Boinc na pendrive

Zaczęty przez Tomasz R. Gwiazda, 11 Sierpień 2009, 20:20

Tomasz R. Gwiazda

Co sadzicie o takiej opcji ?
Jakis szybki Pen na ktorym by zainstalowac BOINC i tam tez trzymac wszystkie dane projektow.

Cel? oszczedzenie na pracy dysku :)

REPAIRMAN

Mile widziane by bylo takie rozwiazanie;)

Aegis Maelstrom

A gdyby jeszcze mieć distro na pendrive autonomicznie uruchamiające maszynę i przeliczające próbki.... marzenia...

A co do pena zamiast dysku - obawiam się, że na takich oszczędnościach mógłbyś wyjść jak Zabłocki na mydle. Problem z pamięcia flash jest taki, że o ile jest wytrzymała na odczyt, to podobnoż liczba zapisów komórki jest dość ograniczona.

Z tego względu lepszy mógłby być zewnętrzny HDD, co też stosuję. Niestety, czasami próbki potrafią się wykrzaczyć po ich restarcie na innym kompie: nie udało mi się ustalić przyczyny, prawdopodobnie chodzi o inną literę dysku - ale czasem to się zdarza, a czasem nie (podobnie jak np. niewidoczne dla menedżera pliki do odesłania - to ten sam błąd can't open file). Co ciekawe, nie pamiętam błędu typ 1 (krzaczące się przeliczane próbki) w przypadku kopiowania przenośnego menedżera na dysk twardy bezsieciowca. Niestety, typ 2 zdarza się i tak.

AiDec

Cytat: Thomas_waw w 11 Sierpień 2009, 20:20
Co sadzicie o takiej opcji ?
Jakis szybki Pen na ktorym by zainstalowac BOINC i tam tez trzymac wszystkie dane projektow.

Cel? oszczedzenie na pracy dysku :)

Rozwiazanie jak najbardziej dobre, dla wszystkich `zwyklych` projektow. Odpadaja projekty nietypowe (np. Almere, MilkyWay GPU) - nie sprawdzi sie Pen USB.

Aczkolwiek jaka to oszczednosc, skoro koszt 1GB zwyklego HDD jest o wiele, wiele nizszy niz kost 1GB Pena?

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Tomasz R. Gwiazda

mniejszy bol jak sie spieprzy Pendrive niz HDD :)
aczkolwiek oddzielny HDD tylko dla Boinc tez jest rozwiazaniem

Aegis Maelstrom

Wracając do mojego pytania - czy ktoś z Was testował takie autonomiczne distro na USB / zew. HDD i może coś polecić?

Tomasz R. Gwiazda

hmm nie :)

ale mysle ze mozna by np. zrobic jakiegos linuxa bootowalnego z pena (x64) i to by moze mialo sens

Aegis Maelstrom

Dla mnie to by miało sens bardzo duży - niestety nie mam teraz czasu na dłuższą zabawę.

Spory czas temu pojawił się ten wynalazek - Dotsch, niemniej nie mam z Linuksem wielkiego doświadczenia, a miałbym parę konkretnych wymagań (np. możliwie pracę z modemem 3G). O ile widzę, to cudo jest oparte o Ubuntu i wszystko powinno być do zrobienia, chciałem sobie tylko zaoszczędzić czasu i bólu i - jeśli ktoś tu już to robił - skorzystać z jego doświadczeń.

kcbigfoot

można jeszcze skorzystać z platformy U3, ja np. mam tak zainstalowanego avasta i skype :D uruchamiają mi się programy wraz z podłączeniem pena
...::: My homepage :::...
Wydaje Ci się, że mnie znasz ? Masz rację, wydaje Ci się. Przemyśl to !

Boinc Stats

IRC Stats

Troll81

istnieje też PortableApps (http://portableapps.com/) i maja tam nawet betę boinca...

Aegis Maelstrom

Ale U3 i PortableApps nie rozwiązują mojego problemu (btw, aktualny boinc z portableApps jest jakiś zwalony i go odradzam). Z tym, co ono mają robić, świetnie radzi sobie tzw. klient freeHalowy (jeszcze raz dzięki!).

Moim zamiarem jest pójść o krok dalej: uruchomić z pena/zew. hdd autonomiczny system (dowolny, ale najlepiej 64bit) i liczyć na nim BOINC.

Troll81

jest damn small linux z opcją uruchamiania z pendrive :D zajmuje toto 50mb i jest oparte na debianie :D