Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Menu główne

Javascript, PHP, AJAX?

Zaczęty przez krzyszp, 22 Sierpień 2010, 14:23

krzyszp

Witam

Kolejny raz zwracam się o pomoc do naszych specjalistów :)

Tym razem mam problem z dynamicznym formularzem, otóż potrzebuję uzyskać (i przesłać do skryptu PHP) jedną wartość ale uzyskaną z trzech list rozwijanych, które są wypełniane wartościami w zależności od opcji wybranej poprzednio i to bez przeładowania strony...
Czyli, po wybraniu pierwszej pozycji z formularza wykonywane jest zapytanie do bazy (pobranie wartości dla drugiej listy), po czym sytuacja się powtarza. Po wybraniu ostatniej opcji wysyłam id ostatniego pola do skryptu PHP. Wszystkie trzy listy rozwijane muszą przechowywać dwie wartości pobrane z bazy (id i nazwę).

Wszystkie zapytania muszą być wykonywane dynamicznie, gdyż zbiór możliwych kombinacji danych jest zbyt duży do wrzucenia do tablicy...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Mori

No i...? Stawiam, że jest jakieś zdarzenie onBlur w <SELECT>, pod które podpinasz AJAXa - bierze wybraną wartość, zaciąga fragment strony (generowany na podstawie danych przez skrypt PHP), a następnie wstawia go jako następny formularz. A potem normalnie to wysyłasz.

Ewentualnie zobacz: http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex16/chainedselects/index.htm

krzyszp

Właśnie o takie coś mi chodzi (z Twojego linku) z tą różnicą, że po wybraniu pierwszej pozycji, zawartość następnej musi być pobrana z bazy danych - czyli musi się wykonać zapytanie do bazy, a wyniki muszę przekazać z powrotem do formularza..., podobnie trzecia...
Problemem dla mnie jest przekazanie tych opcji do skryptu (bez przeładowania strony).

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Mori

To AJAX, XMLHttpRequest, w którym pobierasz stronę np. drugie_pole.php?id=$wartość_pierwszego_pola, a wynik wstawiasz do treści strony i jedziesz dalej.