Problem z sieciówką USB na Ubuntu 10.04 na starym laptopie

Zaczęty przez Cyfron, 04 Styczeń 2012, 21:50

Cyfron

Witajcie

Mam problem z siecią na laptopie actina N340S8 (otrzymanym od Trolla) - postawiłem tam Ubuntu 10.04 x32 i wkładam do niego kartę edimax ew-7711usn i niestety nie do końca się z nią dogaduje.
Karta działa na pewno, bo właśnie teraz jej używam w innym kompie.

Jak na lapsie był XP to nawet mi się za pomocą tej karty połączył raz, a potem znowu były też jakieś tam problemy.
Port usb działa - dysk zewnętrzny czy usb bez problemu widziało i działało w obie strony

Czy może być taka opcja, że przez to, że w lapsie jest usb 1.1 to ta sieciówka nie gada za dobrze?

zrobiłem to co każą w ostatnim poście tutaj - to pomogło na tym kompie na którym jestem, jednak na laptopie nie zmieniło nic...

Jakieś pomysły?

Troll81

a na lapsie jest winxp czy ubuntu.... nie poprawiło na ubu czy win?

Cyfron

na lapsie teraz jest ubu i to na nim próbowałem to wszystko

na windowsie za wiele nie siedziałem i nie próbowałem tej sieciówki :)

Troll81

jaki chipset ma ta sieciówka? Atheros? Męcz Usera Martin Fox. on zjadł zęby na sieciówkach od linuksami :D

Cyfron

:( - obudowa zalewana

Ale tą kartę to on mi coś widzi pod linuxem, tylko nie widzi żadnych sieci, jak mu wpisuje z palca namiary na sieć, to niby próbuje się łączyć, ale nic z tego nie wychodzi...

Troll81

a jakiego programu uzywasz do łączenia z siecią?

Cyfron

na kompie z ubu 11.04 nie musiałem żadnego uzywać do łączenia się z siecią - było po prostu w tym menu u góry to wybrałem, podałem hasło i wszedłem. na ubuntu 10.04 tak nie jest - trzeba coś instalować?

Troll81

no ale cos cię łączyło. ten program jak sie nazywa? wicd?

Cyfron

pojęcia nie mam co :)

Okazało się, że miałem błąd w tej regule "blaklist" - dodałem "s" na końcu :)
Już działa :)