[2021-04-15 - 2021-04-20] Australian Autumn Challenge

Zaczęty przez offline, 11 Kwiecień 2021, 11:49

Na stronie BOINCStats, Drużyna BOINC@AUSTRALIA utworzyła wyzwanie. które rozpoczyna się 15 kwietnia o 22:00 czasu UTC, czyli u nas o północy.
Koniec wypada na 20 kwietnia do 22:00 UTC.

Miłej zabawy  :ahoy: :attack:

chr80♂°🛰�

Universe@home jest tylko na CPU i AMD GPU?
Czyli nie ma na NVIDIe i INTELa?

Jest tylko aplikacja na CPU
https://universeathome.pl/universe/apps.php

Z tego co słyszałem najwydajniejszy system pod ten projekt to Linux

krzyszp

Najszybciej pod Linuksem, wyjątkowo dobrze się sprawdza Ubuntu, podejrzenia są, że tam jest jedna z bibliotek mocno zoptymalizowana (potrafi liczyć 2x szybciej niż Debian i nawet 3-4 x szybciej niż Windows).

Fajne zegarki :)
Należę do drużyny BOINC@Poland
 Moja wizytówka

Woli informacji informuję, że moje zachowanie może wydać się nieetyczne, ze względu na "zabunkrowanie" przed startem.
Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać, że chciałem zobaczyć jak działają reguły w BoincTasks.
Biorąc pod uwagę, że na co dzień nie liczę teraz Universe@Home, chciałem zachować trochę na start :ph34r: 

:attack:

tito

A ja akurat liczę, więc i w tym wyścigu liczcie na mój topór.

chr80♂°🛰�

sknd

Dorzucę małe co nieco na miarę mich skromnych możliwości...

Cytat: krzyszp w 11 Kwiecień 2021, 15:07
Najszybciej pod Linuksem, wyjątkowo dobrze się sprawdza Ubuntu, podejrzenia są, że tam jest jedna z bibliotek mocno zoptymalizowana (potrafi liczyć 2x szybciej niż Debian i nawet 3-4 x szybciej niż Windows).

Nie wiesz co to za biblioteka? Może uda się ją na inne distro przeszczepić

krzyszp

Kurcze, nie wiem.
Wydaje mi się, że to nie żadna z bibliotek bezpośrednio podczepionych do apki, tylko głębiej wywoływana jakaś biblioteka matematyczna. Wiem, że zaobserwowany skok wydajności nastąpił po przejściu z Ubu 18.10 na 20.04.

Moja wizytówka

chr80♂°🛰�

A jest możliwość-skrypt żeby to uruchomić na Colab'ie? ;D

Cytat: chris80uppers w 17 Kwiecień 2021, 23:02
A jest możliwość-skrypt żeby to uruchomić na Colab'ie? ;D

Nie wyrobisz się w czasie limitu sesji, a skrypt pozostaje ten sam dla wszystkich projektów, tylko zmieniasz adres projektu i do tego słaby klucz

tito

Chciałbym tylko nadmienić, że na Win 10 jest możliwość odpalenia ubuntu 20.04 i WU liczą się 2 - 2,5 raza szybciej.
https://www.omgubuntu.co.uk/how-to-install-wsl2-on-windows-10

Cytat: tito w 18 Kwiecień 2021, 00:33
Chciałbym tylko nadmienić, że na Win 10 jest możliwość odpalenia ubuntu 20.04 i WU liczą się 2 - 2,5 raza szybciej.
https://www.omgubuntu.co.uk/how-to-install-wsl2-on-windows-10

Wszystko jasne i proste ale jak podłączyć to do BoincTasks?
Umieściłem hasło w gui_rpc_auth.cfg
Podałem IP w remote_hosts.cfg
Restartowałem wszystko
Poleceniem hostname -I określiłem IP Ubuntu którą utworzyłem.
Wyłączyłem zaporę w win
Posunąłem się nawet do utworzenia mostka sieciowego.
Ogólnie to próbowałem różnych ustawień

Co jeszcze można uczynić by zadziałało?

tito

A tego to Ci nie powiem, bo nie korzystam z Taska. Mam mało hostów to ogarniam bezpośrednio.

chr80♂°🛰�

tito

chr80♂°🛰�

Witajcie.
Właśnie uruchomiłem na nowym liczydle ubuntu 20.04 mam BOINC Managera, ale liczy tylko na procesorze co zrobić żeby liczył na moim AMD RX 470?
Na stronie https://universeathome.pl/universe/prefs.php?subset=project jest "zaptaszkowane" AMD GPU. Trzeba w cc_config.xml coś wpisać?

Edit:
Chyba GPU nie weszło-sterowniki. A czas mi się kończy jutro nowy tydzień czas zacząć.

krzyszp

Moja wizytówka

necavi

Planetariuszom nie podskoczymy, ale Niemcy i Szkoci za nami. 2 pozycji łatwo nie oddamy :attack:

PS Dołączony na jednym kompie.
PS Statystyki wyścigowe dla konta ???

Lepsze dla zespołu :p_arr:

Ponad 4 godziny do końca, czyli do północy naszego czasu, zaraportujcie to co możliwe w miarę możliwości przed północą.
Można się spodziewać wyników naszej Drużyny w pierwszym poście, jak znikną komunikaty (new user)

PS.
N tą chwilę (liczba uczestniczących użytkowników 2745), to jest suma wszystkich 13 zespołów?
Z kredytem w wyścigu jest 494 na tą chwilę.
Trochę się pogubiłem z tym  :dunno: ta suma 2745 powinna być wynikiem oddania przynajmniej 1 kredytu? skoro tylu uczestniczy?

Ale to nie zmienia faktu, że wciąż mamy 2 pozycję  :boing:  :attack:

necavi

No co? Mamy 2 miejsce w wyścigu, a tu brak radości?
:boing:

pszyklejony

Cytat: necavi w 21 Kwiecień 2021, 15:14
No co? Mamy 2 miejsce w wyścigu, a tu brak radości?

Cytat: pszyklejony w 21 Kwiecień 2021, 17:41
Kilku kolegów zrobiło robotę. :attack:

Wszyscy się przyczyniliśmy do zajęcia 2 pozycji  :parrrty:

Chciałem ręcznie zrobić zestawienie wyników Naszego Zespołu ale nadal są komunikaty "new user"

tito

4ys