Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Menu główne

Co do chlodzenia GPU

Zaczęty przez Tomasz R. Gwiazda, 03 Czerwiec 2009, 18:54

Tomasz R. Gwiazda

mam cos takiego

Gigabyte GTX 260 (Core216) OC 896MB

ogolnie bardzo fajna karta nie ma problemow z chlodzeniem na standardowym coolerze, ale gdy chodzi 24h/dobe to moze przydaloby sie jej lepsze chlodzenie.
Chyba najlepiej takie ktore instaluje sie w slocie obok karty.

Macie moze jakies propozycje ciekawe ?

Od razu mowie ze takie cos odpada: http://www.antec.com/Believe_it/product.php?id=ODQ=
Po prostu nie jest przewidziane dla tak dlugich kart. siega mniej wiecej do polowy dlugosci karty i nie wspomaga wogole chlodzenia (tzn. temperatura karty bez zmian)

Troll81

wydaje mi się ze chłodzonko powinno wystarczyć. Ale jak chcesz coś zmieniać to chyba najlepiej byłoby ściągnąć całość i zainstalować coś zupełnie innego.

Pigu

imo jak działa i hałas nie przeszkadza, to nie ruszać

Tomasz R. Gwiazda

pewnie ze dziala ze az milo :) I glos wlasnego wiatraka nie przeszkadza wogole.
Ale tak dodatkowo chcialem :)

Pigu

jakie temperatury osiąga w stanie ustalonym?

Tomasz R. Gwiazda

w idle: 57 stopni
w stress: 71 stopni

Troll81

jak dla mnie to niezłe :D

Tomasz R. Gwiazda

czyli za bardzo sie przejmuje :)

najfajniejsze jest to ze GPU Grid sobie liczy , a ja w miedzy czasie gralem np. FEAR2, i nie ma zadnych problemow z wydajnoscia i jakosca

Zreszta jak podgladam przez taki sofcik Gigabyte Gamer HUD obciazenie karty, to GPU Grid wcale jej tak ostro nie cisnie
o ile zadania na CPU moga z procka 100% wycisnac to chyba tutaj nie da sie, a moze jakos sie cos w konfigach miesza ?

Pigu

się nie da, bo liczenie nie korzysta z wszystkich funkcji grafy

temeraturki są fajne, ja bym nie ruszał - ewentualnie wentyle 120 zasys z przodu i 120 wyrzut z tyłu o ile jeszcze nie masz

TRZECIAK

Ja bym nic nie ruszał.
260 to fajne karty i są bardzo ciche.
Sam mam 260 evga SSC i temp przy liczeniu GRIDa ok 72-76 stopni zależnie od rodzaju próbki tylko że moja lata na 720 MHz więc może dlatego temp wyższe.
Jak dla mnie jest za głośno bo resztę mam na wodzie i chciało by się jeszcze ciszej :D, ale i tak karty nie słychać z odległości 50 cm od obudowy mimo że wentyl przy 76 C ma 1650 obrotów (ok 45% wydajności).

Tomasz R. Gwiazda

dziekuje kamraci :)
watek do zamkniecia

AiDec

Zanim watek zostanie zamkniety, dorzuce grosik od siebie.

280GTX. Jesli dwie grafy w kompie, to rdzenie maja po 85-87C. Jesli trzy w kompie, to rdzenie do 102C. A Ty narzekasz...  XD. Nie, na prawde nie szukaj dziury w calym - temperaturki masz znakomite i nie ma co kombinowac :).

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

rzyrant

Witam. Mam pytanie. Zastanawiam sie nad chlodzeniem wodnym do mojej ATI5850. O ile moj stary GF8500 byl raczej cichy w pracy o tyle to szatanstwo pracuje glosniej. Problem nie wystepuje gdy przejawiam aktywnosc ale gdy chce przejsc w stan spoczynku to mnie nieco drazni ten szum. Nie zeby byl szczegolnie nieznosny bo bez problemu zasypiam ale gdyby sie dalo zmontowac cos cichszego bylbym szczesliwy. I tak:

Nie mam zielonego pojecia o Chlodzeniu wodnym.
Chcialbym zmiescic sie w kwocie do 500zl. Jesli to bedzie za malo zeby kupic cos rozsadnego to bede musial sie wstrzymac z zakupem do nowego roku.

Ps. Pisze w tym watku, zeby nie zasmiecac forum nowymi postami. Uznalem ze ten watek najbardziej odpowiada mojemu pytaniu.

Troll81

można chyba założyć na niego cichsze niewodne :D

TJM

Z chłodzeniem wodnym graf jest ciut lipa, bo są praktycznie dwie możliwości i obie mają duże wady:
1) kupujesz drogi, gotowy blok na grafę - wada: zabójcza cena.
2) rozbierasz kartę na atomy (zapewne tracąc gwarancję) i analizujesz możliwości założenia tam jakiejś własnej konstrukcji. Wady - koszt też będzie niemały, ryzyko uszkodzenia karty i masa kombinowania, bo schłodzić trzeba kilka elementów.
2b) nie wiem jak w przypadku ATI, w przypadku niektórych kart NV możliwa jest ciekawa sztuczka: otóż chłodzenie da się częściowo rozebrać, zdemontować turbinkę i część żeberek praktycznie do gołej podstawy. Tą podstawę można następnie wykorzystać jako podstawę już dla zwykłego, taniego bloku wodnego.
Niewątpliwą zaletą jest cena - da się kartę podłączyć do WC za grosze (40-50zł jakiś najtańszy w miarę blok). Wady - podwójna rezystancja cieplna na złączu GPU -> Podstawa i Podstawa -> Blok. Odbiór ciepła daleki od perfekcji, ale powinien być o niebo lepszy (i oczywiście cichszy) od chłodzenia wiatrakiem. No i oczywiście znów kombinowanie - bez smykałki w dziedzinie 'zrób to sam' lepiej nie zaczynać.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

[PBT] Horpah

lepiej bez komplikacji
polecam Auras Fridge pasuje na Radka 4850 to i na 5850 też pewnie będzie pasował
Test
http://www.frazpc.pl/artykuly/595/AURAS/FRIDGE/JES988/Uniwersalny/gigant