Aktualności:

Nowy polski projekt BOINC - Universe@Home

Menu główne

Telephone Challenge S♠B

Zaczęty przez SzaMoT, 05 Marzec 2026, 08:00

SzaMoT

Wyzwanie początek 7 marca o 10:00 UTC, potrwa 10 dni, koniec przypada 17 marca 10:00 UTC

Zadania dla CPU są wymagające.

Link do Wydarzenia

Grzegorz R. Granowski

walczę ...!

nawet coś wynająłem  na dni kilka 2 x 12 core.

SzaMoT

Cytat: Grzegorz R. Granowski w 07 Marzec 2026, 14:56walczę ...!

nawet coś wynająłem  na dni kilka 2 x 12 core.

Odnośnie TSC, podczas wyścigów wydajność może być mniejsza.
Ja robiłem w ten sposób, uruchomić na start np. 10 hostów, przygotowany deflaut profil w PG, wybrany podprojekt GFN-16 12c dla 1 zadania.
Najlepsze hosty pozostawiłem reszta miekke odłączenie.
Inni też stosują taką taktykę.
GFN-16 szybko można ocenić

Obecnie instancje 12c avx512 są słabo opłacalne, lepiej już 12+ CPU cores + GPU, trafiają się losowo różne GPU, a ilość rdzeni CPU mimo, że raczej nie ma avx512, można natrafić na hosty które mają więcej niż 12 rdzeni CPU, dlatego znaczek 12+, cenowo lepiej a wydajność CPU może być lepsza + GPU

Grzegorz R. Granowski

tak, wiem ... można i 12 + cpu ... to i tak zabawa jest przecież ... przede wszystkim ...

jedna liczba na bardzo długie od już lat liczenie może się trafić albo nie ... patrząc statystycznie raczej NIE niż tak ...

choć wierzę w siebie ... zdrowia, GRG

spróbowałem przedwczoraj 12 + cpu i gpu i dostałem 14 core plus 1660 super - słabo

SzaMoT

"1660 super"
Tak jak pisałem wyżej większą ilość na start, wybrać najlepsze, 50 jednorazowo można uruchomiać,
Koszt na chwilę niewielki, bonus taki, że np. zamiast 1660 super, masz 3080 albo coś z serii 4xxx, bywają 4070TI, a dla CPU idzie niekiedy upolować 64 rdzenie.

Przykład osoby która wynajmuje praktycznie na stałe okolice ~100 hostów z 12+ CPU cores + GPU