Aktualności:

Nasz kanał IRC - Porozmawiaj z nami.

Menu główne

dysk flash

Zaczęty przez Pigu, 16 Styczeń 2009, 00:21

Pigu

chciałbym tu zebrać conieco informacji na temat pojawiający się tu i tam: dysk flash

mam kilka pytań:
1. na jakim flashu oprzeć? sd? cf (szybsze?)? jeszcze inna?
2. interesuje mnie adapter na sata - czy można to łączyć w raida?
3. jak się ma kwestia wydajności - wiadomo czasy dostępu mniejsze ale i transfery niższe - jaki jest udział jednego i drugiego w całkowitym czasie odczytu (jak się to zachowa w porównaniu do hdd w różnych sytuacjach np kopiowanie dużych plików, start systemu, swap kopiowanie dużej ilości małych plików itp)
4. przy korzystaniu z pendrive obserwuję, że im większe tym gorzej sobie radzą z przesyłem większej ilości małych plików - to wina flascha, czy usb? czy mój flashdisk też tak będzie miał?
5. kwestia żywotności - ile taka karta pociągnie gdyby np postawić na niej system?

Troll81

at 1 SD i CF mają porównywalne szybkości ale CF pracuje firmowo w trybie IDE co daje tańszy adapter ale i ograniczenie transferu z tego co wiem poza tym CF jest droższe od SD
at 2 RAID jest realizowany na poziomie kontrolera SATA lub IDE i nie ma znaczenia jakie urządzenie podłączysz
at 3 dyski flash są znacznie szybsze przy dużej ilości małych plików  ale gorsze przy dużych plikach
at 4 pendrive ma wbudowany kontroler danej pamięci flash i to od niego zależy jak sobie radzi z plikami, najlepsze pendrive miewają cache który przyspiesza sprawy z dużą ilości małych plików
at 5 Każda karta ma (lub powinna mieć) podaną orientacyjną ilość zapisów które wytrzyma, żadna nie pociągnie długo jak postawisz na tym system, Przy czym niedługo waha się od tygodnia do kilku miechów (gdzieś widziałem testy)

Dyski SSD mają tą przewagę że mają nadmiarową pojemność dzięki której są w stanie zastępować najbardziej wysłużone sektory i dzięki temu wytrzymują znacznie dłużej (czasem nadmiarowość wynosi nawet 30%, bodajże przy dyskach OCZ) do tego dysko SSD mają cache który radzi sobie przy dużych ilosciach małych plików

TJM

Ja mam już parę miechów BOINCa na karcie CF. Wytrzymała trochę almerowania, freehalowania i zwykłe BOINCowe śmiganie też wytrzymuje. W takim wypadku i system by udźwignęła, bo sam BOINC prawdopodobnie generuje więcej operacji I/O (choćby ciągłe zapisywanie logów i plików state) niż cały system.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

3Rni

Cytat: Troll81 w 16 Styczeń 2009, 00:35
......
at 5 Każda karta ma (lub powinna mieć) podaną orientacyjną ilość zapisów które wytrzyma, żadna nie pociągnie długo jak postawisz na tym system, Przy czym niedługo waha się od tygodnia do kilku miechów (gdzieś widziałem testy)
.......

a jak to się ma do tego ze niektóre CF maja dożywotnią gwarancje?

Pigu

jakie max transfery osiągają sd a jakie cf?

Szopler

W instrukcji czytnika CF na IDE (przejściówki) jest napisane, że CF to karta SD z interfejsem IDE :). Do tego wymienione są 4 modele tej przejściówki i przy każdym jest napisane (RAID Supported - YES), co potwierdza wcześniejsze słowa (bodajże TJM'a w innym wątku).

Pigu

podoba mi się to: http://www.programatory.com.pl/sklep/index.php?p91,adapter-cf-ide-v-6-wersja-dual

pytanko do speców - czy na mojej mobo http://www.giga-byte.com/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ProductID=2631 (nie wiem jaki mam rev płytki - wybrałem 2.0) będzie szansa na puszczenie tego w raid, czy tylko na sata? no i czy starszy adapter (parząc po cf na foto) nie ograniczy transferów nowych cf?

jakie są najszybsze cf a jakie sd?

Szopler

Heh mam tą przejściówkę :) CF wprost na IDE, jedyne co tam jest to 4 kondensatorki 3 rezystorki i 3 ledy sygnalizujące: zasilanie, pracę i obecność karty. Czekam teraz na 8GB PQI - wtedy porobię testy prędkości PQI vs Pretec. Oraz adapterów SATA vs IDE.

Może kiedyś dla porównania kupię - http://www.programatory.com.pl/sklep/index.php?k45,sd-to-ide.

TJM

Mam jakiś adapter SD->IDE, dostałem od znajomego który miał to w zestawie z jakimś sprzętem i nie było mu potrzebne. Kiedyś to testowałem, ale albo adapter gó...any albo karty SD są wolne, transfer w porywach sięgał 1,5-2MB/s  XD

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.