Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

Duże wiatraki

Zaczęty przez TJM, 18 Listopad 2008, 13:14

TJM

Może ktoś z was orientuje się, gdzie/czy można kupić duże i ciche wiatraki, o konstrukcji zbliżonej do tych typowo komputerowych ? Na allegro największe to 14x14cm, chciałbym jednak coś większego - 20x20 albo nawet 24x24. 20x20 kiedyś udało mi się na giełdzie kupić, ale wysokoobrotowy (5k rpm), więc łatwo sobie wyobrazić jaki był poziom hałasu, chociaż muszę przyznać, że wicherek z niego konkretny wieje :D

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

http://www.karen.com.pl/index.php/product/43628/Wentylatory/modding/Antec/Antec_Big_Boy_200_mm.html

TJM

'Termin dostawy nieznany'

Szukam właśnie coś w ten deseń, ale wolałbym zwykły, kwadratowy wiatrak bo z montażem takiego cuda mogę mieć problemy. Może być nawet zasilany prosto z sieci.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

te rposto z sieci są szybkoobrotowe zazwyczaj :(

http://www.cooling.pl/antec-big-boy-200,produkt,7095.html

a tu masz go dostępnego :D

Szopler

Poszukaj TU Eee - nie mają... chyba, że możesz wydać trochę i kupić obudowę do kompa z 24cm wentylem (wolnoobrotowy). Widziałem takie niedawno na allegro ;).

TJM

Zasilane z sieci są zazwyczaj 'średnioobrotowe' - to dlatego że ich prędkość obrotowa bezpośrednio zależna jest od częstotliwości sieci, coś między 2,2-3,5k obrotów na minutę z tego co pamiętam.
Kupować obudowę po to, żeby poszła na śmietnik albo stała jako złom to trochę bez sensu, już prędzej kupię 2 wiatraki 14cm, chociaż wolałbym jeden duży.

Szopler

Z tą zależnością od częstotliwości sieci to nie koniecznie... Wentyle tego typu zwykle mają prostownik i silnik BLDC (bezszczotkowy prądu stałego), więc n zależy od konstrukcji.

TJM

Mam parę różnych wiatraków 220V i akurat nie trafił mi się jeszcze żaden z prostownikiem. Nawet taki byłby lepszy, bo mógłbym go rozebrać i dorzucić jakąś redukcję obrotów. Przy wiatrakach które synchronizują się z częstotliwością sieci jest to niemożliwe w łatwy sposób, bo napięciowo regulować się niestety nie da.

Troll81

idę o zakład że nie tylko antec robi duże wiatraki. Wiem że w niektórych obudowach montują 330mm. skądś to producent musi brać. Najlepiej popatrzeć na dobre sklepy dla modderów lub specjalizujących się w chłodzeniu. Ja ci podałem link do sklepu który ma taki wentyl na stanie we w miarę normalnej cenie. Zamontowanie to kwestia pokąbinowania, a taki przerabiany ze zwykłego wiatraka będzie ci nawet jeszcze trudniej zamocować.

Pigu

http://wentylatory.istore.pl/sklep,1420,,,01,,pl-pln,9710,0.html

TJM

Troll ale kto mówi o przerabianiu %-) Na pewno są duże wentylatory o takim typowo 'komputerowym' kształcie (kwadrat) bo jeden taki mam, tylko stary i zużyty a ponadto z ciszą niewiele ma wspólnego. Z linku którego podałeś raczej takiego wentylatora nie kupisz, bo jedyne co tam mają to jego zdjęcie i tak samo jest niestety w większości sklepów gdzie tego typu produktu znalazłem.

Sunon kiedyś miał w ofercie duże wiatraki, teraz został tylko 17x17cm co nawet od biedy by mi wystarczyło, ale 64dB więc dla moich zastosowań odpada.
Znalazłem też 25x25 jakiegoś noname producenta ale tu z kolei 56dB, to też o wiele za dużo.
Kwadratowy wiatrak wolę dlatego, że łatwiej go w coś zabudować, a chcę sobie przerobić starą obudowę AT od kompa na obudowę do chłodnic.

Troll81

Projekt ciekawy bo cam mam kilka obudów AT :D nawet z zasilaczami i płytami głównymi. Ale zastanawiałem się nad przerobieniem ich na macierze SATA.

TJM

Mój projekt jest taki, żeby z obudowy AT wywalić w kosmos całą tylną ściankę (przednią może też). W miejsce tylniej ścianki wstawiłbym chłodnice, akurat dwie mi wejdą w pionie. W środku wiatrak, cały dół obudowy podziurkowany jak durszlak żeby miał skąd brać powietrze, brak przedniej metalowej ścianki tylko ewentualnie plastik z przodu. Gdyby się udało, ukryłbym jeszcze w środku zbiornik wyrównawczy z pompką od WC, światełka hdd i power podpiąłbym pod zasilanie wentylatora i mogłoby to kamuflować dość nieestetycznie wyglądające elementy pod przykrywką niby-kompa  :D

3Rni

XD http://www.solar-therm.pl/wentylatory.html  XD

wentyle embpapsty typowe komputerowe sa wspaniale ciche a tu bardziej do sprzętu użytkowego i na 1 pozycji masz monstrum od 19 do 99 cm :D :D :D

AiDec

Moze i nie jest to duze, ale i tak masakruje  :arrr:

http://www.netshop.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=111104

Gdzie byscie to wsadzili?  XD Chyba tym jednego kłada schlodze na testy  %) - kupilem sobie jednego takiego do zabawy, no nie moglem sie oprzec  %) %) %)

@TJM: Rzuc okiem na ten wiatrak - duzy, cichy, energooszczedny, wydajny (215m3/h) i bardzo wolnoobrotowy:

http://www.crazypc.com/products/rexus-sf3600-5753.html

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

ten pierwszy ma 67db. Normalnie jak silnik auta :D

TJM

Ja na razie korzystam z 220V wentylatora od wywietrznika, akurat znalazłem porządkując strych - jest cichy i na dodatek ma przełącznik OFF/50%/100%, na 50% jest bezszelestny i na razie mi wystarcza. Na drugiej chłodnicy dwa wentylatory boxowe z proców Intela, też jako tako dają radę.