Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Sony i hakerzy

Zaczęty przez kotfryc, 03 Maj 2011, 12:12

kotfryc

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9532013,Sony__Hakerzy_znowu_wykradli_dane__Tym_razem_25_mln.html

Ciekawe, czy czasem ceny konsol sony nie pójdą w dół po takich akcjach, ponoć chyba można na tym jakiegoś linucha odpalić? tzn BOINC liczyć  %) ??

Gargul

Źródła aktualnie nie podam, czytałem jednak kiedyś, że całkiem sporo "pomniejszych" superkomputerów pracuje zmontowanych z PS3. Sony musiało szybko wprowadzić ograniczenia (pewnie licencyjne).

Niech spadną ceny PS2. Bo na razie jeszcze szkoda mi kupować do gier.

Edit:

Banalnie wrzucone hasło w google.

krzyszp

Cytat: kotfryc w 03 Maj 2011, 12:12
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9532013,Sony__Hakerzy_znowu_wykradli_dane__Tym_razem_25_mln.html

Ciekawe, czy czasem ceny konsol sony nie pójdą w dół po takich akcjach, ponoć chyba można na tym jakiegoś linucha odpalić? tzn BOINC liczyć  %) ??

Właśnie z tego powodu pojawił się problem.
Sony reklamowało PS jako wydajną maszynę z możliwością instalacji np. Linuksa. Wiele osób kupiło ją w tym celu (oprócz grania). Niestety, gdy okazało się. że dotowana konsola przynosi straty (Sony zarabia na opłatach licencyjnych od wydawców gier), firma ta poprzez zdalną aktualizację oraz w nowszych seriach produkcyjnych zablokowało tę możliwość. Jak łatwo się domyślić, część kupujących poczuła się (i słusznie) nabita w butelkę. Ostatnią kroplą do czary był atak na hakera, który opublikował sposób na pominięcie tego zabezpieczenia (przypominam, chodziło o możliwość instalacji innych systemów, a nie pirackich gier).
Zasadniczo, sam jestem ciekaw, czy taka modyfikacja dokonana zdalnie przez Sony (a zmniejszająca faktycznie jej funkcjonalność) jest zgodna z prawem w polsce...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Troll81

Zgodna czy nie..... i tak na nią srano tak jak i na legalnosć gier.....

Tomasz R. Gwiazda

taki joke sie pojawil, jak padla siec Sony to amerykanie byli w stanie zabic Bin Ladena :)