Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Menu główne

TJM

Zaczęty przez TJM, 19 Lipiec 2008, 13:53

TJM

TJM
Data urodzenia: 21 07 1980

Miejsce zamieszkania: Brzeziny koło Łodzi, jakiś czas pomieszkiwałem też w okolicach Warszawy i Poznania.

Zawód wyuczony: brak, skończyłem Liceum Ogólnokształcące na profilu mat-fiz, zmienionym pod koniec na mat-inf. Studia nadal nieukończone mimo dwóch podejść, ale jak to się mówi 'do trzech razy sztuka' :D

Zawody wykonywane: pracowałem jako admin sieci i baz danych w dużej firmie; kilka lat spędziłem na serwisie w sklepie z kompami, w woju byłem radiotelefonistą na radiostacji średniej mocy (R-140 - wspaniały sprzęt, mimo że ma swoje lata), za całokształt pracy dostałem nawet odznakę wzorowego żołnierza. Okazjonalnie zdarza mi się pracować jako elektryk.

Zainteresowania: Na pierwszym miejscu postawiłbym elektronikę, zwłaszcza 'retro' - lubię dłubać w starych sprzętach ewentualnie budować coś 'w starym stylu', np. lampowe odbiorniki radiowe, wzmacniacze itp. Niestety jest to hobby dość kosztowne, więc w praktyce poświęcam na to niewiele czasu.
Radiotechnika - tu z kolei nie mam zbyt dobrych warunków, bo wszelkie kombinacje z nadajnikami nie są zbyt ciepło przyjmowane przez sąsiadów :D Dobrze że chociaż w woju pobawiłem się porządnym sprzętem.
Informatyka: bazy danych, sprzęt, sieci i programowanie - w tej właśnie kolejności.
Oprócz tego lubię pojeździć na rowerze i powędkować, chociaż rower od 2 lat leży zepsuty i jakoś nie mam czasu dziada podreperować, więc tymczasowo po prostu biegam zamiast jeździć. Na wędkarstwo też mało czasu, sprzęt leży i się kurzy, ale obiecałem sobie że od przyszłego roku się to zmieni.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

TJM

Muzyka jakiej słucham - najlepiej zobaczyć pod adresem http://www.lastfm.pl/user/Chujogrom/charts?subtype=artists

Sprzęt którego używam:

1. C2D 1.86 GHz (o ile pamiętam to 6320), 4 GB RAM na płycie Gigabyte z chipsetem 945 Intela, do tego 2x HDD 80GB WD - mój domowy serwer www/poczty baz danych (między innymi główna baza Enigma@Home na tym leży). OS - praktycznie złożony z klocków linux-noname, wysoko zoptymalizowany pod ten konkretny sprzęt.

2. AMD Athlon 64 X2 3800+ AMD Phenom 9850BE z 2GB RAM na jakiejś taniej płycie Gigabyte - nawet nie pamiętam jaki ma chipset :D, 8 dysków 320GB i jeden 80GB - główny serwer Enigma@Home, na nim jest większość daemonów. OS: Debian 4

3. Celeron D 2.13@3.65GHz, 512 MB DDR również na płycie  Gigabyte wydłubanej z jakiegoś della czy tam compaqa, HDD 80GB - robi jako http proxy i jednocześnie serwer www Enigma@Home. OS: Debian 4.

Wszystkie 3 serwerki i główny komp są chłodzone wodą (obieg szeregowy, woda chłodzona parownikiem). Niestety nie mogę na nich odpalać BOINCa, ponieważ nie ma łatwego sposobu zatrzymania zadań na 3 kompach w razie zaniku napięcia w sieci, a proce obciążone w 100% 2-3 skracają czas pracy na UPSie. Nie mówiąc już o tym, że do chłodzenia musiałbym chyba pompę od CO założyć żeby woda płynęła odpowiednio szybko żeby to wszystko schłodzić  ;D

Moja użytkowa maszyna do niedawna (RIP): AMD Athlon TB 1.4, 1.5GB SDRAM na płycie Soltek SL-75KAV, Radeon 9800XT, SB Live w wersji gold, HDD 320GB i jakieśtam napędy CD/DVD. Niestety sprzęt zaczął się sypać ze starości i okrajany po awariach jest obecnie prawie nie do użytku. OS: WinXP. 23-go sierpnia 2008 został rozebrany na części.
Tak wyglądała wysłużona płyta: http://plikens.no-ip.net/668xwp8t7/20080824002.png  ;D
Następca to Q6600@3.6 GHz, 4GB DDR2 (OCZ REAPER 1066), Gigabyte EP45-DS3L, GF9600GT.

Tualatin 1.3GHz z 256MB SDRAM na jakiejś starej płycie Gigabyte, zintegrowane wszystko,
AiDec odstąpił mi trochę zbędnego hardware i teraz maszynka wygląda tak:
AMD Athlon 64 3500+, Asus A8N32-SLI DELUXE,  1GB DDR, dysk 80GB, grafika - ATI Mach64 4MB PCI; OS: zawsze świeża kopia (obraz) dysku systemowego serwera projektu, używany do testów i kompilacji nowych wersji aplikacji oraz automatycznego wykonywania backupów. Jako że ta maszynka nudzi się przez 95% czasu, od listopada 2008 będzie zawsze podpięta pod projekt miesiąca (z przerwami na różne wyścigi) o ile będą dostępne w nim aplikacje dla 32-bitowego linuksa.

Z przetwarzaniem rozproszonym pierwszy raz zetknąłem się w okolicach 1997 - w jakimś czasopiśmie był opis klienta distributed.net. Gdzieś od '98 roku klient dnetc śmigał u mnie 24/7 i tak było aż do 2003, okazjonalnie odpalam aż do dziś. Po drodze uczestniczyłem też w rozwoju klienta jako alpha/beta tester, głównie Amigowej wersji m68k (do 2003 obok PC stała u mnie na biurku Amiga).
Zahaczyłem też o inne projekty - SETI Classic (mało co przeliczyłem, ale mam teraz w profilu SETI fajną datę) i UD - na tamte czasy jednak obydwa klienty wciągały mi za dużo zasobów kompa, tak więc z dnet przeskoczyłem od razu na BOINCa jak go tylko odkryłem :D

Gdyby ktoś się zastanawiał skąd taki a nie inny nick - to skrót ksywki jeszcze z czasów podstawówki, pełna wersja była trochę przydługa więc 'online' zacząłem używać skróconej i tak już zostało. Osoby pamiętające pełną wersję mógłbym chyba policzyć na palcach, ale jakby ktoś się uparł, znalazłby w necie - wystarczy wiedzieć gdzie szukać :D

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

kcbigfoot

:) miło Cię widzieć
...::: My homepage :::...
Wydaje Ci się, że mnie znasz ? Masz rację, wydaje Ci się. Przemyśl to !

Boinc Stats

IRC Stats

GRID

Witaj. :)
Tej płyty to już nawet nie można zobaczyć
Tak wyglądała wysłużona płyta: http://plikens.no-ip.net/668xwp8t7/20080824002.png

A rower naprawiłeś w końcu ?
Mnie moje pasje tak zaczęły pochłaniać że własny, z przerwanym łańcuchem oddałem.