Uwaga Panowie na swoje posadki ;)

Zaczęty przez Kryniek, 01 Grudzień 2009, 21:29

Kryniek

Dziś przeczytałem artykuł na PCWorld:

http://www.pcworld.pl/news/353273/7/Zwolniony.za.szukanie.Obcych.html

Hehe kurde zastanawiam się, czy jakby liczyl powiedzmy takie WCG i szukał lekarstwa na raka lub AIDS to też by tak go potraktowali? No ale musiał szukać obcych %)

I co najciekawsze zobaczcie co jest w ramce "Więcej informacji o BOINC:"
Adres do nasze strony :) Niech ktoś teraz obserwuje staty napływu nowych członków do zespołu XD

apohawk

Ciekaw jestem, cóż to są za "szkody" wycenione na 1,2-1,6 mln $ ? Spalił serwerownię, wszyskie dane i wszyskie stacje robocze od przeciążenia CPU, czy jak ?  XD
No good deed goes unpunished.

Mchl

100000 w zużytych kilowatach. Reszta to prowizje prawników :D

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

Troll81

nie wiem czy to taka reklama dla naszego teamu.........

ksysju

Hi

Tytuł sobie ułożyli, bo się komuś wydawał ciekawy/sensacyjny.

Z tekstu wynika kilka innych zaniedbań wystarczających do zwolnienia. Jak przywłaszczenie mienia, czy nie wykonywanie obowiązków. 
Pytanie co to za kompy ? , bo jak pc to zapewne z windows, windows bez firewalla to wiadomo :-).

ksysju

Troll81

Wiadomo że mielenie BOPINC powoduje wyższe zużycie energii, a że kolo zużywał prąd ku swojej chwale biorąc go od firmy w której pracował, bez pytania o zgodę...... no cóż..... to jest nielegalne.....

Waldek1989

i tak pewnie warto było! Natłuk punktów, a prace znajdzie sobie inną  XD

Troll81

Z wyrokiem za kradzież i dyscyplinarką za przywłaszczenie mienia i niedopełnienie obowiązków?? Na pewno nie jako admin......

Mchl

http://www.chip.pl/news/wydarzenia/trendy/2009/12/szukal-kosmitow-i-stracil-prace

Obok zdjęcie a bohaterami 'Z archiwum X' podpisane 'Agenci Mulder i Scully byliby dumni'

<facepalm>

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

gigi2000

Komentarz pod artem, raczej negatywny:
CytatGość IP:83.7.22.* 2009.12.02 14:28
Jakby ktoś z was miałby ochotę stracić w ten sposób pracę, to wpisujemy w wybraną wyszukiwarkę internetową
hasło 'BOINC@Poland'

Zapraszam

Troll81

Mchl

Hmm...  :shame:
Widać moje zdolności PR są jeszcze gorsze niż myślałem... Miało być śmiesznie a nie negatywnie :P

Skret

To są stany... powinie Ci się noga i idziesz na dno... to powinięcie nogi dotyczy tych przywłaszczonych komputerów - sam BOINC - jeśli nie miałby innych zarzutów to kto wie, może skończyłoby się upomnieniem, zabraniem premii - bądź sugestią, że chyba najwyższy czas na zmianę pracodawcy ;) A w Polsce? Ludzie mają gg, winampy, torrenty i inne programy które teoretycznie na firmowym komputerze nie powinny się znajdować - więc jakiś tam BOINC nie robi różnicy :]

Pantarhei

Ciekawi mnie zarzut przywłaszczenia.
Czy przez samo zainstalowanie na nie swoim kompie programu, który przynosi wirtualne punkty, które nie maja wymiaru mają wymiaru majątkowego może być uznane za przywłaszczenie, czyli włączenie powierzonej rzeczy do swojego majątku.
W tej sytuacji odwiedzenie babci służbowym samochodem to już by było przywłaszczenie.

Najważniejszy przy kryminalizowaniu czynu jest zamiar sprawcy. Trudno udowodnić boincowiczowi że chciał komputery przywłaszczyć. :book:
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Peciak

Cytat: Pantarhei w 06 Grudzień 2009, 14:43
W tej sytuacji odwiedzenie babci służbowym samochodem to już by było przywłaszczenie.
Zgadza się w normalnych firmach na wyjazd do babci służbowym samochodem trzeba mieć zezwolenie szefa i odpowiednio za to zapłacić - tzw użyczenie samochodu.

,,Z szanowania wzajemnego wypływa moc wielka w chwilach trudnych."

Pantarhei

[/quote]
Zgadza się w normalnych firmach na wyjazd do babci służbowym samochodem trzeba mieć zezwolenie szefa i odpowiednio za to zapłacić - tzw użyczenie samochodu.
[/quote]

Ale moim zdaniem, nieuzyskanie takiej zgody będzie rodziło odpowiedzialność cywilną - odszkodowawczą (np za jago zużycie, czy czynsz za bezumowne skorzystanie) ale nigdy karną.
Nawet przestępstwo tzw "krótkotrwałego użycia pojazdu mechanicznego", jest warunkowane przez wcześniejszy zabór tego pojazdu, więc nie może zostać popełnione gdy pojazd był osobie wcześniej powierzony.

Będzie tego mądrowania się  ;D
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Skret

ale panowie panowie ... tu chodzi chyba o fizyczne przywłaszczenie 18 komputerów ... czyli po prostu 18 zabrał do domu - ukradł ... a na innych w kilku szkołach instalował BOINC-a - tak przynajmniej ja to zrozumiałem :)

TJM

Gość liczył SETI od samego początku, na ponad 5k kompów. Przez te 10 lat raczej sporo prądu 'ukradł' w ten sposób, więc nie dziwię się, że pracodawca się wkurzył.
Na pewno też niejeden komp padł z przegrzania, przecież takie szkolne maszynki raczej nie są zbudowane z myślą o pracy 24/7/365 pod obciążeniem.
Gdyby kogoś to interesowało, na liście mailowej BOINCa był podany link do jego konta w SETI. Gość był raczej bardzo wysoko w rankingu, kto obserwował czołówkę powinien łatwo zauważyć kogo brakuje.

Mchl

Podejrzewam, że "przywłaszczenie" może być tutaj błędem w tłumaczeniu. Może tutaj chodzić o 'theft of services'.
http://en.wikipedia.org/wiki/Theft_of_services
U nas raczej rzadko się słyszy o takich sprawach (przynajmniej w takim ujęciu), ale za oceanem to chleb powszedni.

X X X

Cytat: SETIUczestnicz w projekcie SETI@home tylko na komputerach, które są twoją własnością lub do użycia których masz zgodę właściciela. Niektóre firmy i szkoły mają zabraniają wykorzystywania ich komputerów do celów takich, jak wykorzystywanie mocy obliczeniowej w projektach naukowych.

http://setiathome.berkeley.edu/forum_thread.php?id=56450&nowrap=true#952163

Cytat: SETIQ. Does SETI@home really cost that much to run?

A. The cost of running SETI@home is not zero. When a computer performs calculations, it draws more power than it does when it is idle. A typical desktop machine might draw about 60 watts more when active than when idle which is about the same as an incandescent light bulb. If run 24/7, that machine will consume an additional 525 kilowatt hours (kW*h) in a year. At an average cost of $0.12 per kW*h, that's $63.11 per year. That's pretty small compared to the cost of your computer, and maybe about the same as your monthly cable bill, but it's pretty big compared to the cost of can of soup. At that rate, you could spend $1.6M on power by running 25,000 computers for a year, or 5000 computers for 5 years. This is in addition to the power usage of an idle machine, which can also exceed 60 watts.