Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Kilka pytań odnośnie możliwości menadżera BOINC

Zaczęty przez jabu74 - ekspert, 26 Grudzień 2010, 09:32

jabu74 - ekspert

Witam

Mam kilka pytań:

1) Czy da się tak skonfigurować menadżer BOINC aby nie pobierał za dużo próbek do liczenia które będą czekać w kolejce ponieważ komputer dość rzadko jest użytkowany i/lub jest dość wolny w obliczeniach

2) Czy menadżer inteligentnie wybiera te próbki, które muszą być liczone w pierwszej kolejności i analizuje szacowany czas liczenia danej próbki na bieżąco aby zmieścić się w terminie wysyłania wyników

3) Czy da się poinformować menadżera, że dany komputer nie pracuje 24h na dobę ale np. 12h i żeby on ten czas uwzględniał w obliczeniach tzn. żeby skoncentrował się na próbkach, które mają wcześniejszy termin i żeby on wiedział, że do dyspozycji zostaje mu tylko 12h dziennie a nie 24h

Pozdrawiam

Troll81

Po pierwsze, witam na forum i zapraszam do działu wizytówki

na twoje pytanie odpowiedzi brzmią

1) tak da się, wystarczy ustawić bufor żeby pobierał zadań z zapasem na jeden dzień (maksimum 10 dni)

2) Tak menadżer w większości wypadków wybiera te próbki które maja najkrótszy deadline, przy dużej ilości projektów do których będziesz podpięty mogą się jednak pojawić konflikty w priorytetach.

3) Tak, każdy projekt analizuje odesłane przez ciebie próbki i czas ich przetwarzania i będzie ci dobierał próbki tak byś wyrobił się w terminie, ale to dopiero po jakimś czasie liczenia (wszak trzeba mieć jakieś dane do analizy)

tito

Witam i zapraszam do działu wizytówki.
1) "zaawansowane -> preferencje lokalne -> użycie sieci -> dodatkowy zapas danych na" tam sobie możesz ustawić ile ma trzymać w buforze

2) w teorii tak, ale ze względu na długość próbek, ilość w buforze i szacowany czas obliczeń ( który na początku obliczeń w danym projekcie może się znacznie różnić od rzeczywistego czasu) różnie to bywa.

3) proponuję na początek w punkcie 1 ustawić 12h i poeksperymentować.

Edit  @ Troll tak się cieszyłem, że Ciebie wyprzedzę....  :(

jabu74 - ekspert

Dla przykładu załóżmy, że dane komputery pracują odpowiednio 6h i 14h dziennie to jaką wartość muszę wpisać by optymalnie je wykorzystać ?

tito

A co chcesz liczyć? Każdy projekt ma inny deadline. Ważne jest również ile projektów chcesz liczyć. Łatwiej jest dla BM zarządzać, jeśli jest 1 projekt. Wtedy sprawa jest prosta, BM powinien liczyć je po kolei, najgorzej jest, jeśli masz dużo projektów, wtedy kiszka. Daj na początek 1 projekt który Cię interesuje i sprawdź, czy WU się wyrabiają na tym kompie. A później eksperymentuj, albo zadaj kolejne pytanie z większą ilością szczegółów tj jaki projekt i jaki sprzęt itp.

jabu74 - ekspert

Ja bym chciał brać udział w wielu projektach np. 15 ale żeby w kolejce do liczenia było nie więcej niż np. 5 zadań

JaRa

Witam.
15 projektów na raz chcesz liczyć?? to przepraszam ale ile rdzeni masz w komputerze (ile komputerów)??
U mnie w managerze jest 20 projektów ale licze tylko jeden w danej chwili na procku, jeden na grafice i jeden non cpu intensive - ale ten obecnie padł.
Pozdrawiam i zapraszam do liczenia projektu miesiąca (to przez niego mam tyle projektów w managerze :)

A i musisz wziąć pod uwage że różne projekty mają różne długości próbek np. niektóre podprojekty PrimeGrida liczą się ponad 300h a niektóre kilka minut, a taki Climate to i kilka tygodni liczy jedną próbkę.

Troll81

Zgadza sie :D 5 zadań climate i masz rok pracy dla athlona XP 2,5 :D

Napisz swoją wizytówkę. Pochwal się swoim sprzętem. Powiedz czym się interesujesz. Pomożemy ci dobrać projekty pod zainteresowania i możliwości. Ja liczę w sumie w ok 80 projektach (ponad 100 jeśli liczyć te które nie wysyłają już próbek)

simonic

Co do długości próbek na danym procesorze proponuje skorzystac z wyników projektu WUProp@home http://wuprop.boinc-af.org/results.py

jabu74 - ekspert

W projektach mam około 15 a w zadaniach liczy mi 2 lub 3 jednocześnie i chciałbym, żeby właśnie w zadaniach było nie więcej niż np. 5 (2-3 liczone + 2 w kolejce)

Karlik

Ilościowo nie da się w prosty sposób ograniczyć, ale jeżeli masz pewność, że masz dostęp do Internetu na bieżąco to ustaw sobie jakiś minimalny bufor (np. 0,1 dnia) lub coś podobnego to będziesz miał mniej próbek w kolejce.

jabu74 - ekspert

Ale jak skonfigurować żeby procesor wydalał tzn. żeby nadążał z obliczeniami przed upływem terminu i jednocześnie żeby brać udział w wielu projektach

simonic

Mysle że gdy ustawisz bufor pobieranych próbek na 0,1 dnia to bedzie ok. Pamiętaj zaznaczy tylko opcje "przełączając między projektami pozostawiaj aplikacje w pamięci operacyjnej", w innym wypadku przy czestym przelaczaniu miedzy projektami bedzie sie marnowala moc procesora bo nie wszystkie dane zostana zapisane. A taka sytuacja jest nieunikniona jesli dolaczysz do kilku projektow jednoczesnie.

Wyjątkiem jest tutaj ClimatePrediction, gdzie nawet jeśli odeślesz próbke po deadline to otrzymasz za nią odpowiednią liczbe punktów.