Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Prawidłowa instalacja Virtualboxa do liczenia LHC2.0

Zaczęty przez Szopler, 01 Styczeń 2012, 17:13

Szopler

Zainstalowałem VBox na Debianie 6.0.3 i BOINC (nie jako usługę) i usiłuję liczyć LHC2.0. Niestety WU wysypują się jeden za drugim...

VirtualBox version: 4.0.14r74382

NOTICE: Cleaning old VMs of the project...
VBoxManage: error: Cannot delete the machine state as the machine is not in the saved state (machine state: PoweredOff)
VBoxManage: error: Details: code VBOX_E_INVALID_VM_STATE (0x80bb0002), component Console, interface IConsole, callee nsISupports
Context: "DiscardSavedState(true )" at line 421 of file VBoxManageMisc.cpp
NOTICE: VM state discarded!
NOTICE: VM unregistered and deleted via VBoxManage.
VBoxManage: error: Could not find a registered machine named 'BOINC_VM'
VBoxManage: error: Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component VirtualBox, interface IVirtualBox, callee nsISupports
Context: "FindMachine(Bstr(a->argv[0]).raw(), machine.asOutParam())" at line 829 of file VBoxManageStorageController.cpp
WARNING: it was not possible to remove the IDE controller.
NOTICE: I'm running in a GNU/Linux system...
VBoxManage: error: Could not find a registered machine named 'BOINC_VM'
VBoxManage: error: Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component VirtualBox, interface IVirtualBox, callee nsISupports
Context: "FindMachine(Bstr(VMName).raw(), machine.asOutParam())" at line 153 of file VBoxManageMisc.cpp
NOTICE: CernVM does not exist, so it is not necessary to unregister.
NOTICE: VM was not registered, deleting old VM folders...
NOTICE: VM folder deleted!
NOTICE: Cleaning completed

Initializing VM...
Decompressing the VM
Uncompressed finished
NOTICE: Virtual machine name BOINC_VM
Registering a new VM from unzipped image...
VM successfully registered and created!
VBoxManage: error: The virtual machine 'BOINC_VM' has terminated unexpectedly during startup with exit code 0
VBoxManage: error: Details: code NS_ERROR_FAILURE (0x80004005), component Machine, interface IMachine, callee
NOTICE: VM has been started!
DEBUG level 3
NOTICE: VM is powered off and it shouldn't (1 time!)
NOTICE: Retrying to check in 2 seconds!
NOTICE: VM is powered off and it shouldn't (2 time!)
NOTICE: VM is powered off and it shouldn't (3 time!)
NOTICE: VM is powered off and it shouldn't (4 time!)
NOTICE: VM is powered off and it shouldn't (5 time!)
ERROR: VM has been powered off for the last 5 poll calls!
ERROR: Cancelling Work Unit!
22:30:38 (515): called boinc_finish

Troll81

RAD-Poland

zainstaluj nowszą wersję VirtualBox'a
obecnie minimalna rekomendowana to 4.1.x
http://lhcathome2.cern.ch/installing-virtualbox

testowałem na 4.0.6 miałem podobny problem
po zainstalowaniu VirtualBox-4.1-4.1.0_73009 przeliczyłem ~ 30 próbek

najnowsza VirtualBox-4.1-4.1.8_75467 do pobrania dla różnych dystrybucji Linuxa
http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads

ponadto przejrzyj dział o LHC_2

na marginesie projekt przyznaje punkty oparte o benchmark czasu uruchomienia (run_time) i aby otrzymać jakiekolwiek punkty należy mieć zainstalowanego boinc w wersji która nalicza osobno czasy CPU_time i RUN_time (typowa próbka RUN_time ok 24h,CPU_time kilka sekund) stare wersje boinc podają tylko CPU_time

EDIT: mogą być też potrzebne 32 bitowe biblioteki
http://www.boincatpoland.org/smf/lhc-2-0-test4theoty/test4theory-i-linux/msg156095/#msg156095

WCG:
PG:         YOYO:

Karlik

Domyślam się, że uruchamiasz to jako daemona a nie z managera, musisz sobie skompilować/ściągnąć wersję wrappera, który uruchomi VirtualBoxa w trybie headless. Jak masz 64-bitowy system to możesz skorzystać z mojego (w załączniku).

EDIT:
Doczytałem, że nie uruchamiasz jako usługę. Ale jeżeli uruchamiasz nie z poziomu managera tylko boinc_client to i tak będzie się psuło. Poza tym sprawdź w BIOSie czy nie masz włączonego intelowskiego chronienia wykonywania (nie pamiętam dokładnie nazwy). Wiem, że z którąś maszyną wirtualną mi się gryzło (nie pamiętam czy KVM czy VBox). Poza tym oczywiście nie możesz mieć uruchomionej żadnej maszyny kvmowej (nie chcą ze sobą współpracować - przynajmniej u mnie).

Szopler

No właśnie uruchamiam nawet nie boinc client tylko boinc --allow_remote_gui_rpc i to wszystko... i faktycznie się psuje.

Karlik

Jak masz 64 bitowy system to wrzuć to co dałem w załączniku. A jak nie to musisz sobie skompilować lekko zmodyfikowane źródła wrappera.

Szopler

Karlik

Tak jeszcze dla formalności przyszło mi do głowy: dodałeś się do grupy vboxusers (lub podobnej w zależności od pakietu)?

Szopler

Nie wiem czy się nie mylę ale rc.local = root więc chyba powinno móc wszystko...