Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Za Polskę ! Do boju ! Grzegorz Roman Granowski

Zaczęty przez Grzegorz R. Granowski, 19 Marzec 2021, 20:25

SzaMoT

Zobacz menadżer urządzeń w win, czy są 2 cpu

Grzegorz R. Granowski

teraz nie mogę - komputer mam w biurze. ale sprawdzę, oczywiście.

SzaMoT

BM, sprawdź po restarcie systemu pierwsze komunikaty dziennik zdarzeń, czy są wykrywane 2 CPU

Grzegorz R. Granowski

Grzegorz R. Granowski

to jest taka sama konfiguracja co drugi komputer dla PG ... z 40 CPU

Grzegorz R. Granowski

pszyklejony

chr80♂°🛰�

Tak było zawsze?
Windows instalowałeś od nowa czy do nowego kompa poszedł dysk z systemem?
HT wł czy wył i masz 40 rdzeni czy 40 wątków?

Grzegorz R. Granowski

nie, nie było tak zawsze.

jest nowy system 11 a nie 10.  mam dwa procesory po 20 core zainstalowane. pozdrawiam ... GRG

procesory i płyta jest stara ... a zasilacz, obudowa są nowe ...

Grzegorz R. Granowski

ok 11 wybieram się do biura gdzie mam komputer, jeśli Sz. Koledzy mają pomysły o co tu chodzi bardzo proszę!

dziękuję z góry, GRG

tito

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to ustawienia w BM aby korzystał z 50% CPU
Ale skoro będziesz już na miejscu to odpal CPU-Z i wstaw co on widzi i jak Tomasz napisał początek logu BM tuż po uruchomieniu
A i jeszcze cc_config - o ile go posiadasz

SzaMoT

Patrząc na czas zadań ESP na tych 2 hostach jeden z 20c drugi 40c są praktycznie takie same.

Grzegorz R. Granowski

wszystko już jasne ... procesory są dwa fizycznie, ale menedzer zadań pokazuje tylko jedno gniazdo  ... 20 core.

także dziękuję oraz pozdrawiam serdecznie ... Grzegorz

Grzegorz R. Granowski

Grzegorz R. Granowski

Cytat: SzaMoT w 01 Styczeń 2026, 10:23Patrząc na czas zadań ESP na tych 2 hostach jeden z 20c drugi 40c są praktycznie takie same.

tak, ustawienie 2 x 20 core jest rzeczywiście dużo bardziej wydajne. dziękuję ... GRG

a mam jeszcze pytanie a dla SoB 16 core 9950 i 12 core 7900 to jak  ustawić? liczę na wątkach nie rdzeniach.

SzaMoT

Cytat: Grzegorz R. Granowski w 01 Styczeń 2026, 11:53
Cytat: SzaMoT w 01 Styczeń 2026, 10:23Patrząc na czas zadań ESP na tych 2 hostach jeden z 20c drugi 40c są praktycznie takie same.

tak, ustawienie 2 x 20 core jest rzeczywiście dużo bardziej wydajne. dziękuję ... GRG

a mam jeszcze pytanie a dla SoB 16 core 9950 i 12 core 7900 to jak  ustawić? liczę na wątkach nie rdzeniach.

Jak widać 2 CPU które liczą jednocześnie te same zadanie nic nie daje. Powinieneś użyć Affinity Watcher do przypięcia zadań (jedno zadanie przypięte do 1 CPU).
Napisz może na forum w sprawie konfiguracji Affinity Watcher, podaj modele CPU, trzeba pobrać program i utworzyć plik .bat z konfiguracją, i dodać do autostarstu systemu. To powinno dla 2 CPU i przypięciu zadań spowodować wzrost o ~100%. To samo tyczy się AMD 9950 i 7900 mają 2 CCX najwydajniej jest gdy zadania są przypięte na stałe. Tutaj raczej na forum nikt tego nie stosuje, dlatego dopytaj na forum projektu PG.

Pozdrawiam w nowym roku

Grzegorz R. Granowski

dziękuję za Doradztwo - trochę jednak to za skomplikowane dla mnie ...

Zdrówka w Nowym Roku ... Grzegorz

Grzegorz R. Granowski

Pan, który składał 20 / 40 core odpisał, że to przez win home edition. potrzeba pro dla obsługi dwóch  proceorów.

pozdrawiam serdecznie/

tito

Linux?
To naprawdę bardzo proste.
Mam gotowy poradnik odpalenia BOINCa, niemalże kopiuj wklej.