Aktualności:

W MEDIA znajdziesz grafiki, banery i avatary

Menu główne

99,9999% i stoi

Zaczęty przez TJM, 21 Styczeń 2009, 14:37

TJM

Wpadłem niedawno na pomysł, żeby przeliczyć jakieś zadanie climate, bo nie miałem tam jeszcze żadnych punktów.
Przeliczyło mi się jakieś hadsm3fub z łącznym czasem około 165h. Doszło do 99,9999% i stoi już jakiś czas nie biorąc nic czasu CPU (czasami na chwilę wskakuje na 1%). Przeliczy się dalej, czy mam pecha i na samym końcu wywali mi błąd ?

ksysju

Hi

Nie wiem na ile byłeś cierpliwy, ale "one tak mają" jakaś faza "precośtam" do max kilku minut.

teraz napisz czy się skończyło ;-)

--
ksysju
ksysju

TJM

Zostawiłem na jakiś czas i rzeczywiście poszło dalej, ale stało dłużej niż kilka minut.

PMG

Climat ma to do siebie że krańce przeliczania danej sekcji (czyli okolice 0 %, 33 %, 66 % 99-100 %) są najbardziej wraźliwe na wywalenie próbki. Dlatego podczas przeliczania tych sekcji zalecałbym z doświadczenia po prostu nie wyłączanie przeliczania i poczekanie - może być brak efektów na liczniku, a wygaszacz ekranu nie będzie prezentował nic, albo się go nie da włączyć ale mimo to lepiej czekać.

Bo ogólnie to projekt mocno podniósł stabilnośc i tylko te fragmenty sa jeszcze wraźliwe. Tak we wszystkich pozostałych momentach mozna (a przynajmniej u mnie tak jest) spokojnie wyłączać w każdym momencie i nie ma problemów.

To już nie te czasy gdy przeliczenie 1/3 próbki było sukcesem.

Wikipedia - tam też można czytać o okrętach

TJM

No właśnie widzę, w przeszłości robiłem parę podejść i była nędza - często jeden restart kompa, nieoczekiwany pad zasilania czy inny problem zakańczał przygodę z danym zadaniem. Teraz poszło jak po maśle, miałem po drodze kilka restartów i nic złego się nie wydarzyło.