Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

Awaria sprzętu, a wyniki obliczeń.

Zaczęty przez Viranis, 27 Sierpień 2011, 12:01

Viranis

Mam pytanie. Czy klient BOINC jest zabezpieczony przed awariami sprzętu, połączenia sieciowego. Czy wyłączenie prądu może wpłynąć na wynik obliczeń czy program co jakiś czas robi kopię zapasową przeliczonego fragmentu?

matszpk

jesli aplikacja to wspiera to robi checkpointy i przy wznowieniu rozpoczyna od niego. teoretycznie powinno to działać.

simonic

Manager BOINC generalnie radzi sobie z takimi sytuacjami, w najgorszym wypadku stracimy kilka godzin pracy. Z własnych obserwacji mogę tylko powiedzieć, że najczęściej próbki "sypią" się gdy nagle zabraknie paięci RAM dla zadań...

Troll81

Jak aplikacja jest dobrze napisana (czytaj projekt nie ejst w fazie alfa ani beta) to z reguły co jakiś czas zapisuje aktualny stan (czyli checkpoint) i w razie awarii wznawia od tego momentu.

pawg

A na eonie checkpointy nie działają  :(

Troll81

EOn jest w fazie alpha. proponuję zmienić projekt na jakiś stabilny albo liczyć się z różnymi kwiatkami. Po to jest faza alpha by naprawiać błędy

pawg

ok. Już jestem na Enigmie i tam wszystko działa... Biore się do roboty i planuję dołożyć się do SKB@P P-)

GRID

Troll81

Taki świerzy a juz obiecuje wkład finansowy :D chwali się :D