MSI K9AG Neo2 (MS-7368) problem z grafiką?

Zaczęty przez ScApi, 06 Sierpień 2011, 11:24

ScApi

Witam, w/w płytę główną posiadam już dość długo.
Do niedawna działała na zintegrowanej grafice w następującej konfiguracji:

Typ procesora   DualCore AMD Athlon 64 X2, 2000 MHz (10 x 200) (3800+)
   Nazwa płyty głównej   MSI K9AG Neo2 (MS-7368)
   Mikroukład płyty głównej   AMD 690G, AMD Hammer 
   Pamięć fizyczna   2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) 
   DIMM2: GoodRAM GR800D264L6/1G   1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) 
   DIMM4: GoodRAM GR800D264L6/1G   1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) 
   Typ BIOS'u   AMI (12/16/09)  1.B

Komputer spisywał się bez zarzutu, bez zwiech etc.
Jakiś czas działał na pożyczonej 8800GTS ale to za duże monstrum jak dla mnie, więc drogą kupna stałem się posiadaczem AMD/ATI 5670 z 512Mb na pokładzie.
Od tego momentu zaczęły się moje problemy, jakakolwiek aplikacja 3D nie ważne czy gra czy np BOINC liczący na GPU powoduje zawieszenie systemu, najpierw pionowe pasy na całym ekranie (nie wyglądają na artefakty) dźwięk/muzyka po jakiejś minucie od tego momentu też zamarza i jedynym wyjściem jest restart. Obciążenie CPU nie powoduje takich sytuacji.

Co do tej pory udało mi się ustalić to:

Karta na innym komputerze działa bez problemu (te same aplikacje).
Pamięci sprawdzone, działają poprawnie.
Dwukrotnie zmieniany zasilacz(początkowo myślałem że to jego wina) aktualnie OCZ 500W
System stawiany na nowo, najnowsze sterowniki bez rezultatu.
Grafika w postaci 8500GT działa na identycznych aplikacjach bez problemu.
5670 od MSI jak i VTX3D zachowują się identycznie (zawieszanie w podobnych momentach)
Temperatura CPU w okolicach 40^C w stresie, GPU nie przekracza 56^C, Mostek około 45^C.
Kombinacje z biosem, góra dół.

Wpis z dziennika zdarzeń  po restarcie:

Sterownik ati2dvag dla display urządzenia \Device\Video0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To
wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem
niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy
sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników.

Kończą mi się powoli pomysły stąd pytanie czy zwyczajnie moja płyta nie radzi sobie z tą grafiką przez PCIEx 1.0 czy może problem jest gdzieś indziej ?

lolek

Sprawdź jeszcze na starszych sterach, jeśli będzie tak dalej to problem z płytą, a właściwie z ilością dostarczanego prądu przez złącze PCI - coś jest z nim nie tak. 8800GTS pobierał papu ze złącz dodatkowego zasilania, a 8500 jest mniej prądożerna.

GRID

Nawet jakby działało to AMD/ATI 5670 szybko by zajechał płytę główną. Zdarza się że za słaba płyta główna nie wytrzymuje presji silnych kart graficznych.

Możesz jeszcze grać najnowszy BIOS - na pewno nie zaszkodzi.

lolek

Z rozwiązań: program do podkręcania karty i obniżenie napięcia jej rdzenia. U mnie na HD4770 na stockowych zegarach dało się obniżyć napięcie z 1 do 0,9.

ScApi

Sterowniki zmieniałem - bez rezultatu, bios płyty był najnowszy, zjechałem schodek w dół - bez rezultatu, teraz działam na integralu bo nawet flash powodował wywrotki.

Czyli tak jak podejrzewałem, już dość leciwa płytka nie daje rady, nie bardzo mam ochotę i potrzebę wymiany całego zestawu, ale zapytać muszę, bawić się dalej w AM2/DDR2 czy przesiadać się na AM3/DDR3 + Procek, czy może sięgnąć już po Intela.

Gram raczej sporadycznie, dlatego ta karta, bardziej bawię się obróbką zdjęć/filmów i na tym można powiedzieć koniec.

lolek

Poczekać na buldozera, lub kupić płytę na AM2+ (nie będziesz musiał kupować pamięci).

