Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Menu główne

Pamięć DDR3 ECC w "zwykłym" slocie

Zaczęty przez TJM, 11 Sierpień 2018, 09:41

TJM

Czy próbował ktoś z Was wsadzać kości DDR3 ECC do "zwykłej" płyty np. na Z87 obsadzonej procesorem obsługującym ECC ?
W necie sporo sprzecznych informacji, jedni piszą że nawet z procesorem nie obsługującym ECC sprzęt wstaje i działa normalnie, tylko bez ECC, inni piszą że nie działa w ogóle niezależnie od procesora (czarny ekran) albo że nie przechodzi POSTu.

Tak pytam bo parę razy trafiła mi się możliwość zakupu kości ECC powyciąganych z jakichś poleasingowych stacji roboczych, w bardzo dobrych cenach (znacznie taniej niż używki "zwykłych" DDR3 chodzą na allegro), tak że nawet opłacałoby mi się zmienić procesor z i5 np. na jakiegoś Xeona 1220 v3 jeśli miałoby to działać, oczywiście przed zmianą chyba bym nie omieszkał sprawdzić z i5 czy wstanie.

Krzysiak

Z tego co się orientuje to wszystko zależy czy CPU ma wbudowany kontroler ECC i tylko tyle

>>Moja szczegółowa sygnatur<< %)                                      >> Spis moich odkrytych liczb pierwszych << :whistle:

necavi

Cytatzależy czy CPU ma wbudowany kontroler ECC i tylko tyle

To by było zbyt piękne :P

Moja płyta obsługuje Xeona i pamięć ECC (nawet siedzi tam 1 kostka 8 GB ECC Reg) tylko na kość 16 GB ECC nawet patrzeć nie chce w dowolnej konfiguracji :deadman:
Ogólnie ECC na płytach nieserwerowych to ruletka. Jeżeli chcemy kupić to z zastrzeżeniem możliwości zwrotu.

TJM

Mi się wydaje że mam jedną płytę i to jeszcze na dodatek na gorszym chipsecie, ze zwykłym procesorem (jest tam jakiś starszy i5) i prawdopodobnie są w niej właśnie pamięci ECC ale nie jestem pewien. Nie mam jak sprawdzić bo sprzęt stoi w odległej lokalizacji i nieprędko będę mógł do niego zajrzeć. Dodatkową poszlaką jest to, że dmidecode --type 17 pokazuje tylko wielkość pamięci bez żadnych dodatkowych informacji, tak jakby coś nie pasowało (wszystko niemniej działa prawidłowo). ECC jeżeli jest to oczywiście nie działa.
Płyt z procesorami z serii Xeon E3 mam kilka więc liczę też na to, że w razie czego poprzekładam z jednej do drugiej tak że wszystko mi zadziała, byleby była na to szansa. Jest o co walczyć bo ostatnio miałem okazję kupić 4x8GB wyciągnięte z jakiejś stacji HP praktycznie w cenie jakichś lepszych 2x4 z Allegro lub okazyjnych 2x8, więc ponad 2x taniej. Czasami trafiają się takie pozostałości.

TJM

Kwestię testów pamięci rozwiązałem na razie w taki sposób, że zakupiłem z jakiejś aukcji 2x1GB DDR3 1600 ECC za 10zł  :ph34r: wychodząc z założenia, że jak to zadziała to i większe też. Jak przyjdzie ta garść pamięciowego złomu, to potestuję trochę na różnych płytach. Tymczasem jednak źródełko na RAMy ECC mi nieco podeschło.

TJM

No zrobiłem jak napisałem, przyszły mi te zabawkowe 1GB DDR3 ECC do testów - sprawdzałem i moje płyty z tym normalnie wstają - MSI ZH77A-G41 i MSI Z87-G43 oczywiście z Xeonami. Dalej wziąłem się za szukanie większych w dobrej cenie. Dłuższy czas codzień rano sprawdzałem ogłoszenia gdzie się dało przekopując wszystkie kości po 8 i zestawy 16/32GB aż w końcu udało mi się kupić zestawik 4x8 Samsunga 12800E w cenie 12800R :D Sprzedający w opisie napisał że to pamięci do serwerów i nie działają w normalnych kompach, nie wyprowadzałem go z błędu zresztą kupiłem do serwera %)

Na razie nie znalazłem jednoznacznego wpisu nigdzie w systemie że ECC działa ale według mnie jak wstało to działa na poziomie sprzętu, co najwyżej system o tym może nie wiedzieć ale to mało istotne.