Zmiany w MilkyWay: dłuższe WU na GPU, milkyway na CUDA.

Zaczęty przez OxyOne, 25 Marzec 2009, 22:36

OxyOne

Server and Application Updates  March 25, 2009

Sorry for the recent lack of communication, but we've been working on quite a few things behind the scenes here.

First, my new laptop just came in the mail, so I'll be able to seriously start working on a CUDA version of the milkyway application. We'll be developing this for OS X, Linux and Windows.

Second, we're going to be doing a few server-side changes to how things are run, which should significantly help with workunit reporting and work availability. We'll be splitting MilkyWay@Home into two separate applications/backends, Milkyway regular and Milkyway GPU. This will allow us to keep current workunit sizes for non-GPU applications, while farming a lot more work out to the GPUs (so they need to contact the server less frequently). We'll be doing different optimization methods on the regular Milkway and the GPU Milkyway so they'll both be doing equally valid research. In the next day or two I'll be posting the code that the application will be using for the GPU version. After testing to make sure that it's working correctly we'll swap to only awarding credit to the GPU applications for GPU milkyway (that way our servers wont be as bogged down, which will mean better work availability). Also, before a credit firestorm erupts again, we have no plans to award less credit/work to the GPU applications, so you don't need to worry about that.

Proszę o przetłumaczenie...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

KrzychuP

qrczę zapowiada się ciekawie, tylko mało co rozumiem  ;)

Szopler

Aktualizacja Oprogramowania i Serwera, 25 marca 2008

Przepraszam za ostatni brak komunikatów, ale aktualnie pracujemy (w tle) nad kilkoma kwestiami.

Po pierwsze, dopiero co przyszła paczka z moim nowym laptopem, więc będę w stanie na poważnie rozpocząć pracę nad wersją aplikacji MilkyWay obsługującej CUDA. Zamierzamy stworzyć wersje aplikacji dla systemów OS X, Linuks i Windows.
Po drugie, przymierzamy się do wprowadzenia kilku zmian po stronie serwera (w kwestii jego pracy), które to zmiany powinny w znaczący sposób usprawnić raportowanie oraz generowanie nowych WU.
Zamierzamy rozdzielić MilkyWay na dwie odrębne części - MilkyWay na CPU i MilkyWay na GPU. To pozwoli nam utrzymać obecne długości WU dla aplikacji nie korzystającej z GPU, podczas gdy przeznaczymu (dosł. zagospodarujemy) więcej pracy dla GPU (Więc ta aplikacja będzie się rzadziej łączyła z serwerem).
Będziemy opracowywać różne metody optymalizacji aplikacji zarówno CPU, jak i GPU, więc będą równolegle czynione badania nad poprawnością wyników (validacją).
W ciągu najbliższego dnia lub dwóch, zamierzam opublikować kod, który będzie użyty w aplikacji na GPU. Po przeprowadzeniu testów mających na celu upewnienie się, że wszystko działa prawidłowo, zamierzamy wprowadzić zmiany w punktowaniu aplikacji GPU (w ten sposób nasze serwery nie będą tak związane (obciążone?), co powinno oznaczać lepszą dostępność jednostek).
Zanim (burza punktów ;) ?) wybuchnie na nowo..., (informujemy), że nie mamy zamiaru zmniejszać ilości kredytów za pracę dla GPU, więc nie musicie się niepokoić.

Tak na szybko... Trzeba by poprawić to od strony językowej, ale wiadomo (chyba) o co chodzi :).
Najlepiej jakby jakiś moderator z lepszym angielskim poskładał te wszystkie tłumaczenia w jedno a to "coś" ;) usunął...

gigi2000

Takie luzne tlumaczenie, jak cos zle przetlumaczylem/zinterpretowalem to poprawcie.

"Przepraszam za brak nowych informacji, ale pracowalismy ostatnio nad paroma rzeczami.

Po pierwsze, moj nowy laptop wlasnie przyszedl, wiec wreszcie bede mogl konkretnie zajac sie pracami nad aplikacja MW pod CUDA. Tworzone bedzie oprogramowanie dla OS X, Linuxa i Windows.

Po drugie, bedziemy wykonywac kilka zmian po stronie serwera, ktore w znaczacy sposob poprawia raportowanie i dostepnosc probek. Podzielimy projekt MilkyWay@Home na 2 oddzielne aplikacje, normalne MilkyWay i MilkyWay dla GPU. To pozwoli nam na pozostawienie dotychczasowych rozmiarow probek dla starych aplikacji pod CPU,  oraz duzo wiekszych dla GPU (co pozwoli na rzadszy kontakt z serwerem). Bedziemy tworzyc oddzielne optymalizacje dla normalnej aplikacji oraz dla GPU.  W nastepne dwa dni podesle kod, ktory aplikacja bedzie uzywac w wersji GPU. Po testach,  aby miec pewnosc ze wszystko dziala prawidlowo wprowadzimy zmiany w punktach dla GPU.  Nie planujemy przydzielac mniej punktow z aplikacji GPU, wiec nie musicie sie o to martwic."

Mysle ze kazdy z nas z wielka radoscia wita kazy projekt, ktory mozna liczyc na GPU, zwlaszcza na nVidii :)

OxyOne

Milka juz karmi!!, ale nie widze roznicy jak było tak jest nadal krótkie WU i malo heh

Edit: Milka juz podaje normalnie bełny buforek pewnie dlatego ze wszystkie sepy jeszcze spią...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

AiDec

A ja mam obecnie `no WU available`. Czy cos sie ostatnio zmienilo?

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

sesef

Nic się nie zmieniło i najgorsze nie wiadomo co oni kombinują. Z tego co na forum jakiś admin napisał obecnie trwają prace nad przerobieniem Appa napisanego w C na CUDA, nie wiem dlaczego nie udostępnili jeszcze tego kodu w C wtedy w przeciągu pewnie jakiegoś tygodnia może 2 powstałą by aplikacja na ATI no ale nic pozostaje tylko czekać.

Co do WU trzeba mieć farta widać to doskonale po Top Compów pierwszy jest komp z 1x 70x2 a dopiero 5 jest 2x 70x2

AiDec

Ok, dzieki za wyjasnienie - bede probowal (odeslalem 4890, kupilem 4870x2 - jak sie uda, to zapne dwie takie).

OxyOne

Cytat: AiDec w 27 Kwiecień 2009, 23:01
Ok, dzieki za wyjasnienie - bede probowal (odeslalem 4890, kupilem 4870x2 - jak sie uda, to zapne dwie takie).

yhy... powiadasz 2 takie yhy...

Cóż jak to wszystko ruszy trzeba bedzie uzbroic "Karolka" na maxa... sępy tylko czekaja... czekają i obserwują

[/url]

3Rni

Cytat: NetMonitoring w 28 Kwiecień 2009, 00:31
Cóż jak to wszystko ruszy trzeba bedzie uzbroic "Karolka" na maxa... sępy tylko czekaja... czekają i obserwują

tylko kiedy ta "padlina" będzie bo mój sępik kurzem zarośnie  XD

OxyOne

Cytat: ERni w 28 Kwiecień 2009, 20:01
Cytat: NetMonitoring w 28 Kwiecień 2009, 00:31

tylko kiedy ta "padlina" będzie bo mój sępik kurzem zarośnie  XD

Spokojnie jeszcze "Karolek" sie nie poddaje ma czym walczyc przed sępami.

AiDec - to jest sęp czeka na moją miejscówke. Uzbraja sie w X2 "cefaniaczek"

[/url]

AiDec

Na razie mam tylko dwie x2, wiec jeszcze sie o swoj tylek nie boj ;).