Aktualności:

Nasza strona na Facebooku - poleć znajomym.

Menu główne

BAM - Przydział zasobów

Zaczęty przez trojak79, 04 Marzec 2010, 20:35

trojak79

Witam,
Jestem początkujący jeśli chodzi o BOINC. Zarejestrowałem konto w menadżerze BAM i w związku z tym mam dwa pytania:

1.Przydział zasobów - do czego służy? Ustawiona wartość = 100, zmieniać coś?
2.W jaki sposób naliczane są punkty? W niektórych projektach muszę zdobyć ich 10 zanim utworzę swój profil.

Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Troll81

Przydział zasobów mówi o tym ile dany projekt będzie miał procent mocy twojego kompa w porównani do innych projektów.

np jeśli masz dwa projekty i każdy ma zasób 100 to podzielą się mocą twojego kompa po połowie, Jesli będzie tych projektów 3 to każdy weźmie 1/3 kompa :D jeśli jeden projekt będzie miał 900 a drugi 100 to podzielą się w stosunku 90 i 10 %.

Punkty są naliczane w zależności od mocy procesora i czasu przetwarzania danej jednostki obliczeniowej. Niektóre projekty by nie dopuścić do spaowania wyznaczyły limit punktowy. Współczesny komputer osiąga od 300 punktów na dobę wzwyż.

trojak79

Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

lolek

trojak79

Kolejne pytanie :)

Boinc manager przetwarza dane dla tylko jednego projektu w danym czasie. W sumie dołączyłem do siedmiu projektów. W zakładce 'zadania' jeden jest przetwarzany, jeden zawieszony, dwa oczekujące, a trzech w ogóle nie widać. Czy to typowe? Da się tak ustawić żeby przetwarzanych było kilka projektów w danym czasie? Jeśli tak to w jaki sposób?

Troll81

Kilka projektów w danym czasie będzie przetwarzanych jeśli masz więcej niż jeden rdzeń w procesorze lub masz w nim opcję HyperThreading. Wyjątkiem są projekty nie wykorzystujące CPU jak na przykład freeHAL lub DynPing. Z tym że ich wartość naukowa jest wątpliwa. Natomiast freeHAL dobrze karmi punktami.

lolek

Podstawowe pytanie ile wątków obsługuje procesor ? Generalnie na jednym wątku można liczyć jedno WU. Co do statusów to oczekujący oznacza że WU nie zaczęło jeszcze się liczyć, zawieszony że część obliczeń została już dokonana ale procesor przetwarza teraz inne zadanie, a to że nie masz zadań z trzech projektów to nic nadzwyczajnego. Po pierwsze dany projekt może nie mieć aktualnie pracy, lub możesz mieć pełny bufor (przewidywany czas przeliczania pobranych WU jest równy lub większy od czasu na który ustawiłeś zapas zadań)
EDIT
@Troll uprzedziłeś mnie XP

sstratoss

kolega ma 8 rdzeniów więc problemu nie ma ;D Najprostszym sposobem jest albo pobieranie malej ilości próbek albo pauzowanie żeby liczyły się inne WU w innych projektach

:

trojak79

Dziękuję. Proszę jeszcze o informację jak sprawdzić swoje statystyki i ilość posiadanych punktów...

Tomasz R. Gwiazda

a moze kolega ma karte graficzna ATI albo NVIDIA ?

Jesli tak, to prosze podac jaka. Bo obliczenia na karcie daja wiecej pkt

trojak79

Mam słaby komputer prywatny:
Celeron 900
1gb RAM
grafika: mobile intel 915GM, 915GML Express Chipset Family.

W pracy mam dużo mocniejszy sprzęt...

sstratoss

podaj jaki masz nick w projektach do których sie zapisales

:

trojak79

lolek

Strzelam, że pierwsze próbki odesłałeś wczoraj po południu, bo w statach Cię jeszcze nie ma. Po południu wejdź na http://pl.boincstats.com/  i w lewym górnym rogu wpisz swój nick  :)

goofyx

@lolek: Mam pytanie. Zrobiłem jak mówiłeś tzn.: wlazłem pod linka, wpisałem siebie "goofyx" i mam 3 pozycje <- jedna zawiera tylko Seti, druga seti + roseta, trzecie WCG
Nie można tego połączyć ;) seti i roseta liczyłem lata temu, teraz siedzę tylko w WCG.

Troll81

http://pl.boincstats.com/search/all_projects.php?cpid=961e7be124e643156adc2977deab61cf to jest twoje aktualne konto. Jesli pamiętasz hasła do poprzednich kont to mozna by sie postarać je połączyć.

Najlepiej wejdź na strony poszczególnych projektów i zalogój się na swoje konta. I wprowadź te same dane identyfikacyjne we wszystkie Pola. Zarówno nazwę usera jak i email a najlepiej tez i hasło. Podołączaj wszędzie do B@P i ustaw kraj na Polska. Po kilku dniach BAM powinien zsynchronizowac konta.

Szopler

a jak to nie pomoże to "odnów CPID" w opcjach BAM!

goofyx