Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Menu główne

Pamięć Intel® Turbo Memory

Zaczęty przez Pigu, 06 Grudzień 2008, 11:58

Pigu

co to jest Pamięć Intel® Turbo Memory?

http://www.intel.com/cd/channel/reseller/emea/pol/products/mobile/mprod/turbo_memory/389324.htm
http://www.intel.com/design/flash/nand/turbomemory/316979.pdf

jak to działa? jak to sys widzi?

Troll81

sys zapewne widzi dodatkowy kontroler który pośredniczy w przesyłaniu danych. Dział podobnie do ready boost z tym faktem że jest to kontroler który robi override kontrolera dysków twardych i wszystko jest najpierw szukane na turbo memory a jak tam nie ma to jest zaczytywane z dysku. Teki komputerowe proxy na łączu dysk-procek.

Pigu

powiedz mi jeszcze dlaczego to przyspiesza, skoro flash jest nieszczególnie szybki (wiem, wiem, czasy dostępu, ale to wszystko?)

Troll81

Przyspiesza bo siedzi pezpośrdnio na łączu PCI i ma duży transfer. Do tego pewnie flashki są spięte w raid (widać kontrolerek na płytce i dwa chipy pamięci)

Pigu

hmm nie przekonuje mnie to  :P  flashe nie potrafią osiągnąć przepustowości usb, co tu da pci? (nie wiem, tylko pytam)

Troll81

one nie mają osiągać transferu :D tylko czas dostępu. Najczęściej używane pliki są ładowne do tej flashki i masz prefetch szybszy niż gdybyś zaczytwyał z dysku. Co się zaś tyczy flashek to w technologii dual channel i do tego spięte w RAID mają całkiem niezły transfer gdyby nie durne USB które je właśnie ogranicza.

TJM

Podejrzewam że flashe na tej karcie są dużo szybsze od zwykłych HDD, zwłaszcza że siedzą w parze więc pewnie speed im się dubluje.
Jednak jak wszystkie inne flashe, pewnie i te mają limitowaną liczbę cykli zapisu więc prędzej czy później urządzenie padnie.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Pigu

czas dostępu czasem dostępu, ale co z tego, że się do pliku szybko podczepię, skoro potem trzeba go jeszcze odczytać :P rozumiem, że chodzi o jakieś często używane maleństwa?

niestety widzę, że wsparcie sterów dopiero od visty?  ??? szkoda, szkoda

Troll81

jak dla mnie to powinni to zrobić na ddr3 spiętych w tripple chanel i RAID :D oczywiście po najszybszym PCI :D wtedy to by było ready boost :D

Pigu

owszem, nie pogardziłbym, w pierwszej chwili jak to zobaczyłem to sobie pomyślałem - kurcze intel coś na wzór iramów robi, potem doczytałem, że flashe i hmm sami wiecie... i jeszcze ta vista ???

AiDec

Cytat: Troll81 w 11 Grudzień 2008, 13:12
jak dla mnie to powinni to zrobić na ddr3 spiętych w tripple chanel i RAID :D oczywiście po najszybszym PCI :D wtedy to by było ready boost :D

No to ja wyjasnie ze takie rozwiazania juz sa.

DDR w RAID - prosze bardzo: i-RAM (o uzyciu DDR3 do tego to zapomnij, bo i tak nikogo by na to nie bylo stac - o wiele taniej dwa i-RAM`y w RAID 0 spiac).
Na PCI - prosze bardzo: Fusion IO (cena zabija kazdego).

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

a fusion nie jest na flashkach aby??

AiDec

A flash to nie pamiec? ;)

Mozna by dyskutowac o tym co jest co ;)

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Troll81

flash to pamięć trochę inna niż moduły DDR, chyba się ze mną sgodzisz :D

TJM

Myślę że chyba niewielka albo wręcz żadna byłaby różnica pomiędzy 'HDD' na DDR a DDR2/3 - pewnie sam kontroler dysku, system plików itp są i tak wolniejsze nawet niż zwykłe SDRAMy.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

transfer to może i nie będzie szybszy niż sata 2 :D ale czasy dostępu to już zupełnie inna bajka :D