,0@2,4 (od 5 dni, wcześniej standard)
teraz ponownie zastanawiam się czy nie spróbować podciągnąć do 2,5GHz zwłaszcza, że szedł bez zmiany zasilania,

kiedyś założę cęgi i z ciekawości sprawdzę jakie są prądy na poszczególnych liniach

WCG: