Jak pozbyć się "Suspending computation..." na laptopie

Zaczęty przez lordbyrad, 09 Maj 2009, 00:03

lordbyrad

Jakiś czas temu kupiłem laptopa nio i oczywiście uparcie zadręczam go bioncem. Ale po 10 minutach nieaktywności na kompie boinc staje (w wiadomościach pojawia się notka: "Suspending computation - no recent user activity"), a gdy tylko ruszę muszą dodaje się wpis: "Resuming computation" :( Co zrobić, żeby WU liczyły się non-stop, bo w opcjach boinca "Kiedy komputer jest zasilany z baterii", "Kiedy komputer jest w użyciu" i "Use GPU while computer is inuse" są zaznaczone, próbowałem kombinować z ustawieniami zasilania (stan wstrzymania, wyłączanie ekranu przy nieaktywności użytkownika, etc) oraz z wygaszaczem, jednak bez żadnych efektów - po 10 minutach nieaktywności boinc przestaje liczyć :fright: Ma ktoś na to jakiś sposób ?
Dodam jeszcze, że mam winXP SP3 x86, C2D T5800 (2GHz) i GPU GF9300M GS nio i tylko gdy siedzę przy lapku (czyli kilka h dziennie) laptop liczy przeciętnie nieco ponad 200 pkt dla rosetty, a mógłby osiągać 400 - 500...

KrzychuP

1.Jak zasilasz lapka, z sieci, czy jedzie często na baterii??

2.Jaką wersję managera masz zainstalowaną?

Coś mi świta, że dawno, dawno, dawno temu coś takiego też mi się przydarzyło (tyle że na stacjonarnym kompie ??? ), ale było to tak dawno, że mroki dziejów  :) zakrywają przed mymi oczyma rozwiązanie, jakie wtedy zastosowałem.
Ja bym podejrzewał jakieś ustawienie w windozie, które haltuje system, dyski, albo coś tam jeszcze, skoro ustawienia boinca nie wpływają na to dziwne zachowanie.

lordbyrad

Korzystam z najnowszej wersji managera (v. 6.6.20), a lapka najczęściej zasilam z kabla, chociaż bez względu na to, czy idzie na kablu czy na baterii to i tak po owych 10 minutach boinc staje.
A co do ustawień zasilania, to systemu nic nie zatrzymuje (tylko ekran gaśnie po 10 minutach i wygaszacz również po 10 (blank, a nie boinc, ale ustawienie boinca nie rozwiązuje problemu) ).
Jak wrócę do domu, to jeszcze spróbuję pokombinować z opcjami zasilania, ale dużego pola do manewru nie mam...

AiDec

Gdzies tam w nowych managerach byla taka opcja `suspend if NO activity X min`. Nie pamietam gdzie, ale to jest wlasnie to co musisz znalezc i odznaczyc.

Albo po prostu zainstaluj 6.5.0.

Eh, same problemy z tymi 6.6.x. Wszedzie ludzie maja z tym problemy  >:(. Nie tylko ludzie, nawet Trolle maja klopoty... ;)

Bo jest paru kumpli :),
Bo jest parę w życiu dobrych chwil...

Moja wizytowka i sygnaturka

lordbyrad

Przekopałem małe co nieco wyników z googli i problem rozwiązany - w ustawieniach projektu trzeba ustawić:
Cytatopcję: Suspend work if no mouse/keyboard activity in last (Needed to enter low-power mode on some computers) Enforced by version 5.10.14+
na wartość: --- minutes
A na stacjonarnym (mimo dokładnie tych samych ustawień) takich problemów nie miałem najprawdopodobniej ze względu na treść zawartą w nawiasie... (mobo obsługuje tylko starą wersję APM, a nie ACPI...).