Forum - moderacja

Zaczęty przez GRID, 07 Wrzesień 2011, 16:27

GRID

W liście błędów indeksowania Google strony boincatpoland.org jest prawie 4k błędów więc dzisiaj z moderowałem ponad 400 postów na forum. Głównie posty w których był link (boincatpoland.org/modules.php?...) do starej wersji forum, czyli posty przed końcem 2007 roku.
Większość linków albo skasowałem lub zmieniłem na [moderacja: link nie aktualny]. Czasami pozmieniałem na prowadzące do Wiki lub FAQ.
4h pracy ale mam nadzieję że liczbę błędów indeksowania da się niebawem zmniejszyć do 2k a google bardziej nas polubi.

Wątek założyłem aby trochę zmotywować obecnych i przyszłych moderatorów do pracy. :ahoy:

Troll81

słuszność masz. jakbyś mi podał tę listę błędów indeksowania to może bym wspomógł??

GRID

Listy błędów nie można eksportować do arkusza. Jedynie wyniki błędów a nie przyczyny. Aby pokazać ci przyczyny błędów trzeba by było dać Ci dostęp do google webtools.

Arthusp

Cytat: GRID w 07 Wrzesień 2011, 18:17
Listy błędów nie można eksportować do arkusza. Jedynie wyniki błędów a nie przyczyny. Aby pokazać ci przyczyny błędów trzeba by było dać Ci dostęp do google webtools.

A czy dasz radę jakoś wkleić wynik tutaj? (oczywiście z znacznik code ;))

GRID

W załącznikach daje wszystkie błędy na B@P (błędów na forum prawie już niema). Jednak są to strony docelowe (ważniejsze są te które generują).
Ale może znajdziecie w tym przyczyny błędów. Z usunięciem stron z b@p.org/modules.php? było łatwo bo znalazłem strony na których był ten link. Z listy wynika że gdzieś jest link do nieistniejącego już katalogu boincatpoland.org/images obecnie ten katalog jest w boincatpoland.org/wiki/images. Najbardziej ciekawi mnie błąd który index.php?title=Dyskusja_kategorii:Projekty_GPU_ATI&action=edit&redlink=1 który jest wynikiem linka dyskusja z menu Widok na Wiki ale to już pewnie zadanie dla mnie.

Troll81

sporo syfu zrobiło się pewnie przy przenoszeniu niektórych wątków do archiwum.....

GRID

Jak na ironię tylko kilka błędów jest generowane przez forum. Większość przez wiki. Błędy typu modules.php? niebawem znikną Google po zindeksowaniu podstron na których były błędne linki potrzebuje od paru dni do tygodnia.
Pod względem błędów indeksowania jest na forum powiedziałbym dobrze.
Ale wracając do moderacji forum zawsze można coś zrobić lepiej. np w postach może być więcej linków do wiki.
Można zachowywać odpowiedni układ kategorii (bardziej intuicyjny), można poprawiać błędy na co szczególnie zwraca Aegis Maelstrom, można sprzątać stare wątki z niepotrzebnych dyskusji tak aby odwiedzający z google miał esencję potrzebną do rozwiązania jego problemu.

AL

Poza tym można by edytować niektóre dłuższe wątki i edytować pierwszy post - by w nim umieszczać odpowiedzi, najważniejsze informacje podsumowujące wątek itp. Ostatnio tak zrobiłem w wątku dotyczącym odznak w WCG - umieściłem w pierwszym wątku informację na temat zasad ich przyznawania, bo jak sam szukałem to informacje na ten temat znalazłem dopiero na którejś tam podstronie.

Troll81

Popieram pomysł ALa.  :p_arr: :p_arr: :p_arr:

GRID

GRID

liczba błędów indeksowania spadłą do 1 855

Troll81

:respect: szacun ci wielki za twój wkład, jak znów będziesz w Polsce to stawiam  :parrrty: