Polscy naukowcy wyprzedzili świat. Nadejdzie nowa era komputerów?

Zaczęty przez kotfryc, 06 Kwiecień 2011, 11:48

kotfryc

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9384360,Polscy_naukowcy_wyprzedzili_swiat__Nadejdzie_nowa.html

mpaweu

Ciekawy ten grafen..
Wynalazca technologii produkcji grafonu powinien to szybko opatentowac i pylic licencje intelom i amd'kom..  :)
ale znajac zycie ktos go wydyma i sam zgarnie forse.. sic.
pro fide rege et lege / volenti non fit iniuria

Arthusp

To już któryś "graftenowy przełom" jaki widziałem. Ciekawe, czy tym razem dadzą radę komercyjnie to spożytkować. Tak czy inaczej: respect, dla ludzi, którzy doprowadzają do przełomów!

Sebastian M. Bobrecki

Wszystko fajnie tylko jakiś czas temu specjaliści z IBM-a oznajmili że grafen wcale nie jest taki fajny bo nie ma przerwy energetycznej. W związku z czym musiał by być łączony z krzemem co strasznie komplikuje proces wytwarzania i zapewne znacznie zwiększyłoby koszty. Z tego co się orientuję potentaci rynku tacy jak Intel czy właśnie IBM opracowują już technologie bazujące na molibdenicie (siarczek molibdenu) który ma właściwości półprzewodnika oraz na silicenie który bazuje na krzemie co jest o tyle istotne że przemysł ma z tym materiałem duże doświadczenie. A to daje możliwość użycia podobnych do dzisiejszych technologii produkcji co się przekłada na mniejsze koszty. Także nie ma się co cieszyć zawczasu bo może tak wyjść że nikt na razie nie będzie chciał grafenu używać. A przyszłość pokaże czy którykolwiek z tych materiałów w ogóle się przyjmie.
Kocham pracę, mogę na nią patrzeć godzinami.

Troll81

a ja już słyszałem o tylu przełomach w technologii procków..... Tysiące rdzeni, dynamicznie zmieniająca się architektura........ a nawet o komputerach kwantowych. Jak da się na tym pograć w Crysis2 to może wtedy będzie się toto sprzedawać :D

Kret_polny

A o memristorze słyszeli? To będzie chyba najwcześniejsza rewolucja. :)

GRID

kopalniawiedzy.pl/grafen-osadzanie-z-warstwy-gazowej-Uniwersytet-Warszawski-Instytut-Technologii-Materialow-Elektronicznych-12853.html

A tutaj dlaczego wynalazcy grafenu dostali Nobla
http://kopalniawiedzy.pl/grafen-Andrew-Gaim-Kostya-Novoselov-Nagroda-Nobla-11539.html