wolna przestrzeń, niedostępna dla BOINC

Zaczęty przez klara_fina, 07 Grudzień 2009, 22:47

klara_fina

Witam wszystkich forumowiczów i uprzejmie proszę o podpowiedź! W zakładce Dysk twardy pojawia się taka informacja "wolna przestrzeń, niedostępna dla BOINC - 17,85 GB". Czy mogę to zmienić, tzn. udostępnić tą przestrzeń dla BOINC? Z góry dziękuję za podpowiedź, klara

Szopler

Witamy Panią na forum :D

Można to zmienić w menu / zaawansowane / preferencje lokalne - użycie dysku oraz pamięci...

Sobek

Tylko przypadkiem nie dawaj calej pamieci dla BOINC, bo mozesz miec numer (jesli jakims cudem sciagniesz te 18 GB plikow do obliczen), ze nie starczy ci na HDD miejsca na cash i nie odpalisz kompa.

klara_fina

Dziękuję panom za powitanie i porady. I za wyrozumiałość. Zmieniłam oczywiście ustawienia i, owszem, obszar dostępny dla BOINC się zwiększył, lecz obszar używany jest nadal taki sam :(

Troll81

Obszar używany jest definiowany poprzes ilość jednostek do przeliczenia i projekty w jakich uczestniczysz. Jeśli uczestniczysz w jednym projekcie i masz ustawione pobieranie zadań z zapasem na dwa dni, to ilość zajmowanego miejsca się nie zmieni. jeśli dołączysz do nowych projektów lub zwiększysz zapas jednostek (maksymalnie chyba 10 dni) to od razu wzrośnie zużycie przestrzeni dyskowej.

Dla przykładu :D ja uczestniczę chyba we wszystkich aktywnych projektach i mam ustawiony zapas na 10 dni a zajmowana przestrzeń dyskowa BOINC to 2,46GB

wolna przestrzeń dostępna to 444mb

wolna przestrzeń niedostępna to 1024mb

przestrzeń używana przez inne aplikacje to 54,7gb

klara_fina

Dziękuję bardzo za łopatologiczne wyłuszczenie sprawy.

Pozdrawiam, klara

Sobek

Troll to co ty w takim razie obliczasz? Ja zajmuje sie tylko 3 projektami i zapas mam pobrany na 4 dni, a i tak zajmuje mi na HDD 0.7 GB

Troll81

projekty które nie przysyłają mi próbek zajmuję tyle co aplikacja licząca i plki konfiguracyjne :D czyli tyle co nic. najwięcej zajmuje climate prediction :D

klara_fina - zapraszam cię do działu wizytówki :D napisz coś o sobie :D