W przyszłości Photoshopa tylko wydzierżawisz?

Zaczęty przez Bezprym, 14 Marzec 2013, 16:00

Bezprym

Adobe przygotowuje się do zakończenia ,,pudełkowej" dystrybucji pakietu Creative Suite. Na łamach swoich blogów napisano, że od 1 maja tego roku nie będą już mogli zapewnić klientom pudełkowych wersji oprogramowania Adobe. Dotyczyć to będzie nie tylko całej wersji – Creative Suite Collections – ale też wszystkich sprzedawanych oddzielnie aplikacji z pakietu, w tym Photoshopa, Premiere Pro czy Flasha Pro.

Wydaje się, że w ten sposób Adobe idzie w ślady Microsoftu. Tak jak gigant z Redmond uczynił ze swoim Office 365, przyzwyczajając swoich użytkowników do regularnego płacenia za dostęp do internetowej usługi, połączonej z prawem do korzystania z lokalnie instalowanego oprogramowania, tak i robi Adobe, promując swoją chmurę Creative Cloud. W ten sposób klient, zamiast kupować oprogramowanie na całe lata, staje się zakładnikiem producenta, płacącym z miesiąca na miesiąc czy z roku na rok tylko za prawo do jego używania.

http://www.dobreprogramy.pl/W-przyszlosci-Photoshopa-tylko-wydzierzawisz-Adobe-bliskie-zakonczenia-sprzedazy-pudelkowych-wersji,Aktualnosc,39920.html

cp

Cóż, kończy się pewna epoka, bo na zbiorowy opór użytkowników klientów za pomocą portfeli wobec takich praktyk nie liczę. Adobe to de facto monopolista na rynku (podobnie jak M$ z jego Office-em) i (na razie) może robić, co mu się żywnie podoba.
A na poprawienie humoru mały żarcik: Photoshop? To ta wściekle droga namiastka GIMP-a? :D

sknd

oby GIMP na tym zyskał... zupełnie się na tym nie znam, ale ponoć główną przewagą Fotoszopa jest to że ma CMYK a GIMP nie... więc oby to zrobili w końcu.

philozoph

To fakt, Gimp nie obsługuje 16 bitowych przestrzeni (podobno ma wejsc w 3.xx), wielu przestrzeni barw i kilku trybów. Ale i tak go wolę od PS :)

Krzysiak

Ta ulubiony temat do dyskusji
Potrzebuje do domu  Photoshopa bo Gimp jest gówniany i mi nie starcza  >:(
- A co robisz
- A poprawiam ostrość  i likwiduje efekt czerwonych oczu czasami dodam datę i podpis na zdjęciu  :facepalm2:

Ile razy to słyszałem  XD
Sam korzystam z Gimp`a i starcza mi do wszystkiego co mi jest potrzebne

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

Troll81

Na czyms trzeba zarabiać.... niedługo będzie chleb as a service :D