M4r14N

Zaczęty przez M4r14N, 09 Luty 2009, 00:59

M4r14N

Witam
Dopiero zaczynam liczenie z BOINC, chociaż o SETI słyszałem, kiedy byłem mały.
Mój liczący komputer to Xeon 3,2 GHz E7320, DDR 2GB, HDD Fujitsu MAT3073NC SCSI (jakiś tam RAID  |-?), 24/7 ale liczy tylko kiedy się nudzi. Muszę zrobić mu jakiś przyzwoity harmonogram, ale bardziej zaawansowany niż to, co widać z podstawowej konfiguracji BOINC. Liczę na wyrozumiałość i pomoc doświadczonych liczydłowych.

emik

witamy na pokładzie

KrzychuP

Witamy!
Tutaj żadne pytanie nie pozostało bez odpowiedzi.

Machloj

Witamy!  :arrr:

Cytat: KrzychuP w 09 Luty 2009, 08:39
Tutaj żadne pytanie nie pozostało bez odpowiedzi.
skoro tak piszesz to mam jedno, które mnie nurtuje od pewnego czasu: czy jak rozstawię nogi na torach tramwajowych i złapię się trakcji rękami to pojadę jak tramwaj???   XD XD

Troll81

Witam Kamracie  :parrrty: Napisz cioś więcej o sobie. Skąd jesteś i co robisz. Jakie są inne twoje hobby.

Odpowiem też na twoje pytanie. Niestety nie pojedziesz, ale przez moment będziesz bardzo jasnoświecił :D

amikron

Witaj i przyjemnego liczenia :)
@Machloj: niektórzy takie ekstremalne doświadczenia nazywają odjazdem, więc, przynajmniej abstrakcyjnie, masz szansę odjechać :)

Sol omnibus lucet - Słońce świeci wszystkim!!!

sciagacz

Witamy w naszej druzynie i milego liczenia

OxyOne

witam w szeregach

MN
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

M4r14N

@KrzychuP
Ale co masz na myśli?  :o

@Troll81
Pracuje, jak mam czas siedzę przy komputerze, kiedy jest ciepło, jeżdżę na rowerze. Gram też w mmorpg (stale jedno i to samo od 2 lat). Tyle powinno wystarczyć.  8)

A skoro tutaj czasem zaglądacie, zadam kilka pytań i problemów (jako odpowiedzi wystarczą mi linki do wątków na forum czy gdzieś indziej). Chciałbym zatrudnić do liczenia kilka stacji, do których mają dostęp inne osoby. Liczydło może tam chodzić jako wygaszacz ekranu na jakimś minimalnym obciążeniu (10%-20%). Dzienny czas pracy w tym ustawieniu to od 30 minut do 4 godzin (bardzo zmiennie). Czy warto takie PC podłączać? Jeśli tak, to jakie projekty najlepiej na tym liczyć? Jeśli liczyć, to jak to najłatwiej skonfigurować, żeby w miarę możliwości zdalnie tym zarządzać a użytkownicy (mają bardzo ograniczone uprawnienia) nie mogliby nic zepsuć (przeważnie i tak nie potrafią więcej niż zalogować się na NK). Thnx for help (dziwne mam mapowanie klawiatury bez niektorych om i em).

Troll81

Takie maszyny najlepiej podłączać do bardzo mało wymagających projektów o krótkich czasch przeliczania jednostki. Np SHA jest takim projektem. Zarządzać mozna zdalnie poprzez np BAM.

Machloj

jasne, że warto! są projekty w których ustawiasz sobie ile czasu ma trwać próbka - ile przeliczy tyle pkt dostaniesz - np. rosetta - ustaw sobie na dwie-trzy godzinki próbkę, a żadna się nie zmarnuje - a projekt zawsze pójdzie do przodu - rac też :)

M4r14N

Tak... ale mi zależy na tym, żeby BOINC chodził jako wygaszacz ekranu, a w SHA tego nie znalazłem (jeszcze... a może nie ma?). Próbuje też pozbyć się Einsteina, bo mam wrażenie, że tylko zamula PC a nic nie liczy. SHA sprawdził się jako wydajny, podobnie Rosetta i SETI. Teraz jeszcze muszę 3 sprawy rozwiązać:
1. Optymalizacja dla Xeona. Może dodam mu RAMu i jeszcze jedno CPU :ph34r: A... i działa mi tylko do wersji 5.8.16. No trudno.
2. Znaleźć odpowiedni projekt na wygaszacz ekranu dla max 3 godzin dziennie (czas losowy, nigdy nie wiem, kiedy użytkownik przestanie korzystać z danej stacji ani kiedy ją wyłączy) + jakiś prosty skrypt do instalacji NTLM proxy (działa na Pythonie), bo inaczej BOINC Manager umiera na próbie łączenia się.
3. Na wspomnianej w 2. punkcie konfiguracji liczydło ma działać nawet wtedy, gdy nikt nie jest zalogowany... Tak. Proste  :attack:

Edit:
Próbowałem zainstalować wersję 5.9.xxx, ale ona nie działa. Pozornie zwiększa wydajność (według benchmarka), ale w rzeczywistości powoduje roz*** obliczeń. Wróciłem do 5.8.16, wrzuciłem SSE 2 i SSE 3 dla SETI... Procek ma jeszcze EM64T, ale czy to jest wykorzystywane? Poszukam.
Einteina pozbyłem się "ręcznie". Jakoś nie miał ze mną szczęścia. Za to dodałem Enigmę i LHC. Pomacam, jak je liczy.

Szopler

Po co wygaszacz? Ustaw w Menadżerze, aby uruchamiał się jeżeli komputer jest nieużywany przez x minut i szlus ;). Na wygaszacz nieśmiertelne gwiazdki... i ew. wyłączanie monitora zaraz potem.

Troll81

EMT64 jest używane jak masz zainstalowany 64 bitowy system.

M4r14N

Cytat: Troll81 w 11 Luty 2009, 19:02
EMT64 jest używane jak masz zainstalowany 64 bitowy system.
No to czapa. Mam maszynkę z 64bitowym prockiem, a zainstalowana jest Winda 32 bity. Chyba nie powinienem się cieszyć? No nic, dodam mu troszkę mocy dodając jeszcze jeden procek. I tak nikt go nie używa (procka). I jeden klocek ramu, też się ucieszy.