Flash powoduje przejście przez kartę do wyższego stanu energetycznego. Tak jak pisałem pobaw się napięciem i zegarami karty  :dunno:

No i zachęcam żeby oprócz obróbki zdjęć zapuścić na niej BOINC  ;)

ScApi

BOINC działa już od pewnego czasu, CPU się nie marnuje w czasie gdy komputer produkuje się nad czymś innym, dodatkowo serwer w pracy w ramach godzin pracy też się nie nudzi ;)

Muszę poszukać jakiegoś edytora biosu, ATI tray tools niestety nie ma możliwości zmiany taktów na poszczególnych profilach.

lolek

Ustawia dla wszystkich stanów jednakową wartość - jeśli i tak będziesz liczył na niej jakiś projekt to to w zupełności wystarczy - i tak będzie to zawsze "high level"

ScApi

Niestety za kolorowo nie było, MSI jednak cięło koszty przy tej płycie, o ile sama karta na praktycznie gołym PC działała stabilnie, na napięciach 0,95V z 1,2 to cokolwiek włożone na PCI (SB Audigy w szczególności) powodowało wywrotki nawet na gołym uruchamiającym się Windowsie, więc bynajmniej narazie spasowałem i działam na integralu.

Na temat płytek pod AM3+ ciut myślałem ale średnio mi to potrzebne, poszukam czegoś na AM3 + ewentualnie procek i pamięci co mi w zupełności starczy, BOINC miał być jednak dodatkiem i liczony w ramach wolnych zasobów a kupowanie podzespołów i czekanie na BULDOZER'a tylko dla BOINC to jednak nie dla mnie.

krzyszp

Może jednak poczekaj na nową podstawkę AMD, wkładane w nią procki z grafiką kuszą nie najgorszą wydajnością...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

ryszard.korczyk

Ogólnie, to płyty z tamtych czasów miały jakiś problem. Czasem był to problem lutowania BGA (początki technologii bezołowiowej). Dużo tych płyt wysłanych z tym objawem na gwarancji wracały z przelutowanym mostkiem. Dodatkowo chipset AMD690 nie grzeszył stabilnością. Wymiana płyty napewno pomoże, wiele razy już spotkałem się z taką sytuacją, mam na warsztacie z 5 takich płyt (MSI z tamtych czasów) z podobnymi objawami, nawet drogie modele.

ScApi

@krzyszp chodzi Ci o FM1 czy AM3+ ?

Co do problemów z płytami to fakt na serwisie też trochę tego u mnie zalega, wada szczególnie częsta u Nvidi za sprawą temperatury układów, o ile same kulki BGA dało się przelutować na PB to bezołowiowych połączeń między rdzeniem a podstawką już nie. I dzięki temu ujawniały się różne dziwne zachowania.

Płytę i tak czy siak muszę wymienić, ciut mi z tym śpieszno a nie wiadomo ile będzie trzeba czekać na Buldozer'a, płyty pod AM3+ są dostępne ale w moim przypadku z wymianą łączy się procek i RAM, o ile RAM to nie problem przy cenach DDR3 to procek robi się problematyczny, a kupować czegoś na AM3 teraz nie chce skoro za niedługo ceny aktualnych spadną na pewno, a i pewnie niewiele do owego buldozera trzeba by dopłaci.

Wytrzymać bym może i wytrzymał, irytujące jest tylko to że mam coś co u mnie działać poprawnie nie może pomimo że teoretycznie powinno ;)

krzyszp

Cytat: ScApi w 12 Sierpień 2011, 22:20
@krzyszp chodzi Ci o FM1 czy AM3+ ?
FM1, mam ochotę też w nią wejść...

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

ScApi

A8 fajnie się prezentuje z 6550 A6 też nie gorzej, tylko martwi wybór CPU i płyt pod tą podstawkę ale chyba szybciej pojawią się nowe pod FM1 niż Buldozer.

Edit:
Jak na złość wszędzie króluje Gigabyte, a jakoś nie mam zaufania d tej firmy od czasów M56 z wadą podstawki, której to Gigabyte wypierało się a każdy Serwis (Pronox/Action) potwierdzał.

Alternatywą jest Asus, ktoś jakieś opinie o tej marce posiada pod AMD ?

ScApi

Odrobinkę odświeżę własny wątek.

Po wymianie płyty na GA-880GA-UD3H + 4GB ram + pożyczony Phenom x2 ku mojemu zdziwieniu objawy identyczne, z jednym małym ale, w ogóle załadowanie Windowsa ze sterami ATI graniczyło z cudem, więc na tapetę poszła kolejna karta 5670 tym razem XFX o identycznych parametrach i.... działa bez problemu.

Wniosek:
Obie karty AMD/ATI lecą na gwarancję, jakaś ciekawa wada fabryczna w obu przypadkach (cały ekran w jednym kolorze i kolorowe pasy) występująca jedynie na płytach z AMD na pokładzie, z Intelem na którym sprawdzałem obie, nic takiego nie ma miejsca.

Pozostaje czekać na powrót z GW.

ScApi

A więc, po tygodniu w serwisie Action moja bestyjka "nie do naprawy" dostałem korektę, w sumie może i dobrze może i nie.