Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

Numeracja kont, user, host BAM...itp

Zaczęty przez Argento, 09 Styczeń 2011, 14:51

Argento

Witam

Przeglądałem dokładnie swoje konto na pl.boincstats.com i zauważyłem pewne nieścisłości... Będę zobowiązany za pomoc w ich zrozumieniu.

Dane w zakładce "Moje    szczegółowe statystyki" wyglądaja jak poniżej:
Identyfikator międzyprojektowy (CPID): 9e7023a509a8b671e8e5297ee5152fe9
Numer usera w linku do graficznej sygnatury: 2506234.

Natomiast inne są już dane w "Lista komputerów":
Identyfikator BAM BOINCstats: 256938
Identyfikator międzyprojektowy (CPID): 777180ddd4ecfa4431c1b441874f0181

Zakładam, że powyższa sytuacja jest naturalna i osobno odnosi się do usera oraz hosta.

Nie rozumiem poniższych kwestii:
Po próbie sprawdzenia statystyk w zakładce "Lista komputerów" dla danego projektu, generowany jest komunikat "Host nie istnieje w - projekt - lub nie posiada żadnych punktów".
Dzieje się tak dla każdego projektu z w/w zakładki.
Statystyki z zakładki "Moje szczegółowe statystyki" generowane są prawidłowo.

Jeszcze sprawa kolejnego innego numeru użytkownika, który widnieje w zakładce "Strona główna konta": Identyfikator BOINCstats BAM: 63900. CPID jest taki sam jak na stronie każdego z projektów.

Podejrzewam, że sam się zakręciłem...
Nie mniej biorąc pod uwagę znacznie większe od mojego doświadczenie szanownego forum, proszę o wyjaśnienie powyższego.

--
Pozdrawiam
Z poważaniem
Argento

Troll81

BOINCstats potrzebuje czasu by zsynchronizować dane z poszczególnych projektów. Zazwyczaj trwa to parę dni ale w skrajnych przypadkach może sięgnąć miesiąca :(

krzyszp

W zasadzie prawidłowo rozumujesz ;)
CPID jest w założeniu unikalnym numerem identyfikacyjnym użytkownika w projektach BOINC (napisałem "w założeniu", ponieważ niestety nie zawsze można na nim polegać). Oprócz tego, serwis BS posiada własną bazę danych, w których przechowuje dane logowania użytkownika (potrzebny więc jest unikalny identyfikator), oraz jego wyniki (nie jest to równoznaczne, więc użyty jest kolejny identyfikator).

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Argento

Nadal pozostaje kwestia - "Po próbie sprawdzenia statystyk w zakładce "Lista komputerów" dla danego projektu, generowany jest komunikat "Host nie istnieje w - projekt - lub nie posiada żadnych punktów".
Dzieje się tak dla każdego projektu z w/w zakładki."...

Wróciłem do liczenia około dwóch tygodni temu, więc w myśl sugestii Troll81, poczekam jeszcze, obserwując czy ów synchronizacja w końcu nastąpi ;).

--
Pozdrawiam
Z poważaniem
Argento

Krzysiak

Cytat: DeepCore w 10 Styczeń 2011, 15:57
Nadal pozostaje kwestia - "Po próbie sprawdzenia statystyk w zakładce "Lista komputerów" dla danego projektu, generowany jest komunikat "Host nie istnieje w - projekt - lub nie posiada żadnych punktów".
U mnie to nigdy nie ruszyło
Pojawiały się punkty jednego dnia po kilka milionów następnego ginęły lub były ujemne i tak w kółko
Zastanawiałem się czy problem nie leży może po stronie zimnego IP ?

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

krzyszp

To nie jest problem zmiennego IP (moje maszyny raportują jednostki z trzech różnych IP, w dodatku jedno z nich jest zmienne).
Jednym z możliwych rozwiązań jest dodanie na jednym komputerze wszystkich projektów, jakie są używane na innych maszynach - po pewnym czasie samo się powinno wszystko zsynchronizować (ok. 3-4 dni, jak mi się wydaje)...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Argento

Ja również ustaliłem, że nie jest to za sprawą dynamicznego IP.

Na chwilę obecną pracuje tylko jedna maszyna, więc kwestią hostowania projektów w ramach jednego konta się nie martwię.
Zastanowiłem się natomiast nad faktem, że w ów zakładce nie istnieją żadne dane techniczne hosta, gdzie takowe na stronach projektów są widoczne... Mam oczywiście tutaj na myśli rodzaj CPU, jego Cores, threads itp... Może w tym temacie jest brak jakiejś synchronizacji pomiędzy projektami a BS.

