5 lat za brutalny zbiorowy gwałt.....

Zaczęty przez Troll81, 29 Czerwiec 2012, 15:09

krzyszp

Cytat: Troll81 w 03 Lipiec 2012, 13:49
a ta sprawa jest juz zakończona? myslałem że bedą odwołania?
Były... Oddalone.
Z tego co się orientuję, organizacje polonijne zbierały kasę na Strasburg, ale już przestałem śledzić tę sprawę.

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Pantarhei

Cytat: Troll81 w 03 Lipiec 2012, 13:34
to po ciul orzekac dozywocie jak kolo ma wyjść po 10? jak dla mnie głupota...

Żeby wyjść musi spełniać jakieś warunki (dawać gwarancję, że kara odniosła skutek), potem po wyjściu jest w okresie próby, co oznacza że za kolejne przestępstwa lub inne naruszenia prawa może zostać mu kara odwieszona, a w pewnych przypadkach musi być odwieszona. (to takie wróżenie o prawie brytyjskim na podstawie prawa polskiego)
W związku z powyższym, wnoszę o przyznanie mi renty inwalidzkiej drugiej grupy.

Troll81

http://nasygnale.pl/kat,1025343,title,Brutalny-gwalt-na-16-latce-Prokuratura-umorzyla-sledztwo,wid,14734381,wiadomosc.html?ticaid=5ec08

mam tylkonadzieja że dorwa gnoja i że nie dostanie 5 tylko 15 lat.

Pantarhei

http://www.tvn24.pl/32-lata-w-wiezieniu-za-gwalt-i-zabojstwo-3-latki-niewinny,263486,s.html

Troll81

no proszę..... a jednak nadal uważam że jedna pomyłka na 10 000 osadzonych nie jest przesłanką do zmniejszania wyroków tylko do dokładniejszych śledztw....

lukaszja

Cytat: Troll81 w 07 Lipiec 2012, 19:41
no proszę..... a jednak nadal uważam że jedna pomyłka na 10 000 osadzonych nie jest przesłanką do zmniejszania wyroków tylko do dokładniejszych śledztw....
1. Nie wiesz, czy dotyczy to 1 osoby na 10.000,
2. Między innymi w USA wykonuje się karę śmierci - powiedz tę swoją złotą myśl rodzinie zgładzonego,
3. To może spotkać również Ciebie (oby nie),
4. Zdecydowanie wolę system prawa kontynentalnego od anglosaskiego common law,
5. Wyroki nie mają być zmniejszane (ani zwiększane) - ona mają być sprawiedliwe,
6. Zostań sędzią - zobaczysz, jaka to odpowiedzialność

Nie chcę toczyć zażartych polemik co do wysokości i rodzaju kar - te kwestie są stare jak świat i nie znaleziono jak dotąd sposobu na pozbycie się przestępczości. Chcę tylko przestrzec przed pochopnymi, łatwymi i często głoszonymi pod publiczkę hasłami. Bo w Polsce każdy zna się na medycynie i prawie... ;)

Troll81

i na piłce nożnej....
Ilość osadzonych we więzieniach w USA jest dosyć duża. jak często zdarzają się rewizje wyroków??
Sorry ale za gwałt na 3 letnim dziecku jak dla mnie dożywocie jest odpowiednia karą..... a ze śledczy dali D to już inna sprawa

Pantarhei

Cytat: Troll81 w 07 Lipiec 2012, 23:56
i na piłce nożnej....
Ilość osadzonych we więzieniach w USA jest dosyć duża. jak często zdarzają się rewizje wyroków??
Sorry ale za gwałt na 3 letnim dziecku jak dla mnie dożywocie jest odpowiednia karą..... a ze śledczy dali D to już inna sprawa

Tak jak pisał Lukaszja - nie wynaleziono skutecznego rozwiązania problemu przestępczości za pomocą wymiaru kar ( w CHRL gdzie za przestępstwa gospodarcze grozi KS korupcja kwitnie). Istotnie bezowocna będzie dyskusja o tym od ilu lat za gwałt na 3latce kara będzie sprawiedliwa, namawiam tylko do większej pokory i refleksji przed tym jak następnym razem krzykniemy "15 lat to za mało", "dożywocie to za mało".
Błyskawicznie znalazłeś Trollu dość tego, kto dał D w przypadku Amerykanina - śledczy. A może nie śledczy tylko sędzia, a może jednak ława przysięgłych, albo obrona dała D. A może NIKT nie dał D. Stan wiedzy w dniu kiedy był skazywany nie pozwalał na porównawcze badania DNA, więc może jednak został osądzony rzetelnie i nikt błędu formalnie nie popełnił. Więc skazując kogoś dziś nigdy nie będziemy mieli pewności czy postęp nauki nie udowodni w przyszłości czegoś niespodziewanego także dlatego. A sądzenie w sprawach karnych to ciężki chleb.

Proponuję obejrzeć film, który dobrze pokazuje na przykładzie jednej sprawy wszystkie problemy wymierzania sprawiedliwości.
Za darmo (za oglądanie reklam) można go zobaczyć tu: http://www.iplex.pl/filmy/bezmiar-sprawiedliwosci,6303

Troll81

wiesz jj już kilka filmów tego typu widziałem (np polski film Symetria) i uważam ze naprawdę sporo jest do naprawienia w Polsce chociażby w tej dziedzinie. Prowadzenie śledztw i sam proces to często bywa farsa (sprawa olewnika) ale to nie znaczy ze zwyrodnialców nie należy karać. Sorry ale jak ktoś zgwałcił i pociął twarz dziewczynie to zrujnował jej życie. Jeśli nie ma wątpliwości co do jego udziału to sorka ale takiego kolesia należy po prostu izolować od społeczeństwa. I 5 lat to jak dla mnie za mało. Chyba ze przez 5 lat ten kolo będzie intensywnie resocjalizowany aż pojmie bezmiar swego okrucieństwa ale wtedy pewnie sam się powiesi....