Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

[Pomysł] system do pracy grupowej i zarządzania projektami

Zaczęty przez Troll81, 29 Czerwiec 2011, 16:51

GRID

krzyszp postawił też dotProject na http://krzyszp.info/dotp
zalogowałem się już na tym i dodałem pierwszy kontakt.

W odpowiednim systemie (dla nas) do pracy grupowej (moim zdaniem) musi być upload plików, lista kontaktów.

Troll81

nie zaszkodzi potestować obu  %) i niech wygra lepszy.

GRID

powiedziałbym nawet 3  :) bo w pierwszym jest to jakby mało minimalistyczne, a w drugim chyba niema listy kontaktów.
A dzisiaj chciałem się podzielić niezłym kontaktem.  :)

Arthusp

Jak się zalogować do tych systemów? Na Redmine utworzyłem konto i czekam na akceptację, ale na dotProject nie wiem, jak wejść  :(

Z góry dzięki za pomoc.

Tobas

Na Redmine staram się od ręki akceptować, ale nie zawsze jestem przed kompem.
Generalnie masz już czynne konto

goofyx

ten redmine też wygląda fajnie ;)

tylko w dotProjekt można zrobić podział na "firmy" czyli podzielić i oddzielnie prowadzić projekty B@P i oddzielnie fundacyjne itp itd

Tobas

W Redmine masz grupy, do których możesz przypisywać użytkowników i / lub projekty.
W tej chwili jedyny projekt testowy założony jest publiczny, ale oczywiście może być niewidoczny dla użytkowników niezarejestrowanych / nieuprawnionych.

Zakładajcie konta i testujcie.

Arthusp

Cytat: GRID w 11 Lipiec 2011, 20:20
krzyszp postawił też dotProject na http://krzyszp.info/dotp
zalogowałem się już na tym i dodałem pierwszy kontakt.
(...)

Jak się tutaj zalogować?

Arthusp

Rzuciłem okiem na Redmine i pierwsze wrażenia:

• jest to system bardziej dla developerów - cykl życia zadania bardzo fajny i przejrzysty
  • szybka aplikacja - bardzo przyjemnie się klika
  • brakuje mi paru konfiguracyjnych rzeczy: pytanie, czy można ustawić takie rzeczy jak: słownik typów zadań, daty z dokładnością do dni (przyzwyczaiłem się do godzin), tworzenia cyklicznych zadań
  • plus za zadania powiązane (kiedyś pamiętam, że był z tym problem, nie wiem, czy to dalej jest bolączką dostępnych systemów)
  • brakuje mi jakiejś tablicy ogłoszeń: tzn. np. Troll proponuje pomysł, a dalej ktoś dopisuje swoje uwagi (pewnie się da to zrobić powiązanymi zadaniami, z typami "Pomysł" oraz "Uwaga do pomysłu", ew. przez forum, ale (w pierwszym wrażeniu) wydaje się ono jakieś nieczytelne)
  • plus za czytelną historię zadań

Tobas

@Arthusp

Dałem Ci prawa admina jak będziesz miał chwilkę to zweryfikuj swoje spostrzeżenia szczegółową konfiguracją.
Moje kompetencje sprowadzają się do postawienia tego na serwerze, ew. użytkowania.

Arthusp

Tak naprawdę to czekamy na pomysłodawcę i innych potencjalnych użytkowników (takich, jak my) - on tutaj wydaje się być instancją, która zna najlepiej potrzeby/wymagania.

Trollu: Masz już dostęp do tego serwera? :attack:

Troll81

mam i dotprojekta i do redmine. Redmin mi chyba bardziej odpowiada. Ale mma dziś zadymę w robocie i dopiero wieczorem przysiądę jakby co.

Troll81

było juz chyba dosyć czasu na zapoznanie się z rozwiązaniami. Propozycja jest by wybrać w końcu jedno i ruszać z koksem. Zakładamy ankietę?

goofyx

Cytat: Troll81 w 10 Sierpień 2011, 16:08
było juz chyba dosyć czasu na zapoznanie się z rozwiązaniami. Propozycja jest by wybrać w końcu jedno i ruszać z koksem. Zakładamy ankietę?
Jestem za <- chyba że mnie już coś ominęło

Troll81

goofyx

Cytat: Troll81 w 25 Sierpień 2011, 12:29
Hej mam zrobić ankietę czyjak?
Drugi raz mówię, że tak.
Zrób i dajmy sobie z 3 tygodnie.

GRID

ja nic nie pisałem bo mam takie samo zdanie jak Goofyx. Daj ankietę, nawet się nie pytaj. Potrzebujemy więcej osób która będą chciałby pracować w grupie, co się z tym wiąże więcej testerów pomysłu tego wątku. Zawsze można zmienić system do pracy grupowej jak okaże się ze nie spełnia on naszych wymogów.

Ostatnio wyszło w praniu że taki system musiałby mieć też część otwartą która pokazywała by osobom nie wtajemniczonym z projektami - kto czym się zajmuję. Przykładem jest Rad@H -> dla mnie osobą którą mógłbym nazwać prowadzącym projektu jest Krzyszp ale wiele innymi kwestiami zajmują się inne osoby  - musi być szybki kontakt żeby osoby która nie lubią forum itp miały możliwość kontaktowania się.

Więc chcąc rozwiązać wyżej wymienione sugestie system taki musi być webowy i częściowo-otwarty żeby można było dostosować go do świata BOINC.

Najważniejsza kwestia to kto będzie sprawdzał nad tym piecze. Większość członków przyzwyczaiła się do forum i irca i priva że po prostu nie chce im się albo nie mają czasu tam zaglądać. Więc potrzebna będzie osoba która będzie to kontrolować, łącznik, która będzie potrafiła zgromadzić najważniejsze informacje z których zagadani leniwi uczestnicy projektów będą mogli wyciągnąć szybko coś ważnego lub nawet podsumowanie własnej pracy. 

W ankiecie warto podać linki do obecnie stojących systemów. Wydaje mi się ze na początku system ten będzie uśpiony ale w trakcie pracy zacznie być bardzo przydatnym narzędziem.

kotfryc

Rozpocząłem testowanie redmine - wstępnie podoba mi się :)

goofyx

Cytat: kotfryc w 30 Sierpień 2011, 02:50
Rozpocząłem testowanie redmine - wstępnie podoba mi się :)
Mnie też.
Czy ten redMine na http://redmine.4tel.net jest docelowy i można się na nim rozgościć czy to tylko do testów?

Tobas

Póki co jest u mnie, ale mogę go po akceptacji większości, przemianować, bez kasowania bazy na roboczy,
więc nie ma problemu. Rozgość się ;)

goofyx

Cytat: Tobas w 30 Sierpień 2011, 18:14
Póki co jest u mnie, ale mogę go po akceptacji większości, przemianować, bez kasowania bazy na roboczy,
więc nie ma problemu. Rozgość się ;)
:D

Troll81

jaki jest status tego systemu? czy ktos podjąłby się roli dispatchera?