Traumatycznie nie lubię nie wiedzieć...

--
Pozdrawiam
Z poważaniem
Argento

Troll81

BoincStats z reguły potrzebuje czasu by zsynchronizować statystyki poszczególnych projektów, daj mu trochę czasu....

na pewno pomaga. Posiadanie jednego choć hosta dopiętego do wszystkich projektów w których liczysz. posiadanie jednej nazwy użytkownika i adresu email we wszystkich projektach.

Argento

I dokładnie tak jest u mnie. Jak wspominałem, na chwilę obecną pracuje u mnie jeden host, który jest podpięty do wszystkich projektów. We wszystkich projektach używam absolutnie takich samych danych: email, nazwa hosta (taka sama z faktyczną lokalnie), login. Sprawdzałem każdy projekt z osobna logując się na jego stronie.

--
Pozdrawiam
Z poważaniem
Argento

Troll81

Argento

Zasadniczo zacząłem od SETI i jeżeli mnie pamięć nie myli, to było to w 2009 roku. Później była długa przerwa. Teraz zacząłem od początku roku. stąd takie niskie statystyki.

--
Pozdrawiam
Z poważaniem
Argento

Tomasz R. Gwiazda

lepiej bys wyszedl na tym jakbys liczyl 1 projekt na raz.
np. zrob 10tys w jednym i potem zmien. bo tak to ogolny obraz i wyniki Ci sie rozmyja, jesli liczysz tylko na 1 maszynie

Argento

Hmm, zakładam, że wskazujesz poniższą sytuację...:

W BAM/Projekty posiadam 16 projektów. Wstrzymuję lub zabraniam pobierania danych dla 15 z nich i pozostawiam jeden aktywnym np. WCG. Liczę go oporowo. Natomiast w zadaniach, przerywam wszystkie projekty z bufora poza WCG, czego efektem staje się naprzemienne liczenie próbek wyłącznie WCG, ich odsyłanie i pobieranie kolejnych przy tych samych ustawieniach preferencji lokalnych w BAM, które operują teraz.

Jeżeli zakładałeś inny scenariusz, będę zobowiązany za sugestie. W ramach zdobywania doświadczenia sprawdzę każdą :).

--
Pozdrawiam
Z poważaniem
Argento

Krzysiak

No to ja nie wiem ile mam czekać
Mam jeden komp AMD 3200+  i grafa hd4650 i od trzech miesięcy liczy tylko Collatz na GPU i raz punkty są potem znikają a na koniec host nie istnieje

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

kotfryc

Miałem podobny problem - punkty pojawiały się i znikały, tworzył się drugi użytkownik z tymi samymi danymi, ale z innym numerem i tak w kółko...
W końcu stworzyłem drugie konto do którego ręcznie przenosiłem projekty jeden po drugim czekając za każdym razem na synchronizację, zadziałało.
W moim przypadku problem chyba leżał w    Quantum Fire który został zamknięty/wyłączony zanim konto mi się całkowicie zsynchronizowało, ale w sumie to nie wiem.  %)
Aktualnie wszystko działa i staram się w tym nie grzebać za dużo.

Psotek

Witam Wszystkich,
DeepCore, do dzisiaj mialem chyba ten sam problem co Ty.

Wyjezdzalem tydzien temu, i BS mialem rozwalony: m.in. nie moglem zajrzec ani tymbardziej zmienic ustawien zasobow na moich hostach, chociaz te przynajmniej wyliczal ze mam.
Dzisiaj wracam - widze ze mam taka sama sygnaturke podczepiona Tu na Forum: "ID is incorrect".
Wszedlem sobie do profilu tu na forum, zmienilem adres sygnaturki i juz jest OK.

Przy tej okazji zauwazam, ze najprawdopodobniej na BoincStats czyscili bazy z nieaktywnych kont czy cos w tym stylu.
Podobnie jak ty wczesniej mialem User-ID 25xxxxx - cos ponad 2M, a teraz mam User-ID: 325710.

Przy czym BOINCstats BAM ID zostalo bez zmian (strona glowna My_BAM_Menu)

Staty dzialaja, ustawienia chodza - wszystko wrocilo do normy.

Mam nadzieje ze u Ciebie tez bedzie gralo - tylko popraw adres Sygnaturki w przypisie.

Pozdrawiam