no usable GPUs found na HD4890

Zaczęty przez kooboos, 10 Wrzesień 2010, 09:42

kooboos

witam wszystkich liczacych, otoz mam problem z liczeniem na moim XFX HD4890 1GB DDR5. Mam BOINCa 6.10.58, najnowsze catalysty i frameworka 3.5 (a mimo to w sterownikach pokazuje ze uzywany jest 2.0). W logu BOINCa wyswietla mi "no usable GPUs found" przez co nie moge zaprzegnac tego potworka do liczenia zadnego projektu, probowalem juz milkyway, collatz, folding i nic sie nie chce liczyc na GPU :(  czy ktos jest w stanie pomoc?

Troll81

kooboos

no skoro mam zainstalowanego microsoft net framework to raczej windows:) a dokladniej to xp pro sp3 + wszystkie latki

Troll81

Upgrade managera do wersji 6.10.58

Odinstalowanie driverów do ATI - przeczyszczenie dokładnie całego systemu z ich pozostałości i ponowna instalacja.

kooboos

ale ja mam przeciez managera w tej wersji... co pisalem wczesniej. sterowniki dopiero co zainstalowalem, bo karta dopiero co do mnie dotarla. jeszcze jakies pomysly?

Waldi

w ustawieniach Boinc w WEB ustaw ilość procesorów o dwa wiąkszą niż masz w CPU,
w ustawieniach Boinc w menageze ustaw ...używaj także karty graficznej... (zaawansowane / użycie procesora)
w tym samym miejscu na dole po 100% mocy w dwóch dolnych polach

i poczekaj chociaż 30 min , często odświeżając w Menageze

Troll81

witaj Waldi na forum, zapraszam cię do działu wizytówki :D

A ustawienia które opisujesz nie mają nic wspólnego z wykrywaniem karty graficznej przez klienta BOINC. Można spróbowac zainstalować drivery nieco starsze (czasem najnowsze sa niedorobione)

Tomasz R. Gwiazda

no i jeszcze na stronie projektow ustawic zeby kozystal z GPU a z CPU nie

Troll81

Ale to klient zgłasza brak GPU. Moze nawet nie być podłaczony do projektu a zgłosi brak GPU więc jest to niezależne od preferencji projektu.

Waldi

witajcie koledzy

tak to jest jak problem jest nie do końca opisany a reszta musi bawić się we wróżki

Waldi

to wygląda trochę tak jakby zostały zainstalowane drivery lecz bez CC czyli bez ATI Stream, a bez tego 'anirusz'

AiDec

Pomysl pierwszy: odinstaluj BOINC Managera, restart kompa, zainstaluj 6.10.18 (pobierz stad: http://boinc.berkeley.edu/dl/boinc_6.10.18_windows_intelx86.exe ), ponowny restart i sprawdz teraz.

Pomysl drugi (wciaz korzystajac z 6.10.18)

1. Sciagnij stery 10.8 i 10.5 ( http://www.adrive.com/public/c03af597b5b5cad5e348c396d5beb74e6aa46f46562a898c51a696927d6a3258.html )
2. Sciagnij Driver Sweepera ( http://www.adrive.com/public/97a51c2d917303ff06e5d180eb39c04e604b051743cb275e45d6dbfe5474a13a.html )
3. Odinstaluj stery.
4. Restart kompa.
5. Pousuwaj pozostalosci sterow ( c:\ATI , C:\Program Files\ATI , C:\Program Files\ATI Technologies itp.).
6. Odpal Driver sweepera i wyczysc pozostalosci po ATI (wszystko).
7. Restart kompa.
8. Zainstaluj 10.8 i sprawdz po restarcie czy wszystko OK.

Jesli nie pomoze, to powtorz operacje ze sterami 10.5. Daj znac jak poszlo.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

kooboos

odinstalowalem Catalyst Control Center wraz ze sterownikami, przeczyscilem rejestr registry boosterem (500 blednych wpisow naprawilo) zainstalowalem same gole sterowniki i chula az milo :) dziekuje wszystkim za pomoc

Troll81

Hani

kooboos

a tak z ciekawosci spytam :) czy ktos liczy collatza na 4890 ? u mnie probke przelicza w lekko ponad 11 minut, a u Was? :)