Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Miodzik, miodeczek, miodzio

Zaczęty przez Troll81, 04 Sierpień 2009, 20:45

Troll81

Dla wszystkich chętnych - przepis na wyprodukowanie mózgotrzepa z miodu :D

Miód pitny to napój alkoholowy, podobny do wina, uzyskany na drodze fermentacji miodu pszczelego 
rozcieńczonego wodą , czyli tzw. brzeczki miodowej. Brzeczka może zawierać  dodatkowo także 
chmiel, zioła, korzenie lub sok owocowy, nadające miodom różny smak i charakter. 
Postępowanie zasadniczo nie różni się  od wyrobu wina owocowego. 

Podział  miodów pitnych: 

1. W zależności od sposobu przygotowania brzeczki: 

•   niesycone - miód mieszany jest z wodą  i fermentowany bez dodatkowych zabiegów. 
•   sycone - miód mieszany jest z wodą  i otrzymana brzeczka jest gotowana. Jest to częciej 
stosowana technika, ze względu na to,  że proces gotowania niszczy różne szkodliwe 
drobnoustroje mogące przeszkadzać  w fermentacji. 

2. W zależności od stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą : 

•  półtoraki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 0,5l wody. Tego typu miody pitne 
fermentuj  bardzo trudno, dając słodki produkt bardzo wysokiej jakości, który, by był gotowy 
do spożycia musi leżakować  nawet 10 lat. 
•   dwójniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 1l wody. 
•   trójniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 2l wody. Dojrzewają  1-1,5 roku. 
•   czwórniaki - miody w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 3l wody. Dojrzewają  6-8 miesięcy. 
Trójniaki i czwórniaki są najczęściej wyrabiane w domowych warunkach, przez amatorów, 
jako najłatwiejsze do sporządzenia. 

3. W zależności od sposobu doprawienia brzeczki: 

•   miody naturalne - brzeczka została sfermentowana bez  żadnych dodatków oprócz kwasku 
cytrynowego i drożdży winnych. 
•   miody chmielowe - brzeczka sfermentowana z dodatkiem chmielu w ilości 5-10g na 10l 
brzeczki. 
•   miody korzenne - brzeczka sfermentowana z dodatkiem różnych przypraw jak np.: 
cynamonem, goździkami, imbirem, pieprzem, wanilią , jałowcem itp.   
•   miody owocowe - są  to miody, w których do uwarzonej, wystudzonej brzeczki dodaje się   
soków owocowych. 

Poniższe przepisy dotyczą miodów syconych, jako "bezpieczniejszych" w produkcji. 
Pierwsze, co należy zrobić , to przygotować  zaczyn drożdży na miodzie. Dopiero posiadając silny 
zaczyn można przystąpić  do dalszej czynności, jaką  jest gotowanie brzeczki. Brzeczkę  gotuje się   
około 1-2 godziny lub tak długo, dopóki wydzielają  się  szumowiny, które dziuraw  łyżką  "szumówką" 
zbieramy i odrzucamy. Należy zmierzyć  początkową zawartość brzeczki w garnku i pod koniec 
gotowania uzupełnić  poziom płynu do pierwotnego. 
 
Przykłady na 10l miodu naturalnego: 
 
czwórniak          
2,5l miodu       
7,5l wody     

trójniak
3,3l miodu
6,6l wody

dwójniak
5l miodu
5l wody

półtorak
6,6l miodu
3,4l wody

do wszystkich dodajemy
35-50g kwasku cytrynowego 
4g pożywki

Sam proces "balonowania" taki jak w winie :D

emik



kempler

Ale mi smaka robicie :) Chyba zacznę myśleć o jakimś sprzęcie  :parrrty:

Kury Nas pogryzą, Raptory zeżrą....

Pigu

ba - chyba na zimę zapuszczę jak będzie trudniej o owoce :ph34r:

ciekawe kiedy pojawi się temat Piwko, Piweczko, Piweńko

Troll81

żeby uwarzyć piwo to już trzeba mieć aparaturę :D balon i garnek nie wystarczą :D

Mchl

Jak mi zaraz który założy temat o pędzeniu bimbru, to nie wiem co zrobię  XD

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

Niekumaty Burak

Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Troll81


lolek

mojemu dzadkowi kiedyś nieźle wychodził  ;)

Mchl

Cytat: Troll81 w 05 Sierpień 2009, 11:01
bimber bimberek bimberuś???
bimber bimberek paliwko rakietowe  XD

W nagłych wypadkach wzywać przez: mail: mchlpl[at]gmail.com | PM|mchl[a]boincatpoland.org

Niekumaty Burak

Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Pigu

tego już nie popieram  :deadman:

Troll81

fakt że zaczęłoby się już robić nieprzyjemnie... moglibyśmy skończyć jak hyperreal.info.....

Niekumaty Burak

Mała prowokacja  >:( 5 z plusem za czujność  ::)
Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Ufol

Jakich drożdży używacie? Dedykowanych specjalnie do miodu pitnego znaleźć nie mogę. Co do moich gustów, to preferuję wytrawny, najlepiej czwórniak.