MSSQL - błąd połączenia do bazy danych

Zaczęty przez OxyOne, 06 Kwiecień 2009, 15:22

OxyOne

Witam,

Mam troche nietypowe błędy. Używam pakiet INSERTGT tzn. Rachmistrz, Rewizor dla biur rachunkowych. Problem mam nastepujacy, po upływie ok 5 min jak chce sie zapisac np FV wyskakuje "Błąd zapisu" jakakolwiek operacje chce wykonac po upływie tych 5 min wyskakuje takie cudo. Kolejna rzecz to kiedys MSSQL 2005 zabierał mi prawie cała pamiec RAM co skutkowało szybka praca czyli szybki odczyt podmitów. Teraz baza zabiera ramu ok 160MB i całe operacje wykonuje na HDD!! dysk jest szybki ale przy 12 hostach dysk wychodzi z obudowy!!.
Gdzie co mam zmienic aby uzywał wiecej ramu i zeby nie robil operacji na HDD bo mi go wykonczy. Jak pozbyc sie problemu z błedem zapisu.

Dzieki za pomoc.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

TJM

Na pierwszy problem odpowiedź powinna siedzieć w logach serwera, ja bym tak w ciemno strzelał, że program używa ciągłego połączenia z bazą danych, a baza mu je ubija po 5 minutach nieaktywności i połączenie nie jest wznawiane.

W razie jakiejś pilniejszej sprawy - jestem często dostępny na kanale IRC B@P, na forum czasami zapominam zajrzeć lub nie mam czasu.

Troll81

A może problem w DHCP leży i w odnawianiu IP

OxyOne

Cytat: Troll81 w 06 Kwiecień 2009, 18:37
A może problem w DHCP leży i w odnawianiu IP

ip mam stałe a w logach nic nie widze...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

[/url]

Troll81

no 5 minut to standardowy timeout. może wina nie w ustawieniach sieci a samej bazy. 300 sekund timeoutu połączenia klienta do bazy????