Ubuntu 11.04 - błędnie pokazuje wolne/zajęte miejsce na HDD

Zaczęty przez Cyfron, 26 Lipiec 2011, 20:02

Cyfron

Kamraci - niejednokrotnie już pomogliście i liczę na was kolejny raz.
W laptopie   mam dyszczek 120GB, i mam 5GB na plik wymiany a reszta jest podzielona na 2 partycje (20 i 95 GB) no i mam problem, bo mi coś źle pokazuje ilość zajętego miejsca - monitor systemu pokazuje 6,5GB wolnego i 2GB dostępnego na tej większej partycji.
Kiedyś może i był tak dołożony, ale przed chwilą usunąłem trochę rzeczy z dysku, a ilość wolnego miejsca się nie zmieniła.

Grzes

Przyczyn może być kilka. Pierwsza to fakt, że monitor systemu "coś nie ten tego" ;) W konsoli wstukaj:
df -h

Druga przyczyna to log x'ów... nie pamiętam, w której wersji kubuntu notorycznie miałem ten problem ale miałem. Poszukaj w katalogu domowym dużego pliku. Tam x'y zrzucały errory podczas pracy kiedyś. Wtedy usunąłem plik i stworzyłem linka do /dev/null, głupio ale skutecznie :)

Co zajmuje dysk sprawdzisz komendą:
du  / | sort -n
oczywiście "/" to punkt od którego przekopujesz, jako ostatnie wyświetli najbardziej wypchane katalogi...
Na końcu znajdziesz home pewnie wiec wykonaj "du /home | sort -n" a zobaczysz który katalog domowy zajmuje najwięcej... itd. Wbrew pozorom w kilka minut zlokalizujesz pliki zajmujące tyle miejsca.

Inna możliwość to uszkodzony system plików, ale to raczej ostateczność.

Cyfron

df -h:
/dev/sda5              19G  4,8G   13G  28% /
none                  996M  772K  995M   1% /dev
none                 1003M  628K 1002M   1% /dev/shm
none                 1003M  316K 1002M   1% /var/run
none                 1003M     0 1003M   0% /var/lock
/dev/sda6              88G   81G  2,1G  98% /usr/local

komenda du nie pomaga - raczej pokazuje oczywiste rzeczy i nie mogę namierzyć w katalogu domowym tego pliku z błędami o których mówiłeś.
Narzędzie do obsługi dysków mówi, że dysk ma "kilka błędnych sektorów" i jest ich 12.

Troll81

Troll81

Cyfron

fsck powoduje alert:
fsck z pakietu util-linux-ng 2.17.2
e2fsck 1.41.14 (22-Dec-2010)
/dev/sda5 jest zamontowany.

UWAGA!!! System plików jest zamontowany. Kontynuacja ***SPOWODUJE***
***POWAŻNE*** uszkodzenie systemu plików.

Troll81

no bo fsck odpalasz przed montowaniem systemu plików. Np z płytki bootowalnej

Cyfron

a tak teraz zauważyłem - zazwyczaj usuwałem naciskając klawisz "Del" i pliki znikały (bez komunikatu o potwierdzenie usuwania) no i nie zwałnialy miejsca. Natomiast jak dałem "shift+del" to był prompt i po usunięciu zwolniło się adekwatnie dużo miejsca - czego to problem?

GRID

Klawisz Del nie usuwa plików tylko przenosi je do kosza.

przy okazji widziałem na zjeździe tego laptopa. W tych modelach po 4 latach trzeba wymienić dysk twardy. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś to możliwe że już nadszedł czas.

Cyfron

właśnie nie ma tych plików w koszu (nie wyświetlają się) - może z tym jest jakiś problem?
A dysk jeszcze dobrze daje rade :)

Cyfron

fsck niestety też nie pokazuje żadnych błędów - wg niego wszystko jest ok...
Jakieś jeszcze propozycje?

Tomasz R. Gwiazda

ciekawe czy jak w poniedzialek bede to instalowal to czy tez bede mial ten problem :D

Cyfron

HA!!
Jestem miSZCZ! %)
Wiem jak rozwiązać problem:
Okazało się, że dane były wywalane do kosza, ale nigdzie się nie pokazywały.

Rozwiązanie:
wchodzimy w Nautilusa i sprawdzamy wszelkie pozycje folderów .trash po włączeniu "pokazywanie folderów ukrytych" (lub ctrl+H)
normalnie mamy kosz w folderze domowym -> .local -> share -> Trash i w nim 2 podfoldery należy opróżnić: "files" oraz "info"

Jednak u mnie to nie zadziałało (nic tam nie było, bo dane były z innego podmontowanego gdzie indziej dysku).
No to wchodzimy na ten dysk (folder gdzie jest podmontowany) folder .Trash-1000 (przynajmniej tak u mnie jest) i tam znajdujemy powyższe 2 foldery i robimy z nimi to samo.

UWAGA: usuwamy poprzez "shift+del", lub wchodzimy Menu Nautilus --> Preferencje --> zachowanie -> zaznaczamy w sekcji Kosz "dodatkowe polecenie Usuń pomijające kosz" i pod prawym przyciskiem myszy mamy dodatkowe "usuń" a nie "przenieś do kosza"

czach

Cytat: Cyfron w 29 Lipiec 2011, 17:59
HA!!
Jestem miSZCZ! %)
Wiem jak rozwiązać problem:
Okazało się, że dane były wywalane do kosza, ale nigdzie się nie pokazywały.
A tak z ciekawości: standardowe narzędzia jak du -h, find, ls itp nie działają? ;-)
--
Marcin Trzaska /czach/

Cyfron

No u mnie slabo (chociaz chyba nie probowalem wszystkich opcji)

arturpio

ja od czasu do czasu oprozniam tmp recznie... jako root, oczywiscie.

poza tym, czasem po usuwaniu powstaje folder .Trash-1000, w ktorym sa usuniete pliki, ale one sa niewidoczne. czyli ze sa i zajmuja miejsce, ale ich nie widac.
wystarczy ten folder wywalic to miejsce sie zwolni...