Dla wszystkich chętnych - przepis na wyprodukowanie mózgotrzepa z miodu :D
Miód pitny to napój alkoholowy, podobny do wina, uzyskany na drodze fermentacji miodu pszczelego
rozcieńczonego wodą , czyli tzw. brzeczki miodowej. Brzeczka może zawierać dodatkowo także
chmiel, zioła, korzenie lub sok owocowy, nadające miodom różny smak i charakter.
Postępowanie zasadniczo nie różni się od wyrobu wina owocowego.
Podział miodów pitnych:
1. W zależności od sposobu przygotowania brzeczki:
• niesycone - miód mieszany jest z wodą i fermentowany bez dodatkowych zabiegów.
• sycone - miód mieszany jest z wodą i otrzymana brzeczka jest gotowana. Jest to częciej
stosowana technika, ze względu na to, że proces gotowania niszczy różne szkodliwe
drobnoustroje mogące przeszkadzać w fermentacji.
2. W zależności od stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą :
• półtoraki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 0,5l wody. Tego typu miody pitne
fermentuj bardzo trudno, dając słodki produkt bardzo wysokiej jakości, który, by był gotowy
do spożycia musi leżakować nawet 10 lat.
• dwójniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 1l wody.
• trójniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 2l wody. Dojrzewają 1-1,5 roku.
• czwórniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 3l wody. Dojrzewają 6-8 miesięcy.
Trójniaki i czwórniaki są najczęściej wyrabiane w domowych warunkach, przez amatorów,
jako najłatwiejsze do sporządzenia.
3. W zależności od sposobu doprawienia brzeczki:
• miody naturalne - brzeczka została sfermentowana bez żadnych dodatków oprócz kwasku
cytrynowego i drożdży winnych.
• miody chmielowe - brzeczka sfermentowana z dodatkiem chmielu w ilości 5-10g na 10l
brzeczki.
• miody korzenne - brzeczka sfermentowana z dodatkiem różnych przypraw jak np.:
cynamonem, goździkami, imbirem, pieprzem, wanilią , jałowcem itp.
• miody owocowe - są to miody, w których do uwarzonej, wystudzonej brzeczki dodaje się
soków owocowych.
Poniższe przepisy dotyczą miodów syconych, jako "bezpieczniejszych" w produkcji.
Pierwsze, co należy zrobić , to przygotować zaczyn drożdży na miodzie. Dopiero posiadając silny
zaczyn można przystąpić do dalszej czynności, jaką jest gotowanie brzeczki. Brzeczkę gotuje się
około 1-2 godziny lub tak długo, dopóki wydzielają się szumowiny, które dziuraw łyżką "szumówką"
zbieramy i odrzucamy. Należy zmierzyć początkową zawartość brzeczki w garnku i pod koniec
gotowania uzupełnić poziom płynu do pierwotnego.
Przykłady na 10l miodu naturalnego:
czwórniak
2,5l miodu
7,5l wody
trójniak
3,3l miodu
6,6l wody
dwójniak
5l miodu
5l wody
półtorak
6,6l miodu
3,4l wody
do wszystkich dodajemy
35-50g kwasku cytrynowego
4g pożywki
Sam proces "balonowania" taki jak w winie :D
trzeba będzie pomyśleć :)
Ale mi smaka robicie :) Chyba zacznę myśleć o jakimś sprzęcie :parrrty:
ba - chyba na zimę zapuszczę jak będzie trudniej o owoce :ph34r:
ciekawe kiedy pojawi się temat Piwko, Piweczko, Piweńko
żeby uwarzyć piwo to już trzeba mieć aparaturę :D balon i garnek nie wystarczą :D
Jak mi zaraz który założy temat o pędzeniu bimbru, to nie wiem co zrobię XD
Cytat: Pigu w 05 Sierpień 2009, 00:04
ciekawe kiedy pojawi się temat Piwko, Piweczko, Piweńko
Zalążęk już jest. (http://www.boincatpoland.org/smf/rozmowy-nieboincowane/winusio-winko-wineczko/msg73890/#msg73890)
bimber bimberek bimberuś???
mojemu dzadkowi kiedyś nieźle wychodził ;)
Cytat: Troll81 w 05 Sierpień 2009, 11:01
bimber bimberek bimberuś???
bimber bimberek paliwko rakietowe XD
Uprawa konopi???
tego już nie popieram :deadman:
fakt że zaczęłoby się już robić nieprzyjemnie... moglibyśmy skończyć jak hyperreal.info.....
Mała prowokacja >:( 5 z plusem za czujność ::)
Jakich drożdży używacie? Dedykowanych specjalnie do miodu pitnego znaleźć nie mogę. Co do moich gustów, to preferuję wytrawny, najlepiej czwórniak.