Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

BOINC - instalacja optymalizacji

Zaczęty przez Skret, 01 Styczeń 2010, 19:28

Skret

Mam pytanko ... praktycznie w każdej optymalizacji jest instrukcja jak zmusić boinca do korzystania z innych aplikacji - piszą żeby wpisać "net stop boinc" i "net start boinc" no dobra ... tylko to u mnie nei działa albo nie wpisuje tam gdzie trzeba ( linia komend ) czy ktoś może mi przetłumaczyć jak krowie na rowie o co biega - zawsze załatwiałem to ponownym uruchomieniem kompa - teraz nie mogę bo robię to na maszynie serwerowej która musi śmigać nonstop

Tomasz R. Gwiazda

a mozesz wkleic ten text instrukcji , latwiej sie bedzie polapac.

Tak naprawde to chodzi o zastopowanie BOINCA, pod Win wystarczy przylaczyc sie do projektu, zamknac boinc, grac optymalke + ewentualnie zmienic wpis w odpowiednim pliku, odpalic BOINC i gotowe

Skret

Oto ta instrukcja

Cytat1) Stop BOINC service by  "net stop boinc" command or exit from BOINC Manager if you're running it in single-user mode
2) Copy all files in the "Files to install" directory to your BOINC\projects\setiathome.berkeley.edu folder.
  There is a file called "app_info.xml" included that will make BOINC use this app automatically.
3) Restart BOINC service by "net start boinc" or reopen BOINC Manager if you're running it in single-user mode.

Właśnie z zamknięciem boinca jest problem ... przy pierwszym zamykaniu pyta czy wylaczyc wszystkie procesy ... dałem żeby nie wyłaczal i nie pytał o to więcej

Właśnie odkryłem, że wystarczy w menadżerze zadań zabić boinc.exe i odpalić od nowa :) - ale może są też inne sposoby które warto opisać dla potomności :)

Tomasz R. Gwiazda

no jesli zamkniecie nie starczy to oczywisty kolejny ruch to ubicie wszystkich powiazanych procesow w Task Managerze.

boincmgr, boinc a czasami te exe'ki o nazwach aplikacji projektow

AiDec

Cytat: Tomasz R. Gwiazda w 01 Styczeń 2010, 20:11
no jesli zamkniecie nie starczy to oczywisty kolejny ruch to ubicie wszystkich powiazanych procesow w Task Managerze.

boincmgr, boinc a czasami te exe'ki o nazwach aplikacji projektow

Tomasz dobrze prawi. Ja postepuje wlasnie w ten sposob. Dodam tylko ze po ubiciu boincmgr, boinc, boinctray te opisane exeki projektow wylaczaja sie z reguly same po 10-60 sek.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

TJM

Powinny zawsze wyłączyć się same, BOINC API zawiera funkcje za to odpowiedzialne (aplikacja sprawdza, czy żyje core client, core client sprawdza, czy żyje aplikacja). Nawet aplikacje korzystające z wrappera mają te mechanizmy wbudowane (tzn wrapper ma i powinien w razie potrzeby kropnąć aplikację).
Jeśli nie wyłączają się same, to albo jest to problem z aplikacją i wypadałoby zgłosić, albo coś nie tak w systemie/instalacji BOINCa (głównie chyba chodzi o uprawnienia procesów).

AiDec

No i wlasnie w tym rzecz ze czasami sa problemy z app i te exeki sie nie wylaczaja, dlatego wlasnie napisalem ze z reguly wylaczaja sie same. Bo bywaja wyjatki. A app do niektorych projektow zmieniaja sie na tyle czesto, ze nie ma nawet sensu raportowac.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

kufelek007

A może jest gdzieś jakiś gotowy tutorial do tych "optymalek" ?