Wiki i Forum zrozumiałe dla każdego.

Zaczęty przez GRID, 09 Grudzień 2011, 01:41

GRID

Ostatnio zauważyłem (po ankietach i statystykach odwiedzin, siedziałem nad tym 3 dni) że nasza wiki i forum musi popracować nad tym, aby było bardziej zrozumiałe dla każdego.
Na początek trochę danych: ankieta.
Odwiedziny naszej strony w miesiącu : 28 994.
46,81% (13627,18 osób)czyli osób to osoby nowe czyli nie znające na ogół słowa BOINC.
Minimum połowa z 53% (15367 osób)- ich wiedza na temat BOINC, sprzętu i oprogramowania jest na poziomie wczesnym. Tylko ułamek z nich to informatycy i pasjonaci.

A teraz apel. Prośba do wszystkich aby:
1. Ogólnie mówiąc piszcie posty, wątki tak jakbyście pisali dla wszystkich 348,000 osób czytających nasze forum rocznie, a nie tylko dla 1 osoby (siebie lub pod siebie)

• Piszcie dokładne tytuły otwierających postów. Zamiast - mam problem to np. Problem z kartą graficzną 5xxx MilkyWay@Home. Zamiast Google hangouts to np. Ciekawa usługa społecznościowa - Google hangouts
  • Najważniejsze: Twórzcie treści/poradniki na wiki i forum jak najbardziej prosto i zrozumiale. Ostatnio po edytowałem trochę Wiki w tym celu a forum cały czas. Dla tego że ludzie są wygodni, nie lubią tracić czasu, i co najważniejsze każdy człowiek ma inny system analizowania danych i jest przyzwyczajony że na każdy temat znajdzie wiele wyników w googlach. Jeden woli tekst, drugi zdjęcia, trzeci kod. Dla tego ważne jest przy pisaniu artykułów i postów podejść do każdego tak jakby miał to przeczytać ktoś ilorazem inteligencji w zakresie od 0 do 250.
  • Jeżeli nie znacie konkretnej odpowiedzi - nie piszcie np. a może .... lub chciałbym Ci na to pytanie odpowiedzieć ale nigdy tego nie robiłem i nie wiem.
  • Starajcie się nie offtopować wątków które mogą mieć wartość motoryczną, informacyjną. Będzie łatwiej ludziom w potrzebie. A nie które osoby nawet bez przeszkadzania mają problemy z utrzymaniem na poziomie pewnych wątków.
  • Linki. Nie wymagam od nikogo ale ja lubię dać jako link do wiki słowa takie jak BOINC, MilkyWay@home, Mersenne@home <- szczególnie w wątkach nie związanych z BOINC na które wchodzą osoby z google na frazy typu Rozmowy nieBOINCowane, Komputery. Altruistycznie też jest, dać opis/notkę obok linka do czego on prowadzi a na pewno odwiedzi go więcej osób

Nie będę podawał listy osób które piszą posty tak jakby odwalały komuś łachę lub tak jakby myślały to niezły z ciebie tępak jak nie rozumiesz lub jakby traktowały forum jak swój komunikator Gadu-Gadu ale podam przykład wzorowego wątku. Została zawarta w nim nie tylko odpowiedź na pytanie, ale również kilka opcjonalnych rozwiązań. Nie ma w nim odpowiedzi w stylu link do jakiejś anglojęzycznej strony o rozmiarze kilku kartek A4 i szukaj sobie sam, a pięknie przedstawione lokalizacje, kody i parametry danego zagadnienia.

Jeżeli chodzi o tworzenie dobrych tytułów i treści postów na forum w TOP5 jest Krzysiak_PL_GDA. Który nawet zdjęcia w swojej galerii oznacza tagiem. A co do tytułów i treści postów to jestem pewien że oglądalność forum podniósł o 3% - efekt jest szczególnie widoczny od 28 Listopad 2011 godzina 17:00.

Czekam na wasze sugestie.

Troll81

T moze wyczyscić te wątki które są wartosciowe z oftopów i innego badziewia?

GRID

Zawsze można tak zrobić tylko to zależy od wątku. Ja zerkam sobie na statystyki i widzę np że na jakiś wątek wchodzi więcej lub mniej ludzi, oraz że jakiś że jakiś procent opuszcza naszą stronę z tego wątku.  No ważne żeby sami piszący pisali wydajniej.

Np poprawiłem ten wątek Strona monitorująca loty nad Europą. W odpowiedz nr dwa był link do podstrony pokazującej jakie samoloty można monitorować a jakie nie.
Po prostu dałem najważniejszą przetłumaczoną treść od razu do posta. Przy okazji samemu poznając modele samolotów.

Sposób na podejście do tego zagadnienia może być wiele. Ja biorę nacisk na wiki, szczególnie na artykuły które pamiętam że wlazłem zobaczyłem a po 10 sek kliknąłem cofnij.

GRID

Dzięki piwik zauważyłem że wątek sklepy z częściami elektronicznymi (chociaż jest na 12 pozycji w google) jest odwiedzany przez zainteresowanych tym tematem. Więc poprawiłem pierwszy wątek. Listę Trolla delikatnie przebudowałem. Pogrubiłem słowo sklepy z częściami elektronicznymi i co najważniejsze dodałem ankietę aby zainteresowani od razu mieli rozeznanie w popularności sklepów z częściami elektronicznymi. Oczywiście znający się na temacie maja większe możliwości dokładnego opisania tematu.

Oczywiście podobnych fraz i podstron na forum są setki.