Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Boinc - jak to wygląda?

Zaczęty przez fervi, 30 Wrzesień 2011, 10:11

fervi

Z góry zaznaczam, że nie wiedziałem gdzie umieścić temat, więc nie bijcie ;)

Witajcie!

Ostatnio coraz częściej dochodził do mnie temat "Boinc'a", a jako, że mam chyba dobrą maszynę (cóż, jeszcze dyszy ;]), to postanowiłem wypróbować owy program; Zapisałem się do projektu "FreeHAL", no i dla niego liczę ;]

Aczkolwiek przeglądam różne stronki z projektami (ale pobieżnie) i dalej nie wiem jak to ma działać. Mój komputer ma robić za "kalkulator", jednak nie wiem w jaki sposób ma to wspomóc wynaleźć lek na raka (czy coś innego), nie rozumiem co oni chcą od mojego komputera i co ma np. do tego medycyna. Po prostu brakuje mi odpowiedzi na pytanie "Po kiego grzyba?"

Jak ktoś dysponuje takimi opisami - bardzo proszę ;)

Fervi

Krzysiak

Słabo szukałeś zapraszam do Przetwarzanie rozproszone

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

fervi

Tzn. chyba źle się sformułowałem

Czy te projekty (jak np. FreeHAL), mają listę "co teraz robią"? Bo mnie nie satysfakcjonuje odpowiedź, że np. zajmują się medycyną, tylko coś dokładniej - np. (no nie wiem) porównują obrazy rezonansu magnetycznego. Żebym mniej więcej wiedział czym się zajmują, bo zajmowanie się medycyną - nic mi nie mówi

Fervi

krzyszp

Generalnie prawie wszystkie projekty posiadają dość dokładne opisy czym się zajmują, choć często odnalezienie tych informacji jest dość trudne, a dokładniejsze dane dostępne są zwykle po angielsku.
Oczywiście większość informacji ogólnych o projektach jest dostępna na naszej Wiki, ale zachęcam Cię (jeśli znasz angielski) do poczytania materiałów na stronach takich projektów jak: World Community Grid, Roseta@Home, Malaria@Home, GPUGRID i innych białkowych. Również projekty mat-fiz takie jak Einstein@Home, Collatz i inne publikują dość szczegółowe dane o swoich obliczeniach.

Na koniec zostaje jeszcze możliwość przejrzenia źródeł aplikacji liczących - część projektów je publikuje.

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

AL

krzyszp - piszę prawdę. Chyba najlepiej opisany projekt to WCG. Na stronie projektu i ichnim forum (niestety w języku Szekspira) dość dokładnie jest na bieżąco co się akurat w danym podprojekcie dzieje.
BTW. Projekt w którym liczysz (FreeHAL@home) to tzw. projekt NonCpu - tzn., że praktycznie nie wykorzystuje twojego procesora - a przecież oto Ci chyba chodzi. Dlatego polecam Ci któryś z wymienionych przez krzyszp'a projektów z WCG na czele.

EDIT
Właśnie zauważyłem, że FreeHAAL daje też próbki obciążające procesor (o kurka od kiedy?), ale tak czy siak jakoś bardziej wartościowe wydają mi się projekty wymienione przez krzyszp'a, choć oczywiście każdy liczy to co lubi i bez przymusu.

Tak przy okazji witam na forum i pozdrawiam.

kotfryc

Dodam jeszcze (moja subiektywna ocena) http://www.distributeddatamining.org/ - na stronie głównej masz napisane czym się zajmują i jakie publikacje powstały na bazie tego co ludziki przeliczyły :)

fervi

Heh, no proszę ;)

BTW. Mam Server (praktycznie 24/7), u siebie w domu. Nie jest to super-machina, tylko komputer pokładowy Fiata 126P XD - Pentium III, 512MB ramu, 64MB Grafiki i chyba 80GB Dysk. W Wolnej chwili przyłączę do jakiegoś projektu ;)

Fervi

PS. Czy w BOINC'u nie ma czasem "marnotrawstwa" energii? Przypuszczam, że komputery przeliczają to samo kilka razy, a potem są porównywane wyniki (ew. pobierane takie same)?

Ciekawe czy ten cały BOINC działa :D

I czy czasem BOINC nie używa Wine do obliczeń pod Linuchem? :D (takie procesy z zakończonym exe wyszło ...)

lolek

ja nie mam Wine a liczę  :)
Na superkomputerach obliczenia też są często wykonywa kilkukrotnie, by wyeliminować możliwość błędu.

ZernatPL

Masz pod linucha klienta.

Jak chcesz liczyć coś praktycznego to polecam ci:

- WCG - World Community Grid - Medycyna czyli rak itp. Z tym że to poważny projekt.
- Rossetta - prawie to samo co WCG.
- Einstein - Kosmologia, obliczanie pulsarów itp.
- MilkyWay - jak dla mnie bardzo fajny gdyż pomaga poznać naszą galaktykę czyli mleczną drogę.

Dwa ostatnie wymieniłem gdyż interesuję się troszkę astronomią :P

Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal, sam parę dni temu zadawałem takie pytanie że pewnie co niektórych skręcało aż przed komputerem więc się nie martw  :D
Liczę od około 24 września 2011r.|~25 Września 2011r. - Pierwsze 37 pkt|~28 Września 2011r. - 10k pkt|1 Października 2011r. - 25k pkt|5 Października 2011r. - 50k pkt|11 Października 2011r. - 100k pkt|24 Października 2011r. - 256k pkt|6 Listopad 2011r. - 500k pkt|13 Grudzień 2011r. - 1kk pkt|