Reset | zmiana hasła na mediawiki (reset password wiki)

Zaczęty przez przemo994, 03 Lipiec 2011, 21:01

przemo994

Witam moje konto na stronie głównej tj. www.boincatpoland.org zniknęło a dokładnie to pisze cały czas ze hasło jest nieprawidłowe. Proszę o pomoc  ;D

Troll81

Powinna być opcja resetowania hasła.

przemo994

Błąd zalogowania
W trakcie wysyłania wiadomości e‐mail wystąpił błąd: Brak zdefiniowanego adresu e‐mail dla użytkownika ,,Przemo994". 

Takie coś w odpowiedzi otrzymalem.

Troll81

pisz PW do użytkownika mchl. On ma władzę nad wiki.

krzyszp

Jaką nazwę użytkownika podałeś na wiki?

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

przemo994

Na Wiki i tutaj mam takie same nazwy uzytkownika. Oczywiscie z malej litery :)

krzyszp

No właśnie znalazłem, ale pisany z dużej litery (Przemo994), spróbuj jeszcze raz może?

Niemniej, chyba zauważyłem mały błąd w obsłudze kont na wiki, skontaktuje się z GRID'em i dam Ci znać, jeśli nic nie pomoże, ok?

Moja wizytówka

przemo994

Ok dziekuje za kontakt i pomoc :)

Edit.: Z duzej sie nie da, automatycznie na małą litere zmienia.

krzyszp

Daj tylko znać (zanim GRID'a poruszę), czy zmiana na dużą literę pomogła :)

Moja wizytówka

GRID

Zająłem się już tą sprawą.  Sprawdziłem dane w bazie danych, priv z prośbą o kliknięcie jeszcze raz wyślij hasło do przemo994 poszedł.

krzyszp

I dlatego lubię ludzi w tej drużynie :)
GRID -  :respect:

Moja wizytówka

przemo994

Niestety dalej to samo. Probuje, wpisuje haslo ale dalej pisze ze nie ma uzytkownika "Przemo994" lub ze haslo niepoprawne. Dziwne ze pisze nazwe w komunikacie z duzej litery.

Troll81

przemo994

Mozliwe ze bląd bo jezeli tak to raczej dobrze ze teraz wyszedl niz gdyby wiecej osob mialo miec taki problem :) Jezeli nic sie nie bedzie dalo zrobic to zaloze nowe konto i spokoj bedzie :D

GRID

Na Mediawiki przy rejestracji nie trzeba podawać adresu email. Ale jak zapomni się hasła to w tedy jest problem.

Muszę jedynie ustawić nowe hasło lub adres email. moment

przemo994

OK dzieki uzytkownikowi GRID  :respect: wszystko juz dziala wiec do zamkniecia :D

GRID

Hasło w mediawiki 1.17 zmieniłem dzięki metodzie SSH/Shell .
Aby połączyć się z konsolą shell naszego serwera wykorzystałem protokół SSH:
ssh nazwa_serwera -l nazwa_usera
Po połączeniu wpisałem
cd maintenance
php changePassword.php --user=przemo994  --password=haslo

Jeżeli ktoś niema dostępu do SSH serwera a ma dostęp do phpAdmin domeny może wpisać komendę SQL:

UPDATE user SET user_password = MD5( CONCAT( user_id, '-', MD5( 'haslo' ) ) ) WHERE user_id =1

Zamiast jedynki na końcu trzeba wpisać numer id dla danego użytkownika, 1 przypada na ogół dla administratora Mediawiki.
Zamiast UPDATE user wpisałem UPDATE nasz_prefix_tabeli_user

@przemo994
Jak już działa to jestem zadowolny, z chęcią pomagam każdemu kto wspiera Polski BOINC. Zapraszam również do edytowania naszej Wiki.