Aktualności:

Czy uczestniczysz w Projekcie miesiąca?

Menu główne

PayPal

Zaczęty przez Pigu, 17 Styczeń 2009, 13:19

Pigu

założyłem sobie konto na paypal'u i mam pytanko - jak to działa? tzn w którym miejscu chłopaki zarabiają?

3Rni

mam od wielu lat i chwale sobie
nigdy nie zastanawiałem się, może biorą % od transakcji od sprzedającego tak jak w kartach

AiDec

Mam od wielu lat i tez chwale. Prowizja jest pobierana od sprzedajacego.

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

Pigu

tzn od tego komu wysyłam kasę? np wysłałbym AiDecowi dychę, a on dostanie 9,50? :P

AiDec

No mniej wiecej tak to dziala. Ale pamietaj, PayPal to system platniczy, a nie konto bankowe. Zasady przesylania pieniedzy miedzy kontami PayPalowymi moga byc rozne od tych znanych w standardowych bankach. To co pisalem o PayPalu pisalem jako o systemie platniczym. Nie pomyl placenia za jakis produkt/usluge z przesylaniem pieniedzy.

PayPal jest swietny. naprawde. Tak sie przyzwyczailem/polubilem, ze teraz jak gdzies za cos nie moge zaplacic PayPalem to sie wsciekam ze musze lazic po domu i szukac moich kart kredytowych, pinow itp. Najczesciej rezygnuje z zakupow i ide gdzie indziej (tam gdzie maja PayPala).

Pigu

czyli reasumując - kupuję coś np na brytyjskim ebay-u - mam zapłacić 20+6Ł - płacę przez paypala (tu mnie conieco wałują rozumiem na kursach) - wpisuję 26Ł, paypal mówi ile to będzie zł, klikam ok i nie martwię się tym, że sprzedający dostanie ciut mniej niż 26 (o prowizję)?

AiDec

Tak. To jest dokladnie tak samo jakbys placil karta kredytowa. Tylko ze nie musisz jej szukac :).